Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hogere factuur voor Brusselaars met zonnepanelen

In Brussel kunnen eigenaars van zonnepanelen vanaf 1 november hun elektriciteitsverbruik niet langer compenseren met overtollige productie.
Advertentie
©ANP

Brusselaars met zonnepanelen moeten sinds januari 2020 netkosten betalen op basis van de elektriciteit die ze effectief van het net halen. Tot nu werd de overtollige geproduceerde elektriciteit die opnieuw op het net gezet werd daarvan afgetrokken.

Aan die ‘partiële compensatie’ komt vanaf 1 november een einde. De zonnepaneeleigenaar betaalt een afnametarief voor alle elektriciteit die hij van het net consumeert en krijgt een injectietarief voor alle overtollige elektriciteit die hij op het net zet.

De prijs die de zonnepaneeleigenaar voor zijn overtollige elektriciteit krijgt, ligt een stuk lager dan die voor de afname. Dat komt niet alleen omdat de tarieven voor afname hoger liggen, maar ook omdat in de afnameprijs enkele heffingen vervat zitten. De prijs van de teruglevering slaat alleen op de elektriciteitscomponent.

Daardoor zal de jaarfactuur de hoogte ingaan. Volgens een simulatie van Engie komt de factuur voor een gemiddelde consument met een verbruik van 3.500 kWh en een zonnepaneelinstallatie van 4kW tot 140 euro per jaar hoger uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud