Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat verandert er in april?

De btw op gas en elektriciteit wordt permanent 6 procent, er komen regels over hoe (on)bereikbaar u na de werkuren moet zijn en de premie voor de thuisbatterij verdwijnt. Dit verandert deze maand voor uw geldzaken.
De btw op elektriciteit (en gas) wordt permanent 6 procent. ©Shutterstock

Geen premie meer voor thuisbatterij

Met een thuisbatterij kunt u elektriciteit opslaan die uw zonnepanelen overdag produceren om die later te gebruiken. Wie zo'n batterij met een AREI-keuringsattest plaatst, krijgt daar vanaf 1 april niet langer een Vlaamse premie voor.

De premie zou eerst in 2025 uitdoven. Maar in oktober vorig jaar besliste de regering die versneld af te bouwen omdat burgers de weg naar een thuisbatterij vlot vonden en het geld beter elders gebruikt kon worden.

850
premie
Voor dit jaar bedraagt de premie voor een thuisbatterij maximaal 850 euro.

Alleen installaties die uiterlijk op 31 maart werden gekeurd en in gebruik genomen, kunnen dit jaar nog de premie genieten. Er zijn geen uitzonderingen. De premie bedraagt voor 2023 maximaal 850 euro.

U kunt de premie tot negen maanden na de ingebruikname van de thuisbatterij aanvragen. Hou wel rekening met een behandelingstermijn van zes maanden, omdat er na de aankondiging van het stopzetten van de premie veel aanvragen gebeurden. Het premieloket sluit definitief op 1 januari 2024.

Permanent 6 procent btw op energie

De btw op gas en elektriciteit bedraagt vanaf 1 april definitief 6 procent. Vorig jaar verlaagde de federale overheid het tarief van 21 naar 6 procent om de immens gestegen gas- en elektriciteitsfacturen draaglijker te maken voor de consument.

Het zou om een tijdelijke maatregel gaan, maar uiteindelijk besliste de overheid het tarief op 6 procent te houden. De regeling geldt wel alleen voor particulieren, voor bedrijven blijft de btw op 21 procent.

Tegelijk wordt een accijnshervorming van kracht. De accijnsbedragen op uw energiefactuur zijn nu relatief beperkt: zo’n 50 euro per jaar voor elektriciteit en 10 euro voor gas. Die bedragen gaan omhoog, wat voor de overheid de minderinkomsten uit de btw gedeeltelijk moet compenseren.

In de hervorming is ook een mechanisme opgenomen waarbij de accijnzen op een deel van het verbruik - het basisverbruik - dalen als de energieprijzen stijgen en bepaalde plafonds overschrijden. Per kwartaal kan de accijns worden aangepast op basis van de gemiddelde marktprijs. Voor contracten met een sociaal tarief zal de accijnshervorming pas ingaan op 1 juli.

Volgens de consumentenorganisatie Test-Aankoop zal een gemiddeld gezin elke maand 16,5 euro minder betalen dan vroeger, toen de btw nog 21 procent bedroeg. 'Die besparing wordt nog groter als de energieprijzen stijgen, en de accijns daalt', stelt Test-Aankoop.

Hoger sociaal tarief

Voor de vierde keer op rij stijgen de sociale tarieven voor gas en elektriciteit. Die worden om de drie maanden vastgelegd door de federale regulator CREG.

Vanaf 1 april bedraagt het enkelvoudig tarief voor elektriciteit 30,782 cent per kilowattuur, inclusief btw. Het sociaal tarief voor aardgas gaat naar 4,084 cent per kilowattuur, inclusief btw. 

Het sociaal tarief is een verminderd tarief voor gezinnen of mensen die het moeilijk hebben, bijvoorbeeld wie recht heeft op een leefloon, bewoners van een sociale woning of ouderen met een inkomensgarantie. Naar schatting 2 miljoen Belgen hebben er recht op.

Weer vast energiecontract bij Engie

Marktleider Engie biedt vanaf april geleidelijk weer vaste energiecontracten aan. Energieleveranciers boden die tijdens de energiecrisis, toen de energieprijzen fors stegen, een tijdlang niet meer aan. Maar sinds begin dit jaar tasten sommige spelers de markt weer af met vaste contracten.

Met zo'n contract betaalt u tijdens de volledige looptijd dezelfde prijs voor gas en/of elektriciteit, ook al stijgen of dalen de prijzen op de groothandelsmarkten. U kiest dan voor zekerheid, maar profiteert niet van een eventuele prijsdaling zoals bij een variabel contract.

Engie biedt vanaf 1 april opnieuw Easy Vast aan, een contract met een vaste prijs en een looptijd van één jaar. Die prijsgarantie kost u wel wat. 'Voor een gezin met een gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik zal het prijsverschil met het Easy Variabel-contract 27 euro per maand zijn', zegt Engie-woordvoerster Nele Scheerlinck.

Het nieuwe contract zal beschikbaar zijn in een beperkte hoeveelheid. Een deel is bestemd voor klanten met een (oud) vast contract dat wordt vernieuwd in juni 2023. Hebt u nu een variabel contract en wilt u overschakelen naar een vast, dan kunt u bellen naar het callcenter van Engie. Online het nieuwe vaste contract afsluiten kan vanaf maandag.

Nog dit: kiest u voor Easy Variabel, dan zal Engie de prijs voortaan maandelijks indexeren in plaats van om de drie maanden.

Ook Mega laat weten dat het vanaf 3 april voor iedereen een vast contract aanbiedt. Aanvankelijk was dat alleen voor een beperkte groep.

Huis kopen in Brussel goedkoper

Wie een gezinswoning in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest koopt, betaalt vanaf april geen registratierechten op de eerste schijf van 200.000 euro. Aan het tarief van de registratierechten raakt de Brusselse regering niet.

Koopt u een woning (of bouwgrond) in Brussel, dan betaalt u nog altijd 12,5 procent registratierechten op de aankoopprijs. Het abattement, de schijf waarop u geen registratierechten betaalt, wijzigt wel en wordt opgetrokken van 175.000 naar 200.000 euro. Daardoor stijgt de korting van 21.875 naar 25.000 euro.

25.000
Wie een gezinswoning in Brussel koopt, kan een korting van 25.000 euro krijgen op de registratierechten. Voor april bedroeg die korting 21.875 euro.

Dat is niet de enige aanpassing. Aan het abattement zijn voorwaarden verbonden, en ook daaraan wordt gesleuteld.

Tot voor april mocht de aankoopprijs van de woning maximaal 500.000 euro bedragen om in aanmerking te komen voor het abattement. De stijging van de vastgoedprijzen in de voorbije jaren noopte de Brusselse regering dat bedrag op te krikken tot 600.000 euro.

Een andere voorwaarde was dat u zich binnen twee jaar na de registratie van de authentieke akte in de woning moest vestigen. Die termijn wordt opgetrokken tot drie jaar.

Het abattement geldt ook voor wie een woning op plan koopt. U betaalt dan doorgaans registratierechten op de bouwgrond en btw (21%) op de constructie. Op de aankoop van een bouwgrond is het abattement van toepassing. Ook daar zijn wijzigingen.

Tot nu betaalt u voor een bouwgrond - als u aan de voorwaarden voldoet - geen registratierechten op de eerste 87.500 euro. Dat bedrag wordt opgetrokken naar 100.000 euro. Het plafond om in aanmerking te komen stijgt van 250.000 naar 300.000 euro.

Nieuw is ook het renoabattement, een bijkomende korting voor wie zijn woning energie-efficiënter maakt. Het abattement wordt per sprong van energieklasse met 25.000 euro verhoogd. Daarbij wordt gekeken naar het EPB-certificaat (energieprestatie en binnenklimaat). Dat moet binnen vijf jaar minstens twee klassen hoger gaan om in aanmerking te komen voor de extra korting.

Het gaat om een aanvullend abattement. Het wordt dus pas toegepast als u ook de 'gewone' korting krijgt.

De nieuwe regels gelden voor verkoopovereenkomsten die vanaf 1 april gesloten worden.

Uw baas mag u na de werkuren niet meer storen

Vanaf 1 april moeten ondernemingen met minstens 20 werknemers afspraken hebben gemaakt over het recht op deconnectie of het recht om na de werkuren niet meer bereikbaar te zijn. Uiteraard is het niet voor elke sector mogelijk voor iedereen dezelfde regels vast te leggen. Soms moet een medewerker voor dringende of onvoorziene zaken wel bereikbaar zijn.

Die omstandigheden en praktische voorwaarden moet de werkgever vastleggen in een cao (col­lec­tie­ve ar­beids­over­een­komst) of in het huidige arbeidsreglement. De richtlijnen moeten objectief vaststellen wanneer de werkgever het recht heeft om een medewerker na de werkuren te storen.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.