Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Verdient een warmtepomp zich wel terug?

Werkgevers en vakbonden pleitten vorige week voor meer groene warmtepompen om snel te kunnen afstappen van stookolie en aardgas als verwarmingsbron. Zo’n warmtepomp is een dure investering, maar dat betekent niet dat u ze niet kunt terugverdienen.
Advertentie
Voor u een warmtepomp laat plaatsen moet uw huis voldoende geïsoleerd zijn.

De Vlaamse vakbonden en werkgevers, verenigd in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, dringen aan op een hervorming van de energiefiscaliteit. Zo kunnen milieuvriendelijke warmtepompen financieel voordelig worden.

Een warmtepomp haalt de warmte voor de verwarming van uw woning en uw sanitair water uit de lucht of uit de grond. Daarbij worden geen schadelijke stoffen uitgestoten. Het rendement van een luchtwarmtepomp ligt lager dan dat van een grond- of geothermische warmtepomp.

Isolatie is een must

Jammer genoeg is niet elke woning klaar voor dat groene verhaal. Voor u de switch naar een (geothermische) warmtepomp kunt maken, moet uw woning goed geïsoleerd zijn - volgens de huidige nieuwbouwnormen - en beschikken over lagetemperatuurverwarming. Doorgaans zijn warmtepompen geschikt voor woningen met een energielabel A of B. Dat is ongeveer 14 procent van de eengezinswoningen. Alle andere woningen hebben eerst een ingrijpende energetische renovatie nodig.

Een tussenoplossing is een hybride warmtepomp. Die combineert een warmtepomp met een gaswandketel.

Vaak kiezen eigenaars van woningen die nu al een warmtepompsysteem aankunnen toch nog voor aardgas. Denk aan woningen die recentelijk werden gebouwd en voldoen aan de strengste energienormen. Die eigenaars hangen nu nog jaren vast aan een ‘grijze’ energiebron, omdat een nieuwe gasketel wellicht niet vervangen wordt in de volgende 15 à 20 jaar. Dat is een gemiste kans voor het klimaat. Bij vervanging kan in veel van die recente nieuwbouwwoningen wel een warmtepomp geplaatst worden zonder veel breekwerk.

Verwonderlijk is de keuze voor een gasketel niet. Die optie is veel goedkoper dan een geothermische warmtepomp. Daar moet u al snel 15.000 à 20.000 euro voor neertellen. De jongste jaren was er ook duidelijk koudwatervrees tegenover die nieuwe en dure technologie. Kandidaat- bouwers vroegen zich af of een warmtepomp zou volstaan in de koude wintermaanden.

Maar het jongste jaar is sprake van een inhaalbeweging. In 2021 lanceerde de Vlaamse regering een verhoogde premie. Kandidaat-bouwers die nu hun plannen indienen, kiezen almaar vaker voor een geothermische warmtepomp. Het aandeel schommelt nu tussen 20 à 30 procent en groeit jaar na jaar. Zo’n warmtepomp doet het E-peil, dat de energiezuinigheid van een gebouw weergeeft, van een nieuwbouwwoning fors dalen. Gecombineerd met passieve koeling daalt het E-peil zelfs met 20 punten.

Een geothermische warmtepomp is duur. Als u alleen rekening houdt met de aankoopsom, dan hebt u 25 jaar nodig om dat bedrag terug te verdienen. Maar u moet het totaalplaatje analyseren. Een warmtepomp komt bijna nooit alleen. Ze wordt het best gecombineerd met zonnepanelen, zodat u niet alle stroom voor uw verwarming van het net moet halen. Op die manier gebruikt u twee duurzame technologieën die bijdragen aan een duurzame woning.

Daarnaast bestaan steunmaatregelen om de basisinvestering te verzachten. Zo bestaan Vlaamse premies (tot 50% van het factuurbedrag) voor bestaande woningen en zijn er voordelige intrestvoeten voor groene leningen. Ook een lager E-peil is een financiële meevaller door de Vlaamse korting op de onroerende voorheffing, de jaarlijkse belasting op uw vastgoed.

Uiteraard zal de samenstelling van het pakket aan ondersteunende maatregelen voor elk gezin en elk bouwproject er anders uitzien. Maar in grote lijnen kunnen we stellen dat de terugverdientijd van een geothermische warmtepomp wordt gereduceerd tot tien jaar of zelfs iets minder. Veel zal ook afhangen van de toekomstige evolutie van de stroomprijs.

Er zijn ook harde groene argumenten om voor een warmtepomp te kiezen. Europa streeft ernaar om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat we tegen dan geen broeikasgassen meer mogen uitstoten. Wie nu investeert in een geothermische warmtepomp kiest dus futureproof.

De komende decennia komen ongetwijfeld nog andere groene energiebronnen (zoals biogassen afkomstig van organisch afval) op de markt, maar de concrete toepassingen zijn nog lang niet duidelijk.

Verbod op stookolie

Wat als u met stookolie verwarmt? Vorige week keurde het Vlaams Parlement het stookolieverbod goed. Vanaf 2022 mogen geen stookolieketels meer geplaatst worden bij nieuwbouw of ingrijpende energetische renovaties. Een oude en versleten stookolieketel zal ook niet meer vervangen mogen worden door een nieuw exemplaar, tenminste als er aardgas in de straat ligt. Kleine herstellingen aan bestaande stookolieketels blijven wel toegelaten.

‘Richting een koolstofneutraal 2050 is een overstap naar een warmtepomp uiteraard beter dan een overstap naar gas’, zegt Iben Sempels, adjunct-woordvoerder van Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir (N-VA). ‘Maar wie in een matig of slecht geïsoleerd pand woont, kan niet zomaar overstappen op een warmtepomp. Warmtepompen zijn bedoeld voor goed geïsoleerde woningen met een beperkte warmtevraag.’

Een warmtepomp combineert u het best met zonnepanelen. Zo moet u niet alle stroom voor uw verwarming van het net halen.

Vooral oudere woningen worden verwarmd met (oudere) stookolieketels. In de komende jaren zullen die wellicht de geest geven. In dit type van woningen moet de overstap naar een warmtepomp grondig worden voorbereid. Zo is bijkomende isolatie nodig en moet lagetemperatuurverwarming geplaatst worden. Dat komt neer op een grondige energetische renovatie, en daarvoor kan het kostenplaatje oplopen tot 30.000 euro en meer.

Wat als uw oude stookolieketel het onverwacht begeeft? De meeste eigenaars zullen dan uit noodzaak en door tijdsdruk overstappen op een gaswandketel. Maar u kunt ook kiezen voor een tussenoplossing met een hybride warmtepomp. ‘Die bestaat uit een combinatie van een warmtepomp met een gaswandketel. Naargelang de buitentemperatuur weet het systeem zelf welke ‘provider’ in actie moet komen. Bij milde buitentemperaturen zal dat de warmtepomp zijn en op de koudste winterdagen de gasketel.’

Naarmate de woning beter geïsoleerd wordt, zal de warmtepomp almaar vaker in actie komen en de gasketel almaar minder.

Hoeveel kost een warmtepomp?

Op dit moment wordt slechts 1,5 procent van de Vlaamse huizen verwarmd met een warmtepomp als hoofdverwarmingsbron. Welke pompen zijn er en wat kosten ze?

De geothermische warmtepomp is met een aankoopprijs van 15.000 à 20.000 euro duurder, maar ook ecologischer dan andere warmtepompen.
Een lucht-waterwarmtepomp zet de energie uit de buitenlucht om in warm water voor uw verwarming of voor sanitair warm water. Prijzen vanaf 10.000 euro.
Een lucht-luchtwarmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om de binnenlucht te verwarmen. Prijzen vanaf 5.000 euro.
Een hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan het bestaande verwarmingssysteem in een woning en kan gezien worden als een tussenstap. Prijzen vanaf 6.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud