Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoeveel kost een dienstencheque?

Poetshulpbedrijven rekenen administratiekosten aan om de stijgende kosten te financieren. Wat zijn de totale kosten van uw poetshulp?
©Photo News

In België maken 1,2 miljoen gezinnen gebruik van poetshulp via dienstencheques. Die cheques maken het eenvoudig om huishoudelijke taken zoals wassen en strijken tegen een voordelig tarief te laten uitvoeren. Elke persoon kan maximaal 500 dienstencheques bestellen per kalenderjaar, met een gezinslimiet van 1.000.

Eerder deze week werd duidelijk dat de gebruikers van dienstencheques niet afhaken als de kosten van poetshulp fors duurder worden. Begin februari besliste de zorgorganisatie i-mens de klantenbijdrage per dienstencheque met 5 euro fors te verhogen. Drie maanden na de stevige prijsverhoging ziet de organisatie nauwelijks klanten vertrekken. Welke kosten kan een bedrijf dat huishoudhulp aanbiedt, aanrekenen?

Advertentie
7,20
Uurkostprijs
In Vlaanderen geldt een belastingvermindering van 20 procent op aankopen tot 1.790 euro, waardoor de effectieve prijs per dienstencheque 7,20 euro bedraagt.

Hoeveel kost een dienstencheque?

De prijs van de dienstencheques is al tien jaar onveranderd gebleven en hangt af van uw woonplaats. Inwoners van het Vlaams gewest kunnen 400 dienstencheques aanschaffen tegen 9 euro per stuk, en de volgende 100 tegen 10 euro per stuk.

In Brussel gelden sinds 1 januari 2023 andere tarieven. De eerste 300 dienstencheques kosten 10 per stuk. Voor de volgende 200 cheques betaalt u 12 euro per stuk.

Welke fiscale voordelen hebt u?

In Vlaanderen geldt een belastingvermindering van 20 procent op aankopen tot 1.790 euro, waardoor de effectieve prijs per cheque 7,20 euro bedraagt. Bent u een inwoner van het Brussels Hoofdstedelijk gewest, dan krijgt u voor de eerste 172 cheques een fiscaal voordeel van 1,50 euro per stuk. Na de belastingvermindering betaalt u dan 8,50 euro per cheque.

Welke extra kosten kunnen daarbij komen?

Sinds 2023 rekenen de meeste organisaties administratiekosten boven op de prijs van de dienstencheques aan. Voor de prijsverhogingen verwijzen de dienstenchequebedrijven naar oplopende kosten die voortkomen uit onder meer de regelgeving, het ziekteverzuim en de krappe arbeidsmarkt. De kosten variëren van 60 cent tot 5 euro per gewerkt uur.

Er is geen maximumgrens voor de extra kosten die dienstenchequebedrijven mogen aanrekenen. De bijkomende kosten worden gebruikt om de lonen te betalen en om de administratie, verplaatsingen of werknemersopleidingen te financieren. De aangerekende kosten moeten redelijk zijn en de bedrijven moeten kunnen aantonen welke kosten worden aangerekend en met welk doel.

In België maken 1,2 miljoen gezinnen gebruik van poetshulp via dienstencheques.

Trixxo, een grote aanbieder van poetshulp in heel België, heeft sinds maart zijn vaste bijdrage per halfjaar verhoogd van 48 euro naar 72 euro. Veel bedrijven zijn gestopt met het aanrekenen van administratieve kosten per kwartaal of jaar, en zijn overgestapt op een bijdrage per dienstencheque.

Het Poetsbureau, de grootste aanbieder, stapte op 10 januari over van een vaste bijdrage van 40 euro per halfjaar naar een van 1 euro per gepresteerd uur. Dienstenthuis, dat huishoudelijke hulp aanbiedt in Antwerpen, Limburg en de Kempen, voert administratiekosten in van 0,60 euro per gewerkt uur in plaats van een vaste bijkomende bijdrage.

Familiehulp heeft op 1 juli 2023 de overstap gemaakt van een vaste jaarlijkse bijdrage van 50 euro naar een van 1,25 euro per uur, die per kwartaal wordt gefactureerd. Bij i-mens zijn de meerkosten per dienstencheque op 1 februari fors gestegen, van 1,3 euro naar 5 euro. Daardoor bedraagt de uurprijs voor poetshulp nu 14 euro in plaats van de gebruikelijke 9 euro. Van de prijsverhoging van 5 euro gaat 1 euro naar de huishoudhulpen zelf, 2 euro naar opleiding en ondersteuning van de poetshulp, en 2 euro om weer kostendekkend te zijn. Voor klanten met recht op een verhoogde tegemoetkoming is de verhoging iets minder stevig, namelijk 2,50 euro.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.