Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Check timing en looptijd van uw energiecontract

Zitten de timing en de looptijd van uw vast energiecontract goed, dan ontsnapt u mogelijk aan de tarievenpiek. In andere gevallen betaalt u onverbiddelijk meer.
©Wouter Van Vooren

Zo'n 65 procent van de gezinnen heeft een elektriciteitscontract met een vast tarief. Voor gas gaat het om 45 procent van de particuliere klanten. Met een vast contract verandert niets aan het tarief tot op de vervaldag. U weet dus precies hoeveel u over de hele contractperiode betaalt.

Van dat tarief bent u wel maar zeker tot het einde van uw vaste contract. Zodra dat afloopt, moet u het verlengen of moet u eventueel een contract bij een andere leverancier aangaan. Dat gebeurt tegen de nieuwe marktvoorwaarden, momenteel dus tegen een fiks hoger tarief.

Looptijd en tijdstip

Doorgaans hebben energiecontracten een looptijd van een, twee, drie of vijf jaar. Maar uit gegevens van de federale energieregulator CREG blijkt dat zowel voor gas als elektriciteit net geen 50 procent van de Belgische gezinnen contracten heeft met een looptijd van één jaar.

Of u binnenkort al een hoger tarief betaalt voor uw vast contract hangt niet alleen van de looptijd af, maar ook van het tijdstip waarop u het contract afsloot. Ondertekende u drie jaar geleden een driejarig contract, dan is dat binnenkort aan vernieuwing toe, net als een jaarcontract dat twaalf maanden geleden werd afgesloten. Sloot u pas vorig jaar in juni een driejarig vast contract af, dan zit u nog even veilig en kunt u alleen maar hopen dat de energieprijzen de komende twee jaar afkoelen.

Of u binnenkort al een hoger tarief betaalt voor uw vast contract hangt niet alleen van de looptijd af, maar ook van het tijdstip waarop u het contract afsloot.

Variabele contracten

Voor gezinnen met een variabel energiecontract - ongeacht of het over elektriciteit of gas gaat - evolueren de tarieven mee met de prijs op de markt. Zo'n 35 procent van de gezinnen heeft een variabel contract voor elektriciteit, 55 procent een voor gas.

Hoe regelmatig het tarief wordt aangepast, hangt af van de contractbepalingen. Sommige contracten worden maandelijks aangepast, terwijl dat bij andere op kwartaalbasis gebeurt.

Ook het richtsnoer voor de prijsverhogingen kan van contract tot contract verschillen. Het ene baseert zich op een gemiddelde van verschillende prijsnoteringen op een energiebeurs, het andere doet aanpassingen op grond van één enkele prijsnotering. Bovendien richt het ene contract zich op de groothandelsprijzen op de spotmarkt en het andere op die van de termijnmarkt.

Variabele contracten zijn interessant als u een daling van de energieprijzen verwacht. Maar met de huidige prijsstijgingen zijn ze een streep door de rekening. Om de pil te vergulden kunt u uw maandelijkse voorschotten verhogen, maar dat zal alleen maskeren en niet verhinderen dat de eindafrekening een stuk hoger ligt dan oorspronkelijk verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud