netto

Meer Belgen vervroegd met pensioen tijdens coronacrisis

Vooral in de horeca gingen in 2020 meer mensen met vervroegd pensioen dan in andere jaren. ©BELGA

In 2020 zijn meer werknemers en zelfstandigen vervroegd met pensioen gegaan dan een jaar eerder. Vooral in de horeca was de trend uitgesproken. Volgens de hr-dienstengroep Acerta speelt een corona-effect.

Bijna vier op de tien (36,7%) van de Belgische werknemers die vorig jaar met pensioen gingen, deden dat voor hun 65ste. Dat is 11,6 procent meer dan in 2019, blijkt uit een onderzoek van Acerta.

Bij de zelfstandigen is er een gelijkaardig beeld. Bij hen was de stijging minder uitgesproken (+ 3,9% tegenover 2019), maar de absolute cijfers blijven hoog. Ruim de helft van de zelfstandigen (54,8 %) die in 2020 met pensioen gingen, deed dat voor de leeftijd van 65 jaar.

68,6
procent
Van de zelfstandigen in de horeca die in 2020 met pensioen gingen, deed 68,6 procent dat voor zijn 65ste.

Acerta ontwaart een corona-effect, vooral in de sectoren die het hardst door corona getroffen werden. Van de zelfstandigen die in de horeca afzwaaiden, deed 68,6 procent dat voor zijn 65ste. Dat is 12,4 procent meer dan in 2019.

‘De voorwaarden voor werknemers en zelfstandigen om met pensioen te gaan zijn tussen 2019 en 2020 niet gewijzigd’, zegt Mieke Bruyninckx, juridisch adviseur bij Acerta. ‘Daar moeten we de verklaring voor de toename in vervroegde pensioneringen niet zoeken. We kunnen misschien niet de volledige stijging door corona verklaren, maar we vermoeden dat bij heel wat vervroegde pensioneringen het corona-effect heeft gespeeld.’

Mensen zijn volgens Acerta naar hun pensioen geduwd door de gedwongen sluitingen, het thuiswerk, de schrik om het openbaar vervoer te gebruiken en het feit dat de zestigers tot de risicogroep behoorden.  ‘Daardoor besloten velen de resterende tijd niet uit te doen', zegt Bruyninckx.

Meer weten over uw pensioen?

Wilt u meer weten over uw pensioen, lees dan zeker ook onze rubriek 'Pensioen'. U vindt er alles wat u moet weten over het wettelijk en het aanvullend pensioen, en over hoe u zelf kunt sparen voor uw oude dag. Via onze Pensioencoach ontdekt u of u klaar bent om zorgeloos met pensioen te gaan.

Voorwaarden

Vervroegd met pensioen gaan is mogelijk als werknemers een bepaalde minimumleeftijd en een minimale loopbaanduur hebben bereikt: 60 jaar en 44 loopbaanjaren, 61 jaar en 43 loopbaanjaren of 63 jaar en 42 loopbaanjaren.

Let wel, wie op zijn 63ste stopt met werken, krijgt slechts 42/45ste van zijn pensioen. Zodra het bedrag van het vervroegd pensioen berekend is, blijft dat zo. Het wijzigt nooit meer, ook niet op de dag dat iemand 65 wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud