Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Uw kredietkaart kan een reisverzekering overbodig maken

Met heel wat kredietkaarten kunt u niet alleen betalen, maar bent u ook verzekerd op reis. Een overzicht van de reisverzekeringen die misschien in uw portefeuille zitten zonder dat u het beseft.
©BELGAIMAGE

Nu het coronabeleid versoepelt, krijgen velen de reismicrobe weer te pakken. Door de pandemie beseffen we meer dan ooit dat reizen geannuleerd kunnen worden en dat vakanties in duigen kunnen vallen door ziekte. Hoe verzekert u zich daartegen? Een aparte verzekering nemen lijkt vanzelfsprekend, maar er zijn ook heel wat kredietkaarten waaraan vormen van reisverzekering gekoppeld zijn.

Als uw kredietkaart het predicaat ‘gold’, ‘platinum’ of ‘premium’ kreeg, is het bijna zeker dat u niet alleen een betaalmiddel maar ook een bundeltje verzekeringen in uw portefeuille meedraagt. Welke verzekeringen dat zijn en de reikwijdte ervan, hangt van kaart tot kaart af én van de financiële instelling waar u de kaart aanvraagt. Vergelijk dus goed het aanbod (zie kader).

De kaarten waaraan verzekeringen verbonden zijn, zijn doorgaans duurder dan de standaardkaarten. Met die duurdere kaarten hebt u ook een hogere maandelijkse afhaallimiet. Bovendien hebt u dan vaak recht op verzekeringen voor online aankopen en op een automatische verlenging van de wettelijke garantie van aankopen.

Een overzicht van de reisverzekeringen die aan een kredietkaart kunnen vasthangen.

Annuleringsverzekering

Als uw kredietkaart het predicaat ‘gold’, ‘platinum’ of ‘premium’ kreeg, is het bijna zeker dat u recht hebt op een bundeltje verzekeringen.

Met een annuleringsverzekering kunt u minstens een deel van uw geld recupereren als u een reis hebt geboekt en onverwacht niet kunt vertrekken. U kunt de verzekering gebruiken als uzelf of een familielid tot in de tweede graad ziek wordt of als een naaste overlijdt. Maar ook een tweede zit, een ontslag, een nieuw arbeidscontract of aanzienlijke materiële schade aan uw woning zijn redenen om te annuleren en van uw verzekering gebruik te maken.

De coronapandemie is geen geldige reden, noch bij los verkochte annuleringsverzekeringen, noch bij aan uw kaart gekoppelde verzekeringen. Een negatief reisadvies, een inreisverbod of een nieuwe uitbraak van een variant kunt u dus niet aanhalen als reden.

Reisbijstand

De verzekering voor reisbijstand kan een brede waaier aan zaken dekken. Zo regelt ze de terugbetaling van de medische kosten die in het buitenland worden gemaakt. De terugbetaalde bedragen hangen af van de financiële instelling en de gekozen formule.

Meestal bent u ook verzekerd voor de repatriëring van het slachtoffer van een ziekte of ongeval en van de medereizigers. Bij een ziekenhuisopname of een overlijden van een verwante in België bent u verzekerd voor de kosten die een vervroegde terugkeer veroorzaakt.

Ruimere verzekeringsformules omvatten ook opsporings- en reddingskosten. Nog andere formules dekken een verlenging van het verblijf. Zinvol als u ergens langer moet verblijven voor een medische behandeling of als u in het buitenland moet wachten tot uw auto hersteld is.

De bijstandsverzekering is vooral interessant als u buiten Europa reist. In Europa bent u via uw ziekenfonds verzekerd voor bijstand aan personen. In het lidgeld aan het ziekenfonds is een verzekering voor medische bijstand in het buitenland inbegrepen. Die geldt in Europa, maar ook in Turkije en Tunesië.

Als u in een Europees land medische verzorging nodig hebt, belt u de noodcentrale van Mutas. Dat is een gezamenlijk initiatief van de ziekenfondsen en heette tot voor enkele jaren Eurocross. U hoeft voor uw reis geen formaliteiten te vervullen. De dienstverlening van Mutas bestaat uit: de begeleiding van een patiënt en zijn gezin ter plaatse en van de familie in België, contact en overleg met het ziekenhuis of de behandelende arts ter plaatse, en medische feedback bij de behandeling.

Bovendien geeft de organisatie indien nodig een betalingswaarborg of een financieel voorschot. Bij een overlijden wordt het stoffelijk overschot naar België overgebracht. Als het medisch noodzakelijk is, zal Mutas ook een repatriëring organiseren voor een patiënt en één reisgenoot. Als u met uw gezin op reis gaat, moeten er bij een repatriëring dus mensen achterblijven. Met een verzekering bij een commerciële aanbieder geraakt het hele gezin thuis.

Bijstand voertuigen

Op deze verzekering kunt u niet alleen een beroep doen als u een ongeval hebt, maar ook bij autopech. Afhankelijk van de verzekeringsformule krijgt u ook een vervangwagen ter beschikking. De verzekering garandeert alleen dat u met uw wagen weg geraakt van de plaats waar u gestrand bent. De herstellingen aan uw auto moet u zelf betalen.

Bagageverzekering

Een bagageverzekering betaalt een compensatie na een diefstal, vernieling, verlies of een te late levering van uw reiskoffers door de luchtvaartmaatschappij. De vergoeding die u krijgt, varieert volgens de gekozen kaart. Bovendien biedt niet elke verzekering een dekking voor waardevolle voorwerpen zoals een gsm, laptop of digitale camera. Worden die wel gedekt, dan kunnen de verzekerde bedragen begrensd zijn.

Franchise huurwagen

Raakt uw huurwagen beschadigd of wordt die gestolen? In een aantal gevallen betaalt de reisverzekering die aan uw kaart gekoppeld is de franchise terug die de autoverhuurder aanrekent.

Vertraagde vluchten

Ook voor het geval dat uw transport - uw vliegtuig of uw trein - meer dan 4 uur te laat is, bestaat een verzekering. Die geldt ook als u uw verbinding hebt gemist. U kunt in dat geval aanspraak maken op een vergoeding voor de redelijke kosten voor een hotel, maaltijden en verfrissingen, die u moet maken vanwege de vertraging.

Belangrijke voorwaarde

Een belangrijke voorwaarde om van de reisverzekeringen gebruik te maken is dat u uw reis betaalde met uw kredietkaart. In bepaalde gevallen mag de reis ook met een ander betaalmiddel van de financiële instelling worden betaald. Soms gaat het om 100 procent van het bedrag, in andere gevallen ligt dat percentage lager.

Als u zich wil verzekeren voor reizen die niet met de kredietkaart zijn betaald, moet u uitwijken naar reisverzekeringen die als apart product worden verkocht. De prijs tikt dan wel aan. Een reisbijstandsverzekering van KBC kost 65 euro per jaar, een annuleringsverzekering 120 euro en een bagageverzekering 94 euro. U doet er goed aan de geboden dekkingen te vergelijken. Bij afzonderlijke verzekeringen liggen die soms hoger dan bij de verzekeringen die aan een kredietkaart gekoppeld zijn.

De ene Mastercard Gold is de andere niet

Als u zich een kredietkaart wil aanschaffen waarmee een of meerdere reisrisico’s zijn gedekt, hebt u vergelijkingswerk voor de boeg. ‘Het aanbod verschilt van aanbieder tot aanbieder’, zegt Quentin Denis, de CEO van het gratis vergelijkingsplatform TopCompare. ‘Elke bank bepaalt haar eigen strategie om zich van de concurrenten te onderscheiden.’

Uit een vergelijking van TopCompare blijkt dat de aangeboden dekkingen sterk kunnen verschillen, zelfs al hebben twee kaarten dezelfde naam. Bovendien is het jaarlijkse bedrag dat u voor het gebruik van de kaart betaalt niet overal hetzelfde.

Zo kost de Mastercard Gold bij BNP Paribas Fortis 51 euro per jaar en krijgt u voor dat bedrag naast de betaalmogelijkheden van de kaart alleen een annuleringsverzekering die maximaal 6.500 euro vergoedt. Schaft u zich een Mastercard Gold aan bij Belfius, dan betaalt u 90 euro en bedraagt de maximumvergoeding 6.000 euro.

Bij Argenta kost uw Mastercard Gold 64 euro per jaar. Voor dat bedrag krijgt u een annuleringsverzekering van 6.500 euro en een reisbijstandsverzekering die bedragen tot 10.000 euro dekt. Bank Nagelmackers heeft dan weer voor 42 euro een Mastercard Gold die alleen kosten bij reisvertraging en bij het verlies van bagage dekt.

In enkele gevallen biedt ook de basisversie van een kredietkaart een gedeeltelijke reisverzekering.

De Visa Classic en de gewone Mastercard van ING bieden een reisbijstandsverzekering tot een bedrag van 130.000 euro. Voor beide kaarten betaalt u 27 euro. De Visa Classic die u zich bij Carrefour voor 24 euro kunt aanschaffen, biedt een reisbijstandsverzekering tot 100.000 euro met daarbovenop een annuleringsverzekering en een reisvertragingsverzekering van telkens 150 euro. Ook is er een bagageverzekering voor een maximumbedrag van 500 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud