Op 1 maart kwam een eind aan het systeem van de virtueel terugdraaiende teller voor zonnepaneeleigenaars met een digitale meter, besliste het Grondwettelijk Hof begin dit jaar. Om een duidelijke streep te kunnen trekken deed de netwerkbeheerder Fluvius een meteropname bij al die particulieren en volgde een tussentijdse factuur. Rond die factuur ontstond commotie omdat die voor een aantal eigenaars van zonnepanelen hoger uitvalt dan gewoonlijk.
Maakte u gebruik van het systeem van de virtueel terugdraaiende teller, dan moest u niet alleen het forfaitaire prosumententarief betalen voor het gebruik van het net, maar ook een distributietarief op basis van uw nettoverbruik, met andere woorden het volledige verbruik min de eigen productie. Voor de prosumenten die hun afrekening na de zomer krijgen, kan dat distributietarief het te betalen bedrag de hoogte injagen.
In de winter gebruiken ze veel elektriciteit van het net en produceren hun zonnepanelen weinig stroom. Omdat ze die hoge afname niet meer kunnen compenseren met een hoge zomerproductie, zullen ze meer distributiekosten dan in andere jaren betalen.
Behalve zonnepaneleneigenaars met een hogere factuur zijn er ook die profijt halen uit de tussentijdse afrekening, zeggen experts.
Het Vlaams Parlement heeft nu in de commissie Energie een decreet goedgekeurd dat een compensatie voor zonnepaneeleigenaars met een hogere factuur mogelijk maakt. Volgende week volgt de stemming in de plenaire. Het decreet geeft de Vlaamse energieregulator VREG de machtiging om tarieven met terugwerkende kracht aan te passen. Evident wordt dat niet, want als een bepaalde groep zonnepaneleneigenaars nettarieven terugbetaald krijgt, zal een andere groep meer moeten betalen.
Foute redenering
Behalve zonnepaneleneigenaars met een hogere factuur zijn er ook die profijt halen uit de tussentijdse afrekening, zegt Kris Voorspools, de zaakvoerder van het consultancybedrijf 70GigaWatt Consulting. ‘Voor prosumenten die hun vorige afrekening vóór september 2020 kregen, is er een duidelijk voordeel.'
Hij vindt het ook een foute redenering dat zonnepaneleneigenaars hun factuur kunnen temperen als ze de komende zomer mee in rekening mogen brengen. ‘In de logica van voor 1 maart betaal je prosumententarief en distributietarief op je netto afname, dus je totale afname min je eigen productie’, verduidelijkt hij. ‘In de logica van na 1 maart betaal je geen prosumententarief maar distributietarief op je totale afname. Dat zou voor het overgrote deel van de betrokkenen duurder geweest zijn.’