Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Welke zichtrekening past bij uw tiener?

Voor een zichtrekening voor uw kind kunt u bij uw eigen of een andere traditionele bank gaan. Maar ook neobanken doen hun intrede in ons land. Die richten zich met hun apps uitdrukkelijk op tieners.
©BELGAIMAGE

Winkeltje spelen, het is een favoriet tijdverdrijf voor kleuters en kinderen op de lagere school. Naast op een speelse manier optel- en aftreksommetjes oefenen, is het een ideale manier om kinderen vanaf jonge leeftijd het concept geld bij te brengen.

Uw kind zakgeld geven is een andere manier om het vertrouwd te maken met dat concept. Veel ouders beginnen daarmee vanaf 6 jaar. De euro’s worden op die leeftijd het best nog in een spaarvarken of andere spaarpot gestopt. Het geld op een zichtrekening storten is dan nog te abstract voor het kind.

Gratis kindrekening

Maar naarmate uw oogappel opgroeit, dringt een eigen zichtrekening zich op, zodat uw tiener zelf (kleine) uitgaven kan doen. Die zichtrekening kunt u natuurlijk openen bij de bank waar u klant bent.

'In België bieden 14 banken een gratis jongerenrekening aan', zegt Quentin Denis, de CEO van het Belgische gratis financiëlevergelijkingsplatform TopCompare. 'Sommige banken doen er alles aan om zich te onderscheiden op de concurrerende markt van financiële instellingen door diverse voordelen aan te bieden: een welkomstgeschenk, een gratis verzekering, een mobiele app voor jongeren, de personalisering van bankkaarten.'

Omdat elke bank werkt met haar eigen voorwaarden en voordelen is het een goed idee het aanbod te vergelijken. Zo kunt u de rekening kiezen die het best aansluit bij de manier waarop u wilt dat uw tiener zijn geld kan uitgeven.

Een busticket, een broodje op woensdagmiddag, een bioscoopticket of een afhaalpizza in het weekend... Jongeren verkiezen almaar vaker digitale apps boven betalen met cash geld. Behalve de traditionele banken duiken in ons land noebanken op. Neo is een voorvoegsel dat nieuw betekent. Neobanken zijn fintechbedrijven die bankdiensten aanbieden via een digitaal platform. Vaak gebeurt dat met een abonnementsformule à la Netflix.

Vanaf 10 jaar

Een kind- of jongerenzichtrekening kan zowel door de ouders als door het kind worden aangevraagd bij de bank. Die zichtrekeningen zijn er in de meeste gevallen voor jongeren tot 18 jaar, al kan het bij sommige banken ook tot 24, 27 of zelfs 30 jaar.

Zolang uw zoon of dochter minderjarig is, is de toestemming voor het openen van de rekening van een ouder verplicht. Ouders kunnen perfect een oogje in het zeil houden omdat u de rekening van uw tiener mee beheert.

In België kan een zichtrekening geopend worden voor kinderen vanaf 10 jaar. Bij sommige banken moet uw tiener minstens 12 zijn. Bij de neobank Revolut kunnen ouders een juniorrekening beheren voor hun kinderen vanaf 7 jaar. Het kind kan de juniorrekening niet voor zichzelf aanmaken.

Uitgavenlimiet

Een of twee (gepersonaliseerde) bankkaarten (debetkaart) en geld kunnen afhalen horen tot de standaardmogelijkheden van elke zichtrekening. Er is wel een limiet op het bedrag dat per dag of per week met de kaart betaald en afgehaald kan worden. Die limiet verschilt van bank tot bank en ligt voor jongerenrekeningen doorgaans lager dan de standaardlimiet. Sommige banken laten die limiet mee-evolueren met de leeftijd.

0
euro
Op zijn zichtrekening kan uw kind niet onder nul gaan.

Op zijn zichtrekening kan uw kind niet onder nul gaan. Daarvoor moet specifiek een kredietopening op de zichtrekening worden aangevraagd. Dat is niet mogelijk voor minderjarigen.

Bij sommige banken kunt u zelf bepalen of uw kind met zijn kaart betalingen kan doen op het internet en of het contactloos en zonder pincode kan betalen.

Neobanken

Terwijl ouderen vaak verkiezen cash of met de kaart te betalen beschouwen heel wat jongeren hun bank als een app op hun smartphone. Digitaal betalen en bankieren is voor hen vanzelfsprekend. Een zichtrekening met een handige mobiele app wordt meer en meer een must. KBC ontwikkelde met K’Ching als eerste bank in Europa een gratis smartphoneapp speciaal voor jongeren. Bij BNP Paribas Fortis kan uw tiener vanaf 15 jaar zelf online bankieren via de app. Als ouder kunt u via uw eigen online bankapp sowieso een oogje in het zeil houden op de rekening van uw kind.

KBC ontwikkelde met K’Ching als eerste bank in België en Europa een gratis smartphone app speciaal voor jongeren.

Bij de neobanken was het Duitse N26 in 2016 de pionier in België. De uitdagers zijn het Britse Revolut en het Nederlandse Bunq. 'Half mei komt daar het Belgische Upy bij. Dat is geïnspireerd op het Amerikaanse Greenlight en zijn Britse concurrent GoHenry. Upy verschilt van andere neobanken in zijn doelpubliek omdat het gericht is op tieners vanaf 10 jaar', zegt Topcompare.

De ouders openen, net zoals bij Revolut, de rekening voor hun kind. Het kind bankiert en spaart via de tienerapp. Via een spiegelapp kunnen de ouders een oogje in het zeil houden. Als ouder kunt u uitgavenlimieten instellen, meldingen ontvangen als de kaart wordt gebruikt, ze (de)activeren en de winkelcategorieën selecteren waar uw tiener geld mag uitgeven. Het geld op de rekeningen bij Upy is net als bij klassieke banken beschermd tot 100.000 euro via het depositogarantiestelsel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud