Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat als uw energieleverancier failliet gaat?

In het buitenland zijn door de exploderende gas- en elektriciteitsprijzen al meerdere energieleveranciers over de kop gegaan. Wat als uw leverancier failliet gaat en dus geen stroom en gas meer kan leveren?
Advertentie
©BELGAIMAGE

De stijgende energieprijzen beheersen al weken het nieuws. Niet alleen de consument voelt die in zijn portemonnee, ook sommige leveranciers komen erdoor in de problemen. In het Verenigd Koninkrijk hebben al meerdere kleinere spelers er de brui aan gegeven, omdat de ze de torenhoge groothandelsprijzen voor gas en elektriciteit niet meer aankonden.

Ons land kende met de kleine Luikse leverancier Energy2Business ook al een eerste faillissement. Gevreesd wordt dat nog spelers over de kop gaan. Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) kampt in Vlaanderen een kleine leverancier met betalingsachterstand. Wat als uw energieleverancier over de kop gaat?

Om u gerust te stellen: het is niet zo dat u plots geen stroom en gas meer geleverd krijgt. 'De toelevering komt niet in het gedrang', benadrukt Björn Verdoodt, de woordvoerder van de netbeheerder Fluvius. Ook Stéphane Bocqué van Febeg, de federatie van energieleveranciers, beklemtoont dat niet geraakt wordt aan de continuïteit van de toelevering.

De levering van stroom en gas komt niet in het gedrang bij het faillissement van een leverancier.

Noodleverancier

'De consument heeft er alle belang bij zo snel als het kan zelf een nieuwe leverancier te kiezen', zegt Bocqué. Woont u in Vlaanderen, dan kunt u via de V-test van energieregulator VREG op zoek gaan naar de meest geschikte leverancier voor u. In Brussel kunt u daarvoor terecht bij de regulator Brugel.

Al zal u daar mogelijk de tijd niet voor hebben, als de situatie acuut is. In Vlaanderen treedt Fluvius dan op als noodleverancier. 'In principe zijn twee scenario's mogelijk', zegt Verdoodt. 'Als het al een tijdje duidelijk is dat een leverancier in de problemen zit en zal verdwijnen, kan de vrije markt haar werk doen en kunnen die klanten worden overgenomen door een andere speler. Als een leverancier plots in moeilijkheden zit en snel van de markt verdwijnt, treedt Fluvius op als noodleverancier.'

Tijdelijke oplossing

Let wel: dat is een tijdelijke oplossing. 'Wij nemen de klanten tijdelijk over, tegen een kostenreflectief tarief. Dat zal niet het goedkoopste tarief zijn. Maar het is niet de bedoeling dat die klanten bij ons blijven. Wel dat ze niet zonder stroom of gas komen te zitten.'

Hoelang Fluvius als noodleverancier optreedt, hangt van de situatie af. Bij het faillissement van Belpower in 2018 was dat gedurende 30 dagen.

In Brussel en Wallonië zijn de zaken iets anders geregeld en komt u niet bij de distributienetbeheerder terecht, maar bij een andere marktspeler. In Brussel is dat Engie, in Wallonië gaat het om Engie (als u onder de netbeheerder Ores valt) of Luminus (netbeheerder Resa), tenzij u zelf al actie ondernam.

Factuur

Ook al is uw leverancier failliet, hij heeft wel het recht het energieverbruik tot op de datum van de onderbreking van het contract aan te rekenen. Dat moment valt niet noodzakelijk samen met het uiteindelijke faillissement van de leverancier. In het geval van Energy2Business werd het faillissement uitgesproken op 13 september, terwijl het stopzetten van contracten op 16 september volgde.

Wat als uw leverancier u nog geld moet, omdat uw reëel verbruik lager ligt dan waar u via uw voorschotfacturen voor betaald heeft? Het antwoord hangt af van de afwikkeling van het faillissement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud