Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Vraag naar kredieten voor energetische renovatie valt zwaar terug

Uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet blijkt dat de belangstelling voor renovatiekredieten erg lauw is. Het aantal nieuwe dossiers viel in het eerste kwartaal van dit jaar met de helft terug.
De vraag naar renovatieleningen om huizen te isoleren of warmtepompen en zonnepanelen te installeren is zwaar teruggevallen. ©Tim Dirven

In het eerste kwartaal van dit jaar sloten mensen 7.852 consumentenkredieten voor energetische renovatiedoeleinden af. Dat is 51 procent minder dan tijdens dezelfde periode van 2023. De dossiers waren goed voor een totale waarde van 167 miljoen euro, een daling van bijna 40 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

Volgens de BVK, die 95 procent van de Belgische kredietmarkt vertegenwoordigt, heeft de uitgesproken daling te maken met een samenspel van factoren. Door de stijgende rentetarieven is lenen een stuk duurder geworden. Daarnaast zetten de stijgende prijzen van bouwmaterialen een rem op de renovatieplannen van heel wat woningeigenaars. En bovendien zijn de energieprijzen weer aanzienlijk gedaald, waardoor de urgentie om besparende ingrepen te doen opnieuw wat weggevallen is.

Advertentie

Minder dan 10 procent van de woningen voldoet aan de energiedoelstellingen en we halen slechts een derde van het beoogde renovatietempo.

Bart Vervenne
Voorzitter raad van bestuur BVK

Problematisch

Volgens Bart Vervenne, de voorzitter van de raad van bestuur van de BVK, zijn er aan de daling van het aantal renovatiekredieten verschillende problematische aspecten. ‘Minder dan 10 procent van de woningen voldoet aan de energiedoelstellingen die tegen 2050 moeten worden gehaald, terwijl slechts een derde van het beoogde renovatietempo wordt gehaald’, zegt Vervenne.

‘Een massale renovatiegolf over 10 of 15 jaar zal alleen leiden tot schaarste aan bouwmaterialen, mankracht en financiering. De enige manier om de energieprestaties van ons woningpark te verbeteren, is geleidelijk te werk te gaan en nu iets te ondernemen.’

Renoveren verplicht

Het energetisch renoveren van een woning is geen vrijblijvende zaak. Wie in Vlaanderen een woning koopt met een epc-label E of F is verplicht dat niveau binnen vijf jaar tot minstens D op te trekken. In 2021 en 2022 konden daarvoor renovatiekredieten worden afgesloten waarvan de rente volledig door de Vlaamse overheid werd terugbetaald.

Sinds 2023 werkt het systeem anders. Het renteloos renovatiekrediet werd vervangen door een rentesubsidie, waardoor mensen een korting krijgen op hun rentevoet. Het systeem loopt eind dit jaar af en de Vlaamse regering heeft voorlopig geen plannen bekendgemaakt om er nog nieuw middelen voor ter beschikking te stellen. Dat maakt het opvallend dat weinig woningeigenaars een beroep doen op die ondersteuning.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.