Netto Het antwoord op al uw geldvragen

5 manieren om uw erfenis te plannen

Op tijd beginnen met uw erfenisplanning kan heel wat gemoedsrust brengen. We zetten vijf veel gebruikte technieken op een rij.
©katrijn van giel

Wie zijn erfenis op een goede manier wil plannen, denkt best goed na over de gebruikte technieken. Vaak is een combinatie van technieken aangewezen. De volgende 5 manieren worden het vaakst gebruikt. Klik telkens op de link om de uitgebreide beschrijving van de techniek te bekijken.

Maak van uw erfenis een succes

In de Erfenisgids leest u alles wat u moet weten voor een vlotte overdracht van uw nalatenschap.

  • Wat als u nog van uw centen wilt genieten na een schenking?
  • Wat als u wilt vermijden dat uw erfgenamen uw vermogen erdoorheen jagen?
  • Wat als u uw kinderen niet wilt benadelen door te hertrouwen?

De Erfenisgids. Zaterdag 5 september gratis bij De Tijd.

1/ Met een zorgvolmacht behoudt u de controle over uw vermogen als u het zelf niet meer kunt beheren. Dankzij die volmacht bepaalt u wie uw vermogen vanaf dan moet beheren. De zorgvolmacht kent almaar meer succes.

2/ Een testament is hét instrument bij uitstek om te bepalen wat er met uw vermogen moet gebeuren zodra u er niet meer bent, aangezien een testament wordt uitgevoerd bij uw overlijden.

3/ Uw huwelijkscontract bepaalt welk vermogen van welke echtgenoot is. En u kunt er afspraken in maken met uw echtgeno(o)t(e) over welke rechten de langstlevende krijgt op het vermogen van de echtgenoot die als eerste overlijdt.

4/ De erfovereenkomst, die sinds 2018 mogelijk is, is het controle-instrument bij uitstek: tijdens uw leven een overeenkomst sluiten met (een van/al) uw erfgenamen over uw toekomstige nalatenschap. U moet dan wel bereid zijn om open kaart te spelen met uw erfgenamen, iets wat velen koudwatervrees bezorgt.

5/ Wie schenkt, staat vanwege het principe ‘gegeven is gegeven’ al een deel van zijn vermogen af tijdens zijn leven. Toch kunnen schenkers in meer of mindere mate de controle behouden over die schenking. Door er op een slimme manier voorwaarden en lasten aan te koppelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud