Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat met uw verzekering na overname Integrale?

Monument, een herverzekeraar met hoofdkantoor in Bermuda, krijgt de volledige controle over de verzekeraar Integrale. Voor de bijna 200.000 klanten verandert niet veel, behalve de hoop op een hoger rendement.
Advertentie
©Valentin Bianchi / Hans Lucas

Integrale, de Luikse specialist in groepsverzekeringen, zat al geruime tijd in geldnood en hij was door de Nationale Bank aan de ketting gelegd. De Belgische tak van Monument neemt de volledige verzekeringsportefeuille en het personeel van Integrale België over. Integrale telt 115 werknemers in ons land. Zodra de Nationale Bank de deal goedkeurt, zegt Monument een ‘aanzienlijke kapitaalinjectie’ in zijn Belgische poot te doen.

Integrale telt als klant 6.000 bedrijven, waarvoor het de groepsverzekeringen beheert. Samen met de individuele levensverzekeringen (Integrale 786) bedient Integrale op die manier 160.000 klanten. Voorts commercialiseert het individuele tak21-producten onder de naam Certiflex. Daarvoor werkt de groep samen met Ethias, dat de distributie verzorgt. Veel Ethias-klanten die vroeger een First-verzekering hadden, zijn overgestapt naar Certiflex. ‘Ethias verdeelt nog 23.533 contracten Certiflex’, zegt Serge Jacobs van Ethias.

Het is nog te vroeg om te zeggen wat het effect van de overname op de rendementen zal zijn.
FABIAN DE BILDERLING
INTEGRALE

De overname door Monument heeft geen directe gevolgen voor de klanten bij Integrale. ‘De garantie van de contracten zal zonder probleem nageleefd worden’, zegt Fabian de Bilderling van Integrale. ‘Er zijn ook geen gevolgen voor de depositogarantie, want het betreft een transfer naar de Belgische poot van Monument, die ook een Belgische verzekeringsmaatschappij is.’ Dat betekent dat de tak 21-producten onder de Belgische depositogarantie van 100.000 euro blijven.

De overname kan mogelijk wel goed nieuws zijn voor de rendementen van de producten. Door de financiële problemen bleven de rendementen van de Integrale-producten de voorbije twee jaar op een zeer laag niveau. In 2019 werd geen winstdeelname uitgekeerd, en onder voorbehoud van goedkeuring van de algemene vergadering is er ook voor 2020 geen winstdeelname.

Daardoor leverden nieuwe stortingen in de groepsverzekeringen in 2020 niet meer op dan de gegarandeerde rente van 0,75 procent. Dat is minder dan de 1,75 procent die werkgevers op een aanvullend pensioen moeten garanderen. Voor 2021 verlaagde Integrale de gegarandeerde rente naar 0,5 procent.

Voor de Certiflex-producten bleef het totale rendement voor nieuwe stortingen in 2020 steken op de gegarandeerde rente van 0,5 procent. Voor 2021 werd die verlaagd naar 0 procent. ‘Het is nog te vroeg om te zeggen wat het effect van de overname op de rendementen zal zijn’, zegt de Bildering. ‘De waarborgen van de contracten zijn in elk geval gegarandeerd.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud