Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo ontsnapt u aan piekende energieprijzen

Ontsnappen aan de prijsstijgingen van gas wordt moeilijk. Afhankelijk van het contract dat u hebt, kunt u uw factuur licht proberen te temperen. Een zoektocht naar oplossingen in zes vragen.
Advertentie

De gasprijzen scheren historisch hoge toppen. Wie met gas verwarmt, mag zich voorbereiden op een fiks hogere eindafrekening. Uitwijken naar elektriciteit is zeker niet het wondermiddel, want ook de stroomtarieven gaan de hoogte in. Is er een manier om als consument uit de fuik te zwemmen?

Wat als ik een variabel gascontract heb?

Als u net als zo’n 45 procent van de gezinnen een variabel contract voor gas hebt, hebt u een probleem. U mag het uzelf niet verwijten, want toen u dat contract afsloot, was dat allicht de slimste keuze. Toen lag het voor de hand om op dalende prijzen te rekenen. Maar de realiteit is, mede door de schokken die de coronacrisis teweegbracht, anders uitgedraaid. De gasprijzen zijn spectaculair gestegen en dat betekent dat u binnenkort een gepeperde eindafrekening in de bus krijgt.

Niets zegt dat de prijzen niet zullen blijven stijgen. Wie geen risico’s wil nemen, opteert beter voor een vast tarief.
Simon November
Woordvoerder Test-Aankoop

U hebt geen andere mogelijkheid dan die te betalen. Als u graag de pil wil vergulden, kunt u uw maandelijkse voorschotten naar boven aanpassen. Het nog te betalen bedrag in de eindafrekening is dan lager.

Wat als ik een vast gascontract heb?

Hoort u bij de 55 procent ‘gelukkigen’ die een vast contract hebben, dan hebben de stijgende gasprijzen niet meteen een invloed op uw factuur. Bij het aangaan van uw contract hebt u een vaste prijs voor uw gasafname afgesproken.

Maar vaste contracten van onbepaalde duur zijn eerder zeldzaam. Doorgaans hebben energiecontracten een looptijd van een, twee, drie of vijf jaar. 48,4 procent van de contracten heeft een looptijd van één jaar, blijkt uit een overzicht van de federale energieregulator CREG van maart. In Vlaanderen gaat het zelfs om 60 procent.

Vroeg of laat moet u dus een nieuw contract aangaan. Is dat binnenkort, dan hebt u pech. De tarieven waartegen nieuwe contracten worden afgesloten, liggen een stuk hoger dan wat u gewoon was. Volgens gegevens van de CREG bedraagt het gemiddelde tarief in augustus 2021 1.609 euro per jaar voor een doorsneegezin (23.260 kWh/jaar). In 2019 en 2020 was dat respectievelijk 1.031 en 825 euro.

Kies ik bij vernieuwing voor een variabel of een vast gascontract?

Die vraag hangt af van hoe de energieprijzen evolueren en is moeilijk te beantwoorden. Toen de energieprijzen vorig jaar begonnen te stijgen, leek het vanzelfsprekend om bij de vernieuwing voor een vaste formule te kiezen om een tijd veilig te zitten. Maar vandaag?

Als we de zakenbank Goldman Sachs mogen geloven, komen er nog hogere prijzen aan. De redenering is dat het snelle ‘vaccingedreven’ economische herstel de vraag naar energie heeft gestuwd, terwijl in de voorbije tien jaar niet voldoende naar nieuwe olie- en gasbronnen is gezocht. Gaat u daarin mee, dan klikt u beter de - weliswaar hoge - prijs van vandaag vast in een vast contract.

De consumentenorganisatie Test-Aankoop gaat er gewoonlijk van uit dat je beter een contract met een variabel tarief kiest wanneer de energieprijzen hoog zijn, om zo sneller van een prijsdaling te profiteren. ‘Maar niets zegt dat de prijzen niet zullen blijven stijgen’, zegt Simon November, de woordvoerder van Test-Aankoop. ‘Wie geen risico’s wil nemen, opteert beter voor een vast tarief.’

Hou de evolutie van de prijzen in de gaten. Dan kan je snel van contract switchen als de prijzen toch zakken, zegt November. ‘Mits een opzeggingstermijn van één maand kan je kosteloos van contract veranderen.’ Opgelet: sommige leveranciers rekenen de vaste vergoeding - een soort abonnementskostprijs - aan per begonnen jaar dat u klant bent. Van die som, die tientallen euro’s kan bedragen, krijgt u niets terug als u na pakweg drie maanden vertrekt.

Kan ik de prijs drukken met een groepsaankoop?

Volgens een rapport van de Vlaamse energieregulator VREG zijn de aangeboden prijzen bij groepsaankopen gemiddeld gezien interessant. De groepsaankooptarieven behoren telkens tot de laagste in de markt.

Maar het blijft moeilijk te zeggen wat het gemiddelde voordeel is dat iemand met een groepsaankoop behaalt. Alles hangt af van de situatie van wie het contract aangaat en op welke manier de vergelijking wordt gemaakt.

Gaat het om iemand die al vele jaren niet van contract veranderd is, dan zal het voordeel tegenover het lopende contract vrij groot zijn. Gaat het om iemand die regelmatig een switch maakt en daardoor een voordelig lopend contract heeft, dan is het voordeel beperkter of soms onbestaand.

Weet ook dat contracten van groepsaankopen meestal een duur van een jaar hebben. Daarna zult u van uw energieleverancier een verlengingsaanbod krijgen dat in veel gevallen duurder uitvalt dan het contract van de groepsaankoop. In dat geval is het aan u om te beslissen of u aan een nieuwe groepsaankoop wilt deelnemen.

Schakel ik voor mijn verwarming over van gas naar elektriciteit?

U zou ‘back to the ‘80s’ kunnen gaan met accumulatieradiatoren op elektriciteit. Maar dat is niet zo’n goed idee, omdat we niet meer in de jaren 80 leven. In die tijd waren elektrische accumulatieradiatoren een kostenefficiënte manier om een woning te verwarmen. Er was een groot verschil tussen het dag- en nachttarief en dat maakte het interessant om ’s nachts de stenen van de radiatoren op te warmen en ze overdag hun warmte te laten afgeven.

Het verschil tussen het dag- en nachttarief is sindsdien aanzienlijk geslonken, waardoor accumulatieradiatoren nog weinig of geen voordeel opleveren. Het zijn energievreters die u een bijzonder hoge elektriciteitsfactuur opleveren.

Wilt u elektrisch verwarmen, dan is een warmtepomp het hedendaags alternatief. Die haalt de warmte voor de verwarming van uw huis en uw sanitair water uit de lucht of de grond.

Een grondwarmtepomp produceert per kWh stroom die u erin stopt zo’n 5,5 kWh aan verwarming. Koeling kost bij dit systeem bijna niets, want de temperatuur van het grondwater in de zomer volstaat om het huis koel te houden. Een doorsneegezin in een doorsneehuis zal met een geothermische warmtepomp 3.500 kWh per jaar voor zijn verwarming verbruiken. Op basis van het gemiddelde tarief van oktober dit jaar kost dat 1.014 euro.

Met een luchtwarmtepomp ligt het rendement lager. Per kWh elektriciteit produceert u minder dan 4 kWh aan verwarming. Met zo’n pomp kunt u ook koelen, maar de compressor zal dan energie verbruiken. In dat geval beloopt het verbruik gemiddeld 5.500 kWh per jaar.

Qua verbruik bent u met een warmtepomp vrij goed af. Maar dat is buiten de hoge kostprijs gerekend. Het gaat om een investering van 15.000 tot 20.000 euro. Een gasketel kost tussen 3.000 en 6.000 euro.

Het plaatsen van een verwarmingssysteem met een warmtepomp gebeurt ook het best als onderdeel van een renovatie. Er moeten vloeren en wanden uitgebroken worden om de leidingen door het huis aan te leggen. Bovendien installeert u het best zonnepanelen om te vermijden dat u al de stroom voor uw verwarming van het net moet halen.

De voornaamste kanttekening is misschien dat we niet met zekerheid weten welke richting de stroomprijzen uitgaan. De prijzen stegen de afgelopen jaren minder fors dan die van gas. Een doorsneegezin (3.500 kWh/jaar) betaalde 891 euro in 2019, 814 euro in 2020 en 1.014 euro nu. Maar die stijging kan versnellen. De elektriciteitsprijs is gelieerd aan de gasprijs, omdat een belangrijk deel van de elektriciteit in Europa in gascentrales wordt opgewekt. En die betalen niet alleen voor gas, maar ook voor almaar duurdere CO₂-emissierechten.

Kan isolatie mijn factuurdrukken?

Beter isoleren hoort bovenaan te staan in de lijst van ingrepen om uw energiefactuur in toom te houden. Milieu Centraal, een Nederlandse overheidsstichting die consumenten milieuadvies geeft, maakte simulaties voor verschillende vormen van isolatie in verschillende types van woningen. Daaruit blijkt dat iemand die de stap van geen naar goede isolatie zet behoorlijk wat geld bespaart. Het isoleren van de spouwmuren van een gemiddelde rijwoning met drie bewoners kan 260 euro winst per jaar op de verwarmingskosten opleveren. In een vrijstaande woning spaart u zelfs 960 euro per jaar uit.

Als u kamers onder het dak hebt of een verwarmde zolder, dan levert isolatie een groot voordeel op. In een gemiddeld rijhuis spaart u daarmee 620 euro per jaar uit. Voor een vrijstaande woning tikt dat aan tot 1.300 euro. Met vloerisolatie spaart u voor een rijwoning 200 euro per jaar uit en voor een vrijstaande woning 390 euro per jaar.

Glas van het type HR++ plaatsen levert in een rijwoning al snel een besparing van 320 euro per jaar op. Voor een vrijstaande woning beloopt de besparing 450 euro per jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud