Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Welke smartphonebank past bij u?

Met de lancering van de app Banx is het digitale bankenlandschap in ons land deze week weer wat uitgebreid. Is zo’n neobank of digitale bank, waarbij u uw bankzaken uitsluitend online of via een app regelt, iets voor u?
Advertentie

Een smartphone en een paar minuten tijd, meer hebt u niet nodig om een bankrekening te openen, waar ter wereld u zich ook bevindt. Met de toenemende populariteit van de smartphones is het bankenlandschap de voorbije jaren grondig door elkaar geschud. De traditionele banken krijgen almaar meer het vuur aan de schenen gelegd door fintechspelers, mobiele banken en neobanken als Revolut, N26, Bunq, Monese... Maar ook de traditionele spelers zitten niet stil. BNP Paribas Fortis lanceerde in 2013 Hello Bank!, een apart digitaal merk voor jongeren. KBC heeft geen aparte neobank, maar klanten kunnen met de app van de bank wel volledig mobiel bankieren.

En nu lanceert Belfius samen met de telecomopeator Proximus de app Banx. Het nieuwe digitale merk zet sterk in op duurzaam bankieren. En binnenkort mogen we met Rise nog een extra speler op de markt verwachten, gericht op tieners.

‘De komst van nieuwe spelers heeft de differentiatiestrategieën een duwtje in de rug gegeven. We zien dit als een troef voor de consument, die nu een bank kan vinden die het best aan zijn behoeften voldoet, of het nu een traditionele bank is of een neobank’, zegt Quentin Denis, de CEO van de vergelijkingssite Topcompare. Volgens hem onderscheiden de neobanken zich vooral door de diensten die ze aanbieden. ‘De nicheneobank Wise focust bijvoorbeeld op burgers die met verschillende munteenheden moeten jongleren, of het nu is om geld naar hun familie in het buitenland te sturen of om hun salaris in een andere munt dan de euro te ontvangen.’

De consument kan voortaan een bank vinden die het best aan zijn behoeften voldoet, of het nu een traditionele bank is of een neobank.
Quentin Denis
CEO Topcompare

Is klant worden van zo’n smartphonebank iets voor u? We selecteerden een aantal spelers en lijstten op welke rekeningen en kaarten ze aanbieden.

Wat ze allemaal gemeen hebben: u opent een rekening in een handomdraai. Beginnen doet u met het downloaden van de app. Uiteraard moet u voor u een rekening kunt openen enkele persoonlijke gegevens ingeven (naam, adres, telefoonnummer) én uw identiteitskaart uploaden via een foto. Meer dan een paar minuten kost dat niet. Bij Hello Bank! is de vragenlijst wel uitgebreid en wordt ook naar uw beroep, uw werkgever en uw inkomsten gepeild. De Britse smartphonebank Revolut werkt dan weer met een code die naar uw smartphone wordt gestuurd, vooraleer u van start kunt gaan.

©Filip Ysenbaert

De meeste spelers bieden een gratis zichtrekening aan, waar doorgaans ook een debetkaart bij inbegrepen is. Bij het Duitse N26, dat al 150.000 klanten in ons land telt, is dat een virtuele kaart, die u via uw smartphone gebruikt. Een fysiek exemplaar kost 10 euro. Bent u op zoek naar uitgebreidere diensten, dan kunt u kiezen voor betalende formules. Denk dan aan extra betaalkaarten of verzekeringen, zoals een aankoopverzekering of een reis- bijstandspakket. Ook kunt u aan budgetbeheer doen.

Niet alle spelers bieden kredietkaarten aan. En het is ook niet altijd mogelijk een gezamenlijke rekening te openen. Wilt u een hypothecair krediet afsluiten, dan zult u nog altijd bij de traditionele banken moeten aankloppen. Ook een spaarrekening vindt u niet bij elke speler. Aion Bank zit met haar spaarboekjes bij de top van de markt. En Banx heeft een beleggingsaanbod.

Goed om te weten is dat uw (spaar)geld bij bovengenoemde spelers via het deposito- garantiestelsel beschermd is tot 100.000 euro per rekeninghouder per bank

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud