Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Is nieuw contract nuttig nu energieprijs stijgt?

Stroom en gas kosten deze maand een pak meer dan een jaar geleden. Wat zijn de gevolgen voor uw energiefactuur? En is het een slimme zet om nu van contract te veranderen?
Advertentie
©wim kempenaers (wkb)

De stijging van de energieprijzen in een jaar tijd is echt uitzonderlijk. De elektriciteitsprijs haalt dezer dagen opnieuw de niveaus van eind 2018. Maar toen was het putje winter en lagen verschillende Belgische en Franse kerncentrales stil. Er was met andere woorden veel vraag naar energie, terwijl aan de aanbodzijde een en ander schortte.

In juli 2020 bedroeg in Vlaanderen de gemiddelde prijs voor vaste elektriciteitscontracten 388 euro, voor een gemiddeld stroomverbruik van 3.500 kWh per jaar. Vandaag betaalt u voor hetzelfde verbruik 512 euro, wat een stijging met 32 procent betekent. De prijs van de variabele contracten is gemiddeld gestegen met 64 procent, van 293 naar 480 euro. Die bedragen slaan alleen op de prijs van de stroomcomponent op uw factuur, dus exclusief netkosten en belastingen.

+190%
De gemiddelde prijs voor gas bij de variabele contracten is in één jaar met 190 procent gestegen.

Voor gas is de prijsstijging nog meer uitgesproken. Met een gemiddeld verbruik van 23.260 kWh per jaar bedroeg in Vlaanderen de gemiddelde prijs van de vaste contracten in juli 2020 559 euro. Vandaag ligt dat bedrag 70 procent hoger op 950 euro. Het bedrag van de variabele contracten is nu 2,9 keer duurder en steeg van 324 naar 941 euro.

Opwaartse druk

In het voorjaar van 2020 zakten de energieprijzen nog naar een dieptepunt omdat door de coronamaatregelen de economie op een laag pitje ging draaien. Maar intussen herpakt alles zich en is de vraag naar energie opnieuw heel wat groter. En dat zet de prijzen onder opwaartse druk.

Komt daarbij dat de prijs van CO₂-uitstootrechten sinds begin dit jaar al met 50 procent de hoogte is ingegaan. Industriële bedrijven en energieproducenten moeten die rechten kopen om te betalen voor de CO₂ die ze uitstoten. De rush op CO₂-rechten is te verklaren door de scherpere klimaatdoelstellingen van de Europese Unie. Tegen 2030 moet de uitstootreductie 55 procent en niet langer 40 procent bedragen. En dat zwengelt ook de vraag naar emissierechten aan.

Welk contract?

Het spreekt voor zich dat de energieleveranciers de hogere prijs voor de emissierechten aan de consument zullen doorrekenen. Wat die prijsstijgingen voor u betekenen, hangt af van het soort contract dat u hebt.

Als u een variabel contract hebt, zal de prijs die u voor uw energie betaalt meteen meegaan met de marktschommelingen. Zakt de prijs op de markt, dan zult u minder betalen. Stijgt de prijs, zoals nu het geval is, dan zult u meer betalen. Maar als u een vast contract hebt, blijft de prijs die u betaalt onveranderd tijdens de contractperiode. Die prijs werd vastgelegd bij het aangaan van het contract. Normaal gezien liggen de tarieven voor een vast contract hoger, maar u koopt daarmee wel prijszekerheid.

Het merendeel van de gezinnen heeft vaste energiecontracten, blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. Voor elektriciteit koos 71 procent voor een vast contract en 29 procent voor een variabel. Voor aardgas werd in 64 procent van de gevallen een vast en in 36 procent van de gevallen een variabel contract afgesloten.

Welke looptijd?

Maar zelfs met een vast contract bent u niet volledig afgeschermd van de prijsstijgingen in de markt. Alles hangt af van de looptijd. Er bestaan contracten van onbepaalde duur, maar die vormen de minderheid. Doorgaans hebben energiecontracten een looptijd van 1, 2, 3 of 5 jaar. ‘Maar de meest gebruikelijke looptijd is 1 jaar, zowel bij elektriciteit als bij aardgas’, zegt Sofie Lauwaert, verantwoordelijke voor het markttoezicht bij de VREG.

De meest gebruikelijke looptijd is 1 jaar, zowel bij elektriciteit als bij aardgas.
Sofie Lauwaert
VREG

Als uw jaarcontract binnenkort ten einde loopt, bent u zonder meer blootgesteld aan de hogere marktprijzen. Hebt u het geluk dat u een contract hebt dat langer loopt, dan leunt u het best rustig achterover en laat u het contract verder lopen. Vooral als u vorig jaar op het dieptepunt van de energieprijzen een meerjarig contract hebt afgesloten, zit u helemaal goed en kunt u er alleen maar op hopen dat de markt weer wat afgekoeld is wanneer u een nieuw contract moet aangaan. Intussen is het de energieleverancier die de prijsstijgingen moet slikken.

Liever variabel dan vast

‘Vorig jaar leek het ons weinig riskant om op een verhoging van de energieprijzen te mikken en we raadden toen terecht een vast contract aan’, zegt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop. ‘Maar die raad geldt vandaag niet meer.’

Wie binnenkort een nieuw contract moet afsluiten kiest in de huidige omstandigheden het best voor een variabel contract. Zo kan de consument ervan profiteren als de energieprijzen weer naar beneden komen.

‘Maar je moet wel goed vergelijken’, zegt November. ‘Veel leveranciers werken bijvoorbeeld nog met een vaste vergoeding, die je moet betalen als je klant wordt, maar die je niet terugkrijgt als je vertrekt.’

De hogere energieprijzen hebben ook een onrechtstreeks effect op de portemonnee van de consument. Ook industriële producten zullen daardoor duurder worden. De prijsstijgingen worden immers doorgerekend in het eindproduct, waardoor bijvoorbeeld de basisprijzen voor plastics en andere energie-intensieve producten de hoogte zullen ingaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud