Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Is uw kredietkaart zijn geld waard?

Een kredietkaart is als een Zwitsers zakmes: hoe meer u ervoor betaalt, hoe meer u krijgt. Pechbijstand voor twee auto’s, bijvoorbeeld. Of een extra jaar garantie op grote huishoudapparaten. Maar hebt u dat allemaal wel nodig?
©Netto - Mon Argent

Een zichtrekening is dit jaar gemiddeld 3,9 procent duurder geworden. Dat maakte het Prijzenobservatorium van de federale overheidsdienst Economie afgelopen week bekend. Na een blik op de verschillende formules viel op dat vooral rekeningen met een kredietkaart een stuk duurder werden. Voor een traditionele zichtrekening met een kredietkaart is er een stijging van 6,2 procent, elektronische rekeningen met een kredietkaart werden 5,5 procent duurder. Die cijfers roepen vragen op. Zijn kredietkaarten hun geld waard?

Een kredietkaart is als een Zwitsers zakmes: hoe meer u ervoor betaalt, hoe meer u krijgt. Met een topkredietkaart zoals de Platinum American Express kunt u eerst en vooral aankopen betalen zonder enige beperking. Daarnaast is de kaart toegespitst op mensen die veel reizen en meer tijd doorbrengen in luchthavens dan in hun woonkamer. Bovenaan op de privilegelijst van de kaart pronkt de toegang tot meer dan 1.000 luchthavenlounges. Bovendien hebt u recht op de ‘travel & concierge service’ van American Express, een soort secretariaat dat vluchten, hotelkamers en restauranttafels boekt.

Verzekerd op reis

Wie vaak met het vliegtuig reist, verzamelt heel wat miles. Die kunt u met de kaart opsparen. Een nadeel kan zijn dat u ze binnen drie jaar moet gebruiken.

Voor frequent travellers is ook het grote aanbod reisverzekeringen interessant. Een reisongevallenverzekering, medische bijstand, repatriëring, pechbijstand voor twee wagens, een bagageverzekering en een reisannuleringsverzekering: het zit er allemaal in.

Daarnaast heeft de kaart een verzekering voor schade aan aankopen uit een winkel of een webshop. Ze biedt ook twee jaar extra garantie - boven op de wettelijke - op grote huishoudelijke apparaten, radio’s en televisietoestellen die met de kaart werden betaald. Frauduleuze transacties die met uw kaart gebeuren, worden volledig vergoed.

Deze topkredietkaart kost 570 euro per jaar. Ze is er alleen voor wie minstens 80.000 euro per jaar verdient.

Waaier

Aan de andere kant van het kostenspectrum is er de gratis kredietkaart, zoals de Argenta Mastercard. In het zakmessensegment is die te vergelijken met een klein pennenmes. Met de kaart kunt u alleen betalen en er is een standaard uitgavenlimiet van 1.250 euro.

Soms hebben gratis kredietkaarten een bestedingslimiet tot 2.500 euro, zoals de Axa Visa Classic. In enkele gevallen is het mogelijk de standaardlimiet te verhogen.

Tussen de Platinum American Express en de Argenta Mastercard zit een waaier aan mogelijkheden. Heel wat kredietkaarten bieden één of meer verzekeringen aan. De ING Visa Classic kost 18 euro per jaar en heeft een reisongevallenverzekering. Die dekt het risico van overlijden of blijvende invaliditeit tot een bedrag van 100.000 euro. Ze voorziet ook in een vergoeding van 30.000 euro voor opsporings- of reddingskosten of de kosten voor de repatriëring van het stoffelijke overschot.

Met de ING Visa Classic krijgt u ook een verzekering tegen diefstal en accidentele schade voor goederen die met de kredietkaart werden betaald. Voor aankopen in een gewone winkel bent u verzekerd tot 500 euro per schadegeval, voor maximaal 1.000 euro per jaar. Sommige goederen, zoals juwelen, voertuigen en gsm’s, dekt de verzekering niet. Voor aankopen bij een webshop bedraagt de dekking 500 euro per jaar.

©Mediafin

Beter gedekt

Voor 48 euro per jaar krijgt u bij ING een Mastercard Gold. Voor dat extra bedrag ligt de bestedingslimiet niet op 2.000 -zoals bij de Visa Classic- maar op 5.000 euro. U krijgt dezelfde verzekeringen die aan de Visa Classic verbonden zijn, maar de gedekte bedragen liggen hoger: 200.000 euro voor reisongevallen, 4.000 euro per schadegeval, maximaal 8.000 euro per jaar voor aankopen in een gewone winkel en 1.250 euro voor aankopen in een webshop. Bovendien krijgt u een annuleringsverzekering als uw reis in het water valt door een ziekte of een ongeval .

Daarbovenop krijgt u een jaar extra garantie en een verzekering die tot 300 euro per jaar dekt voor frauduleuze verrichtingen met uw kredietkaart.

Andere kaarten bieden gelijkaardige mogelijkheden aan. Soms betaalt u een euro meer of minder als jaarlijkse bijdrage en soms zijn er kleine variaties op de standaardlimiet. Maar die kan dus in bepaalde gevallen worden opgetrokken.

Wikken en wegen

Toch blijft het goed opletten als u een kredietkaart kiest. Voor een BNP Paribas Fortis Mastercard Gold betaalt u 2 euro minder per jaar dan voor een ING Mastercard Gold, maar de eerste biedt niet de reisbijstandsverzekering die de tweede wel heeft.

Hou vooral goed in het achterhoofd waarvoor u de kaart gebruikt. Voor onverbeterlijke reizigers zijn alle vormen van reisverzekeringen en diensten voor onderweg van belang. Ze mogen wel niet vergeten die reizen steeds met de kredietkaart te betalen. De reisbijstand die aan een kredietkaart verbonden is, dekt bijvoorbeeld geen reis met de mobilhome.

Wie een kredietkaart als een extra mogelijkheid ziet om in het binnen- en buitenland cash uit de muur te halen moet zeker de kosten bestuderen die daaraan verbonden zijn. Die verschillen afhankelijk van de kaart. Met een KBC Silver Mastercard betaalt u 1 procent op het transactiebedrag, met een minimum van 5 euro. Voor 200 euro cash betaalt u 5 euro. Met een Visa Classic moet u 4,96 euro plus 1 procent transactiekosten betalen, wat een kostprijs van 6,96 euro oplevert. Met de fameuze Platinum American Express betaalt u 3,5 procent met een minimum van 5 euro. Op een bedrag van 200 euro betaalt u 7 euro.

Voor wie vaak zaken via het internet koopt, is een verzekering voor onlineaankopen mooi meegenomen. Die kunt u gebruiken als een laptop beschadigd geleverd wordt of als de verkoper een foute levering niet wil terugnemen. Ook daar moet u vergelijken, want de gedekte bedragen zijn niet voor alle kredietkaarten dezelfde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud