Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Almaar meer Belgen verwerpen erfenis

De voorbije twaalf maanden hebben ruim 46.000 Belgen een erfenis verworpen. Zo vermijden ze de schulden van de overledene te moeten betalen.
©Filip Ysenbaert

Volgens de Koninklijke Federatie van het Notariaat (Fednot) verwerpt een groeiend aantal erfgenamen hun erfenis. ‘Maandelijks verwerpen 3.851 Belgen een nalatenschap tegenover 3.212 per maand tussen augustus 2019 tot eind juli 2020. Tussen maart 2018 en eind juli 2021 hebben al 140.000 Belgen een verklaring van verwerping door een notaris laten optekenen.’

‘Het zijn vooral wettige erfgenamen die erfenissen verwerpen, minder mensen die bij testament zijn aangesteld als begunstigde van (een deel van) de erfenis', weet Carol Bohyn, woordvoerder van notaris.be.

Weigeren kan

Niemand is verplicht een nalatenschap te aanvaarden. Bohyn: ‘door te verwerpen kunnen de schuldeisers van de overledene niet meer aankloppen bij de erfgenamen.’  

Laat de overleden persoon meer schulden dan bezittingen na, dan kan de erfgenaam de nalatenschap kosteloos verwerpen voor een notaris.

Laat de overleden persoon meer schulden dan bezittingen na, dan kan de erfgenaam de nalatenschap kosteloos verwerpen voor een notaris. ‘Dat geldt ook wanneer na aftrek van de schulden minder dan 5.219 euro overblijft.' Dat bedrag wordt om de drie jaar geïndexeerd. 'De notaris zal dan geen ereloon aanrekenen. De kosten worden gedragen door een fonds dat door het notariaat is opgericht.'

Denk goed na voor u verwerpt

Wie zijn erfenis verwerpt, doet meteen afstand van alle goederen uit de nalatenschap. ‘Hij kan geen goederen van de overleden persoon meer opeisen, ook geen persoonlijke spullen van de overledene of andere aandenkens zoals foto’s.’

Bij een verwerping is er geen weg terug. U kunt niet meer op uw stappen terugkeren.

Iedere erfgenaam beslist of hij een erfenis al dan niet aanvaardt. Concreet heeft elke meerderjarige erfgenaam drie opties: aanvaarden, weigeren of ‘aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving’. Zodra een keuze gemaakt is, is die onomkeerbaar.

Wacht niet te lang

In theorie heeft een erfgenaam 30 jaar om een nalatenschap te verwerpen. Maar te lang talmen houdt risico’s in, waarschuwt Fednot. ‘Een erfgerechtigde mag niets doen wat op een stilzwijgende aanvaarding kan wijzen. Goederen van de overleden persoon verkopen, een klein bedrag overschrijven van de rekening van de overledene naar de bankrekening van de erfgerechtigde of de huurovereenkomst opzeggen... Het zijn allemaal handelingen die op een stilzwijgende aanvaarding kunnen wijzen’, waarschuwt Bohyn.

Tot slot. Een verwerping van een nalatenschap verhindert niet dat de erfgerechtigde soms bepaalde kosten moet betalen, bijvoorbeeld als hij mee de begrafenis heeft besteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud