Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Eenzelfde type kredietkaart biedt niet altijd dezelfde waarborgen

Een Visa Silver of Mastercard Gold? Afhankelijk van de bank die de kaart uitgeeft, kunnen er andere extra verzekeringen aan gekoppeld zijn.
©ANP XTRA

Een kredietkaart is in de eerste plaats een betaalmiddel: u haalt ze boven voor aankopen in de winkel of bij een webshop. Maar er kunnen ook extra verzekeringen aan gekoppeld zijn, van een extra aankoopbescherming over reisverzekeringen tot exclusieve conciërgediensten.

De Belgische banken bieden hun klanten Visa- en/Mastercard- kredietkaarten aan. De uitgevers leggen altijd een minimum aan diensten op die eraan gekoppeld zijn. Er is altijd een nulfranchisebescherming. ‘Daarmee hebt u de zekerheid dat u - zolang het goedehuisvaderprincipe geldt - niets moet betalen als uw kaart frauduleus gebruikt wordt.

Als u de kaart verliest waarmee u contactloos kunt betalen, dan kunt u na frauduleus gebruik aan uw bank uw geld terugvragen’, zegt Henri Dewaerheijd, countrymanager van Mastercard Belux.

Lees zeker de kleine lettertjes over wat een dekking omvat.

Mastercard biedt standaard ook ‘chargeback’ aan. ‘Dat is een bemiddelingsdienst die nuttig is als een aankoop niet wordt geleverd of bij een faillissement van de verkoper. Als u niet tot een oplossing komt met de verkoper, dan kunt u dankzij de chargeback een terugbetaling vragen. Die dekking is een goede reden om een onlineaankoop altijd met een kredietkaart te betalen’, zegt Dewaerheijd.

Ook Visa biedt die optie aan. ‘Terugboekingen zijn geen wettelijk recht, maar als u hebt betaald met een Visa-kredietkaart, kunt u met de bank die uw kaart heeft uitgegeven overleggen of de optie beschikbaar is’, klinkt het. Claims voor zowel Mastercard als Visa kunt u via mijnkaart.be indienen.

Vakantie

Naast de standaardbescherming kunnen extra verzekeringen aan een kredietkaart gekoppeld zijn. ‘De banken kiezen welke voordelen ze eraan koppelen. De bijkomende verzekeringen verschillen dus van bank tot bank’, zegt Dewaerheijd.

De meeste kredietkaarten in België zijn van het type ‘deferred debit’. Eenmaal per maand krijgt u een afrekening en wordt het totaalbedrag van uw rekening gedebiteerd. De twee belangrijkste soorten verzekeringen gekoppeld aan die kaarten zijn aankoop- en reisverzekeringen.

     
 • Aankoopbescherming: de aankoopbescherming verzekert uw aankopen - vaak 90 of 120 dagen lang - tegen diefstal met braak of geweld en tegen accidentele schade.
 •    
 • Verlengde garantie: boven op de wettelijke garantietermijn komt een of twee jaar extra garantie. Zo krijgt u langer een herstelling of vervanging terugbetaald.
 •    
 • Reisannulering en -onderbreking: kunt u niet op reis vertrekken of moet u noodgedwongen vervroegd uw vakantie onderbreken? Dan kunt u de annuleringskosten terugbetaald krijgen.
 •    
 • Reisbijstand en -ongevallenverzekering: een reisbijstand helpt u als u tijdens uw vakantie in de problemen raakt, met medische bijstand en een repatriëring. Een dekking reisongeval betaalt een schadevergoeding als u tijdens een reis met het openbaar vervoer overlijdt of permanent arbeidsongeschikt raakt.
 •    
 • Vertraagde vlucht: is uw vlucht - of bij sommige kaarten uw trein - 4 uur of meer vertraagd? Mist u een aansluitende vlucht? U krijgt uw uitgaven voor drank en voeding of extra overnachtingskosten vergoed.
 •    
 • Bagage: uw bagage vertraagd of zoek? De verzekering vergoedt uitgaven voor de aankoop van vervangkledij en toiletartikelen.
 •    
 • Franchise van een huurwagen: raakt uw huurwagen beschadigd of gestolen? De verzekering betaalt de franchise terug die de autoverhuurder aanrekent.
 •    

Er kunnen nog andere verzekeringen aan de kaart gekoppeld zijn. Een auto- of fietsbijstand en ticketannulering waardoor u geboekte tickets voor bijvoorbeeld een sportwedstrijd of concert terugbetaald krijgt als u ziek wordt. Of een extra dekking voor diefstal nadat u contant geld hebt afgehaald. Als u een bijkomende verzekering wilt aanspreken, moet u contact opnemen met uw bank.

Let op: niet elke verzekering heeft overal dezelfde invulling. Een eerste vraag is of uw aankoop - al dan niet gedeeltelijk - met de kredietkaart betaald moet zijn om aanspraak te maken op de extra verzekering. Bij sommige banken is dat een verplichting, bij andere mag er bijvoorbeeld ook met een overschrijving betaald zijn.

Lees ook de kleine lettertjes over wat een dekking omvat. Zo kunnen de limiet van de tussenkomst en de mogelijke uitsluitingen gekoppeld aan de ene of een andere kaart sterk verschillen. Of is een bepaalde aankoopbescherming er pas als het gekocht goed een minimale waarde heeft. Soms zijn er ook territoriale beperkingen.

Het is geen algemene regel, maar vaak zijn aan de duurdere kaarten meer waarborgen gekoppeld.

Het is geen algemene regel, maar vaak zijn aan de duurdere kaarten meer waarborgen gekoppeld. En bij exclusieve kaarten horen exclusieve diensten. ‘Een Mastercard World Elite is meestal gekoppeld aan private banking en vaak op uitnodiging. Die kaarten vertegenwoordigen amper 1 procent van de consumerkaarten uitgegeven door Mastercard’, zegt Dewaerheijd.

BNP Paribas Fortis biedt privatebankingklanten de Mastercard World Elite aan met een standaardlimiet van 25.000 euro per maand. De kaart biedt een 24 uursconciërgeservice die voor u een reis organiseert, een hotel of restaurant boekt of concerttickets reserveert. Ze geeft ook toegang tot de lounges op de luchthaven en biedt een onbeperkte dekking voor medische kosten in het buitenland. Visa Infinite is de meest exclusieve kaart in het assortiment van Visa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud