Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Huurinkomsten worden niet anders belast bij thuiswerk

Wie een woning verhuurt aan een telewerker zal daar fiscaal geen gevolgen van ondervinden. De fiscus beschouwt telewerk niet als beroepsgebruik.
©Myriam Tirler

Tijdens de coronapandemie hebben we met z’n allen massaal (verplicht) van thuis uit gewerkt. Ons huis werd als het ware ons kantoor. Die verschuiving zou er op papier toe kunnen leiden dat wie vastgoed verhuurt aan een telewerker op de werkelijke huurinkomsten belast wordt.

Wie vastgoed bezit, betaalt daar jaarlijks onroerende voorheffing op. Hebt u enkel een gezinswoning, dan hebt u door het betalen van die onroerende voorheffing afgerekend met de fiscus. Hebt u nog ander vastgoed dat u bijvoorbeeld verhuurt, dan wordt u via de jaarlijkse belastingaangifte een tweede keer belast. Hoeveel u belast wordt, hangt af van hoe de huurder het pand gebruikt.

Ook als de huurder thuiswerkt en een vergoeding van zijn werkgever krijgt, geldt het gunstige belastingregime.
Koen Janssens
fiscalist Wolters Kluwer

Is dat louter privé, dan wordt de belasting niet berekend op de huurinkomsten, maar op het geïndexeerd kadastraal inkomen (ki), verhoogd met 40 procent.

Verhuurt u het pand aan iemand die het professioneel gebruikt of aan een vennootschap, dan worden wél uw werkelijke huuropbrengsten belast. ‘Om te bepalen of sprake is van beroepsmatig gebruik door de huurder hanteert de fiscus twee criteria’, zegt Koen Janssens, fiscalist bij Wolters Kluwer. ‘Er is sprake van beroepsgebruik als de huurder de huur als beroepskosten in aftrek brengt, of als (een deel van) de huur wordt terugbetaald door de werkgever.’

Wie telewerkt, krijgt doorgaans een thuiswerkvergoeding van zijn werkgever. Die wordt ook geacht de eventuele huur te vergoeden voor een werkruimte of een kantoor thuis. ‘Dat maakt dat op papier die telewerker zijn huurwoning wel degelijk voor beroepsdoeleinden gebruikt, en het regime van belasting op de werkelijke huurinkomsten van toepassing wordt. In de praktijk is er evenwel geen probleem. Voor alle duidelijkheid: dat werd ook niet verwacht. Maar de minister van Financiën stelt belastingplichtigen alvast gerust: ook als de huurder thuiswerkt en daarvoor een vergoeding van zijn werkgever krijgt, blijft het gunstige belastingregime (waarbij u niet op de werkelijke huurinkomsten belast wordt, red.) van toepassing’, zegt Janssens.

Let wel: als de werkgever specifiek de huur terugbetaalt aan de werknemer, gaat de fiscus wél uit van professioneel gebruik en zult u op de werkelijke huurinkomsten belast worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud