Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat u moet weten over laadpalen

Koopt u een elektrische wagen, dan moet u ook beslissen welke laadpaal u zult aanschaffen. Met een speciaal dossier helpen we u bij die keuze en geven we een antwoord op al uw vragen over laadpalen.
©Filip Ysenbaert

Het is de nachtmerrie van elke autobestuurder: onderweg zonder brandstof vallen. Omdat het rijbereik van een elektrische auto beperkter is dan dat van een wagen met een verbrandingsmotor, is die vrees bij bestuurders van een e-auto mogelijk nog groter. Weet alvast dat elke gemeente in Vlaanderen vandaag publiek toegankelijke laadpalen heeft.

Waar vind ik een publieke laadpaal onderweg?

De laadcapaciteit voor elektrische wagens in de publieke ruimte en op winkel- en bedrijfsparkings in Vlaanderen blijft maand na maand stevig groeien. Op onze interactieve kaart kunt u zien hoever de laadpalenspurt in uw gemeente staat.

Advertentie

Zijn semipublieke laadpalen altijd publiek?

Semipublieke laadpunten maken een belangrijk deel uit van het totale aantal laadpunten, maar wat zijn ze juist? En zijn ze wel zo publiek toegankelijk als de naam laat uitschijnen?

8 tips bij het kiezen van uw laadpaal

In principe hebt u geen laadstation nodig om uw elektrische wagen thuis op te laden. Het is net zo goed mogelijk om dat met een gewoon stopcontact te doen, maar dat zal dan zeer traag verlopen. Wilt u de laadtijd inkorten, dan moet u een laadstation aanschaffen. We lijsten de belangrijkste vragen bij het kiezen van zo'n laadpaal voor u op.

Wat u moet weten over de laadpas

Het opladen van een elektrische auto aan een openbare laadpaal had tot nu veel weg van blind rijden. Je hebt als chauffeur vooraf meestal geen idee van de kostprijs, er staan nergens prijzen geafficheerd, en ook naar de toeslag die je laadpas aanrekende, is het meestal gissen.

Wat met een laadpaal van uw werkgever?

Rijdt u met een elektrische bedrijfswagen? Het is een courante praktijk dat uw werkgever dan ook een laadpaal bij u thuis plaatst en u een laadpas geeft. Maar betaalt u daarop extra belastingen?

Advertentie

Mag een laadpaal zomaar in de parkeergarage van een flatgebouw?

Woont u in een huis (met een oprit), dan plaatst u de laadpaal in principe waar u wilt. Maar in een appartementsgebouw, waar de paal doorgaans in de ondergrondse parkeergarage komt, is dat niet zo vanzelfsprekend, omdat u rekening moet houden met de beperkingen van de mede-eigendom.

Een collectief systeem is wenselijk, maar niet elke mede-eigenaar staat te springen voor zo’n investering.

Zijn speciale stroomcontracten voor e-auto's voordelig?

Als u zich als particulier een elektrische wagen aanschaft, ziet u uw elektriciteitsfactuur fiks de hoogte ingaan. Een e-auto zal het jaarlijkse verbruik van een gezin soms meer dan verdubbelen.

Meerdere stroomleveranciers bieden contracten aan die mikken op eigenaars van elektrische wagens. Zijn die voordelig?

Wordt een brandpolis duurder na de installatie van een laadpaal?

Elektrische voertuigen die vuur vatten, halen vrij snel het nieuws. Maar statistisch gesproken vliegen elektrische wagens niet sneller in brand dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden.

Een laadpaal installeren betekent dan ook nog niet dat de premie voor uw brandverzekering omhooggaat. Al brengt u toch beter uw makelaar op de hoogte.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.