Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe wapent u zich tegen hoge gasprijzen?

Gezinnen met een lopend variabel gascontract zijn de pineut van de uit de pan rijzende gasprijzen. Toch kiezen ze bij de vernieuwing van hun contract het best opnieuw voor een variabele formule.
©Wouter Van Vooren

De stijging van de gasprijs op de internationale markten weegt behoorlijk zwaar in de factuur van de gezinnen. Dat komt omdat gas zelf - naast btw, heffingen en netkosten - zo’n 60 procent van de gasfactuur uitmaakt. Ter vergelijking: elektriciteit op zich is goed voor maar 32 procent van de factuur. Daardoor vertaalt een hogere gasprijs zich sneller in hogere facturen dan een hogere elektriciteitsprijs.

De energiefactuur van de gezinnen gaat steil omhoog. Voor de maand augustus werd de kaap van 1.000 euro op jaarbasis voor elektriciteit genomen. Voor aardgas is dat zelfs gemiddeld meer dan 1.600 euro op jaarbasis.

In vergelijking met augustus 2019, wat we een normaal jaar kunnen noemen, steeg volgens de federale energieregulator Creg de jaarfactuur voor aardgas van een gemiddeld huishouden met 84 euro. Voor elektriciteit was dat 49 euro. De stijging is nog groter in vergelijking met 2020, toen de prijzen onder invloed van de coronacrisis uitzonderlijk laag waren. We spreken dan van een klim van 111 euro voor gas en 70 euro voor elektriciteit.

Dit is echter nog maar een momentopname die een zicht biedt op het effect van de prijsstijgingen over de voorbije twaalf maanden. In die cijfers is nog geen rekening gehouden met de komende maanden. De Creg waarschuwt dat de impact nog een stuk groter zal zijn als de stijging van de prijzen in de herfst en de winter aanhoudt.

Uit de gegevens die de Creg verzamelde is een contract dat in augustus van dit jaar aangegaan wordt al dubbel zo duur als in augustus 2020. Op basis van de recente tariefaanbiedingen betekent dit voor een doorsneegezin dat met aardgas verwarmt een bedrag van 1.603 euro tegenover 825 euro vorig jaar.

Variabel versus vast

In welke mate u de huidige prijsstijgingen in uw portemonnee zult voelen, hangt af van het soort contract dat u hebt. Met een variabel contract gaat de prijs die u voor uw energie betaalt meteen mee met de marktschommelingen. Een hogere prijs op de markt betekent meer betalen, een lagere prijs minder betalen.

45%
Zowat 45 procent van de gezinnen heeft een variabel contract voor gas.

Met een vast contract blijft de prijs die u betaalt onveranderd gedurende de contractperiode. Die prijs werd vastgelegd bij het aangaan van het contract. Normaal gezien liggen de tarieven voor een vast contract hoger, maar daar tegenover staat prijszekerheid.

Zowat 45 procent van de gezinnen heeft een variabel contract voor gas. Op het moment dat ze hun contract afsloten, was waarschijnlijk geen slechte keuze, omdat toen nog kon worden gespeculeerd op lagere gasprijzen. Door de realiteit is die keuze intussen achterhaald en zien de gezinnen met een variabel contract de intussen fors hogere gasprijzen in hun eindfactuur weerspiegeld.

Pil doorslikken

Veel anders dan de bittere pil doorslikken kunnen ze niet doen. Al kunnen ze de schade enigszins spreiden door de voorschotbedragen op te trekken. Iedereen kan dat zelf doen via de klantenzone van zijn energieleverancier. Het resultaat is finaal hetzelfde, maar de eindafrekening komt dan wel minder hard binnen.

Voor de 55 procent van de gezinnen met een vast gascontract heeft de hogere gasprijs geen effect op de eindafrekening. Al hangt alles af van de looptijd. Er bestaan contracten van onbepaalde duur, maar die vormen de minderheid. Doorgaans hebben energiecontracten een looptijd van één, twee, drie of vijf jaar.

De meest gebruikelijke looptijd is volgens de Vlaamse energieregulator VREG nog altijd één jaar. Wie de pech heeft dat zijn contract binnenkort afloopt, moet dus een contract tegen hogere tarieven afsluiten.

Wat kiezen?

Loopt uw vast contract af, dan rijst natuurlijk de vraag of u momenteel voor een vast of een variabel contract moet kiezen. Op het ogenblik dat de energieprijzen vorig jaar begonnen te stijgen was het een no-brainer dat men bij de vernieuwing van een contract voor een vaste formule zou kiezen om een tijd veilig te zitten.

Vandaag raadt de consumentenorganisatie Test-Aankoop aan de hoge prijzen niet vast te prikken en te kiezen voor een variabel contract. De onderliggende redenering is dat de prijzen in de nabije toekomst wel weer zullen dalen, wat met een variabel contract een voordeel oplevert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud