Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Zo wijzigt u een vooraf ingevulde belastingaangifte

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) roept belastingplichtigen op om de vooraf ingevulde belastingaangifte te controleren.
Tot 16 juli kunt u via Tax-on-web een foutief of onvolledig voorstel van belastingaangifte corrigeren. ©Photo News

De minister reageert daarmee op de steekproef van het ACV waaruit zou blijken dat de belastingbetaler in bijna de helft van de gevallen voordelen zou mislopen. Op het eerste zicht zou dat volgens de minister echter niet het geval zijn.

59
procent
59 procent van de belastingplichtigen ontvangt een voorstel van vereenvoudigde aangifte.

Dit jaar krijgen 730.000 meer belastingplichtigen dan vorig jaar een voorstel van vereenvoudigde aangifte. Daarmee krijgen dit jaar 3,92 miljoen belastingplichtigen of 59 procent een vooraf ingevulde aangifte. Het document bevat alle gegevens die de fiscus kent. Op basis daarvan worden de te betalen of terug te krijgen belastingen berekend.

De Croo werd donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer aan de tand gevoeld door sp.a'er Joris Vandenbroucke naar aanleiding van de steekproef. De minister benadrukte dat het om een voorstel gaat en riep op die aangifte ook goed na te kijken. ‘De fiscus kan zich alleen baseren op de feiten die ze heeft. Bepaalde gegevens (zoals kinderopvang) heeft de fiscus niet’, luidde het.

De Croo wees erop dat de terugzendratio de voorbije jaren tussen 10 en 15 procent lag. Mocht blijken dat de foutenpercentage zo hoog ligt als de christelijke vakbond beweert, dan zal worden bekeken hoe een en ander kan worden gecorrigeerd, aldus de minister.

Wat moet u controleren?

Ga na of de vermelde gegevens op het voorstel van vereenvoudigde aangifte juist zijn en of er niets ontbreekt. Onvolledigheden kunnen te wijten zijn aan bijvoorbeeld een werkgever die niet tijdig de fiches heeft gemaakt, een attest voor giften dat verkeerd is ingevuld, een recente wijziging in uw kinderlast of regeling van co-ouderschap, … 

Voor een aantal zaken moet u sowieso zelf het initiatief nemen. Als u roerende voorheffing op dividenden hebt betaald, kunnen die (deels) vrijgesteld worden. Maar die vrijstelling nooit automatisch wordt verrekend in het voorstel van vereenvoudigde aangifte. Ook als u meerdere effectenrekeningen had, moet u dat melden.

Wat als alle gegevens correct zijn?

Als het voorstel van vereenvoudigde aangifte correct is, hoeft u niets te doen. U hoeft dat ook niet te bevestigen in Tax-on-web, ook al is er vanaf dit jaar een knop voorzien ‘Tax-on-web verlaten zonder mijn gegevens aan te passen’.

‘Dat omdat sommige mensen vorig jaar zochten naar een knop om te bevestigen dat alles juist was. Daarom hebben we ze de kans gegeven om op een knop te drukken, zonder evenwel te zeggen dat ze moeten bevestigen. Want dat is niet het geval’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

Wat als er fouten en onvolledigheden in de vooraf ingevulde aangifte zijn?

Zijn de gegevens onjuist of onvolledig, dan moet u die via Tax-on-web of via het papieren antwoordformulier verbeteren. De uiterste indiendatum van een antwoord op papier is 30 juni, via Tax-on-web is dat 16 juli.

Om een voorstel van vereenvoudigde aangifte in Tax-on-web te wijzigen, klikt u eerst op ‘Uw gegevens zijn onjuist of onvolledig’ en vervolgens op de knop ‘Gelieve uw gegevens aan te passen’. U komt dat in het overzicht Tax-on-web Easy terecht. Van hieruit kunt u de vooraf ingevulde gegevens  wijzigen of naar de volledige aangifte gaan met de knop ‘Naar mijn volledige aangifte’ onderaan de pagina.

Alles wat u moet weten om uw belastingaangifte 2020 in te vullen

Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw belastingaangifte? Check dan onze Belastinggids online op https://www.tijd.be/netto/belastingen/aangifte2020.html

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud