Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Almaar meer werknemers krijgen extra verzekering voor medische kosten

Het aantal werkgevers dat zijn personeel een extra verzekering boven op de hospitalisatieverzekering aanbiedt, is in tien jaar verdubbeld. Zo'n ambulante kostenverzekering komt van pas omdat medische kosten steeds vaker buiten de hospitalisatieverzekering vallen.
Ook tandzorgkosten komen in aanmerking voor een verzekering voor ambulante kosten. ©ANP XTRA

'Een derde van de werkgevers die klant bij ons zijn, sluit een verzekering voor ambulante kosten af voor de werknemers', zegt Evelyne Lauwers van Vanbreda Risk & Benefits, met 25.000 bedrijfsklanten de grootste onafhankelijke verzekeringsmakelaar en risicoconsultant in België.

Dat is meer dan een verdubbeling in tien jaar, luidt het. 'In 2011 ging het om een op de zeven werkgevers.' Andere verzekeraars zoals AG Insurance tekenen een gelijkaardige groei op van het aantal verzekeringsplannen voor ambulante kosten.

360
uitgaven voor ambulante zorg
Volwassenen maken jaarlijks voor 360 euro medische kosten die voor een ambulante kostenverzekering in aanmerking komen. Dat blijkt uit een steekproef van Vanbreda Risk & Benefits.

Zo'n verzekering komt van pas. Door de evolutie in de gezondheidszorg vallen heel wat medische kosten buiten de hospitalisatieverzekering. Steeds vaker worden mensen niet meer in het ziekenhuis opgenomen, maar gebeuren behandelingen, ingrepen en onderzoeken ambulant.  Daardoor is een deel van de medische kosten die vroeger onder de hospitalisatieverzekering vielen niet meer gedekt.

‘Op basis van een ruime steekproef blijkt dat een volwassene gemiddeld 360 euro per jaar aan kosten indient, die in aanmerking komen voor een terugbetaling via een bijkomend plan voor ambulante kosten’, zegt Lauwers. ‘Voor kinderen is dat ongeveer de helft.’

Aankoop van lenzen

Een ambulant verzekeringsplan kan verschillende soorten kosten dekken. In eerste instantie gaat het om de kosten voor doktersbezoeken en geneesmiddelen. Daarnaast is een dekking mogelijk voor optische zorgen, zoals de aankoop van brillen en lenzen en bepaalde oogbehandelingen. Tot slot kan het verzekeringsplan de terugbetaling van tandzorgen omvatten, van gewone behandelingen bij de tandarts tot orthodontie en tandprotheses.

De producten die verzekeraars aanbieden, geven in een aantal gevallen een volledige dekking. Maar ambulante verzekeringen kunnen ook zonder tandzorgen worden afgesloten. Bij een aantal verzekeraars is het mogelijk om het tandzorgluik apart te nemen.

‘Steeds meer wordt gekozen voor een volledig ambulant pakket, dat ook in een tussenkomst voorziet voor optische en dentale kosten’, zegt Lauwers. ‘Terwijl in 2011 zo’n volledig pakket in ongeveer de helft van de gevallen werd genomen, is dat aandeel in 2021 gestegen tot meer dan 75 procent.’

Meer over de verzekering voor ambulante kosten dit weekend in Netto.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud