Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Zijn semipublieke laadpalen altijd publiek?

De Vlaamse regering wil dat er tegen 2025 in Vlaanderen 35.000 laadpunten staan. Ze rekent daarvoor niet alleen op de publieke laadpunten, maar ook op de semipublieke. Maar hoe publiek zijn semipublieke laadpalen eigenlijk?
Een semipublieke laadpaal bevindt zich op privéterrein, maar moet minstens tien uur per dag toegankelijk zijn voor het publiek. ©katrijn van giel

Terwijl er in januari 7.600 publieke en 12.300 semipublieke laadpunten waren, zijn dat er op dit moment al heel wat meer. Met 10.166 publieke en 23.449 semipublieke laadpunten werd de kaap van 30.000 punten ruim overschreden. Semipublieke laadpunten maken een belangrijk deel uit van het totale aantal, maar wat zijn ze juist? En zijn ze wel zo publiek toegankelijk als de naam laat uitschijnen?

Advertentie

‘Een publieke laadpaal staat vanzelfsprekend op publiek domein en is altijd beschikbaar voor iedereen’, zegt Bart Massin, zaakvoerder van de laadpaalinstallateur Stroohm. ‘Een semipublieke laadpaal bevindt zich op privéterrein, maar is minstens tien uur per dag toegankelijk voor het publiek.’

Semipublieke laadpalen staan bijvoorbeeld op de parking van bedrijven of winkels. Omdat die parkings vaak ’s nachts worden afgesloten, zijn de laadpalen niet altijd bereikbaar voor iedereen. Vandaar de naam semipublieke laadpalen.

‘Een semipublieke laadpaal moet betalingen van derden toelaten’, zegt Massin. ‘De locatie ervan moet ook gepubliceerd worden in een database, zodat iedereen weet waar hij staat.’ Die database met alle beschikbare (semi)publieke laadpunten kan iedereen via de app van zijn of haar laadpas terugvinden.

Het kan zijn dat een semipublieke laadpaal zich achter een gesloten poort bevindt als je daar aankomt. Ook als je app zegt dat hij vrij is.

Bart Massin
CEO Stroohm

‘Hoewel semipublieke laadpunten tien uur per dag beschikbaar moeten zijn voor het publiek, kun je via de app niet zien tussen welke tijdstippen dat is’, zegt Massin. ‘Je kunt in de meeste apps wel zien of een laadpaal bezet dan wel beschikbaar is. Maar het kan dus nog steeds zijn dat die laadpaal zich achter een gesloten poort bevindt als je daar aankomt.’

Advertentie

Fiscale aftrek

Een onderneming die een laadpaal op privéterrein installeert en die toegankelijk voor het publiek maakt, kan daarvoor een fiscale aftrek genieten. Tot en met 31 augustus 2024 kan de laadpaal voor 150 procent worden afgetrokken van de belastingen. Wordt een laadpaal niet beschikbaar gesteld voor het publiek, dan kan hij tot 2029 voor 100 procent worden afgetrokken van de belastingen.

150%
verhoogde Fiscale aftrek
Een onderneming die een laadpaal op privéterrein installeert en die toegankelijk maakt voor het publiek, kan daarvoor een verhoogde fiscale aftrek van 150 procent genieten.

‘Wie die verhoogde fiscale aftrek niet wil genieten, moet de laadpaal niet voor het publiek beschikbaar stellen’, zegt Massin. ‘Het kan dat een bedrijf de laadpaal toch vrijwillig openstelt voor het publiek, maar dat is niet verplicht.’

‘Sommige bedrijven kiezen ervoor een laadpaal te installeren en die alleen voor bepaalde klanten of bezoekers toegankelijk te maken’, zegt Massin. ‘Het is dus niet omdat er laadpalen staan op de parking van Lidl, dat de warenhuisketen voor de fiscale aftrek heeft gekozen en dat de parking verplicht tien uur open moet zijn voor het grote publiek.’

Controle

Wie wel voor de verhoogde fiscale aftrek koos, kan controle krijgen. De Vlaamse overheid heeft een contract met Eco-Movement om alle laadpalen in kaart te brengen, zodat het Departement Mobiliteit en Openbare Werken kan nagaan of semipublieke exemplaren wel tien uur publiek toegankelijk zijn. Maar volgens Massin gebeuren alleen gerichte controles als een klacht wordt ingediend bij de federale overheidsdienst Economie.

Bovendien geldt geen beperking op het elektriciteitstarief. ‘Bedrijven kunnen dat zelf bepalen', aldus Massin. 'Het zou dus kunnen dat een hoog tarief wordt gevraagd om mensen af te schrikken.’

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.