Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat u moet weten over het uitdoven van de Vlaamse premie voor thuisbatterijen

Vanaf 1 april wijzigt de Vlaamse regering het premiesysteem voor thuisbatterijen. Het basisbedrag per kilowattuur (kWh) gaat omhoog. Maar de premie zal ook jaar na jaar dalen en volledig uitdoven tegen 2025.
Advertentie
©rv

Met een thuisbatterij kunt u de elektriciteit opslaan die uw zonnepanelen overdag produceren om ze later te gebruiken. Sinds het arrest van het Grondwettelijk Hof over de terugdraaiende teller bij zonnepanelen wordt een thuisbatterij als een mogelijke oplossing voor zonnepaneeleigenaars naar voren geschoven.

Wie een thuisbatterij installeert, kan een premie krijgen van de Vlaamse overheid. Die bedraagt momenteel 250 euro per kWh, met een maximum van 3.200 euro. Aanvankelijk besliste de Vlaamse regering het basisbedrag per kWh te verlagen, maar daar komt ze op terug.

Vanaf 1 april 2021 daalt het basisbedrag niet, maar komt er 50 euro bij, tot 300 euro/kWh voor de eerste 6 kWh. Voor de volgende 6 tot 9 kWh bedraagt de premie 250 kWh. Per batterij is dat maximum 2.550 euro. De premie kan nooit meer bedragen dan 40 procent van de investeringskosten.

Ook wordt de premie verlengd, tot in 2024. Maar om oversubsidiƫring te vermijden, en omdat batterijen snel goedkoper worden, zal de premie elk jaar dalen (zie tabel). Vanaf 2025 is niet meer in een premie voorzien.

Voor aanvragen ingediend voor 1 april 2021 gelden de voorwaarden die tot en met 31 maart van toepassing zijn. U moet uw aanvraag indienen binnen drie maanden na de laatste factuur. Voor aanvragen na 31 maart 2021 gelden de voorwaarden die vanaf 1 april van toepassing zijn. Vanaf die datum moet u uw aanvraag indienen uiterlijk zes maanden na de laatste factuur.

Aan het verkrijgen van de premie zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet de batterij geplaatst worden door een elektrotechnisch installateur. De hoofdmeter moet een digitale meter zijn.

U kunt de premie aanvragen bij het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud