Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Kwart minder sociale leningen in 2020

In 2020 vroegen 3.500 Vlamingen een sociale lening aan om een woning te kopen. Dat is een kwart minder dan de jaren voordien. Door de dalende marktrente was de lening relatief duur geworden.
©Photo News

Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA). Sinds 2016 schommelde het aantal afgesloten sociale leningen jaarlijks rond 4.550. In 2015 ging het zelfs om bijna 5.100 sociale leningen.

Sociale leningen worden toegekend door het Vlaams Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen aan mensen met een bescheiden inkomen die een bescheiden woning kopen. Er zijn dus grenzen gesteld aan het inkomen en de woning.

Renteverlaging

De dalende interesse komt doordat sociale leningen de voorbije jaren relatief duurder waren geworden. De rente op een sociale lening bedroeg tot juli vorig jaar 2 procent. Door de dalende marktrente is het voor veel kredietnemers echter al een tijdje mogelijk om op de privémarkt goedkoper te lenen.

‘Om de rente van de sociale lening meer te laten aansluiten bij die voor reguliere hypothecaire kredieten verlaagden we begin juli de minimumrente’, stipt Diependaele aan. De rente voor sociale leningen daalde in juli 2020 van 2 naar 1,6 procent voor kredieten op 20 jaar en naar 1,8 procent op 25 jaar. ‘Samen met de heropening van de woningmarkt deed die tariefverlaging het aantal sociale woonleningen toenemen: van 1.400 in de eerste zes maanden tot bijna 2.100 in de tweede jaarhelft.’

Volstaat de tariefverlaging? Door de lage marktrente zijn op de privémarkt kredieten tegen minder dan 1,6 procent haalbaar. ‘Behalve het tarief biedt een sociale lening het voordeel van soepelere eisen en toewijzing’, verdedigt Diependaele.  Wie in aanmerking komt, kan de volledige waarde van het pand, inclusief notaris- en andere aktekosten, lenen. Op vraag van de Nationale Bank beperken de banken het kredietbedrag daarentegen tot maximaal 80 procent van de waarde van de woning.

Een op tien vraagt betalingsuitstel

Ook gezinnen met een sociale lening kunnen vanwege de coronacrisis betalingsuitstel vragen voor hun krediet. Vorig jaar benutten zo'n 5.500 Vlaamse gezinnen die optie, wat neerkomt op 10 procent van het totaal aantal sociale kredieten. Daarmee ligt het aantal betalingsuitstellen dubbel zo hoog als op de reguliere kredietmarkt. Volgens Febelfin vroegen 120.000 gezinnen betalingsuitstel aan voor hun woonkrediet. 'Dat komt overeen met 4,4 procent van het aantal woonkredieten', zegt Febelfin-woordvoerder Isabelle Marchand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud