Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Almaar meer mensen stellen een erfovereenkomst op

Ruim 4.600 erfovereenkomsten werden in 2022 geregistreerd in ons land. Dat is dubbel zoveel als het jaar voordien. Zo’n overeenkomst biedt families extra opties om afspraken te maken over schenkingen.
©RV

Een erfovereenkomst of familiepact, dat in 2018 in werking trad, is nuttig als u betwistingen tussen uw erfgenamen wilt vermijden. Het is een nota­rieel document waarin ouders, kinde­ren en eventueel klein­kinderen samen afspraken maken over de gevolgen van schenkingen en voordelen voor de nalatenschap.

 ‘Ouders kunnen tijdens hun leven een of meerdere kinderen op allerlei manieren een duwtje in de rug hebben gegeven’, zegt notaris Helena Verwimp. ‘Denk aan een schenking, het financieren van een opleiding in het buitenland of het helpen bij een verbouwing. Zo’n verkregen voordeel kan een onevenwicht creëren tussen de erfgenamen.’

Schenkingen worden in principe verrekend in een erfenis, terwijl dat bij andere voordelen niet automatisch het geval is. ‘Via een erfovereenkomst kan je vooraf een en ander rechttrekken, om latere problemen te vermijden’, zegt Verwimp.

De erfovereenkomst begint langzaam aan belangstelling te winnen. Sinds het nieuwe erfrecht in 2018 van kracht werd, zijn in ons land 13.008 erfovereenkomsten gesloten. ‘Het voorbije jaar ging het om ruim 4.600 overeenkomsten in België, een stuk meer dan in 2019', zegt Verwimp. ‘In volle coronacrisis was het niet evident met de hele familie rond de tafel te gaan zitten. Vandaar dat toen minder overeenkomsten werden gesloten.'

De erfovereenkomst raakt vooral in Vlaanderen stilaan ingeburgerd. 'Het noorden van het land is goed voor zo’n driekwart van alle overeenkomsten.’

Punctuele erfovereenkomst

Niet elke erfovereenkomst hoeft een familiepact te zijn. Bij punctuele erfovereenkomsten kunnen de toekomstige erfgenamen afspraken maken of beslissingen nemen over specifieke aspecten van een schenking of een erfenis. Zo kunnen erfgenamen de waarde van één schenking vastpinnen, zodat er daarover later geen discussies zijn. Of een erfgenaam kan aanvaarden dat zijn minimaal erfdeel, de zogenaamde reserve, aangetast wordt in het voordeel van iemand anders.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.