Netto Het antwoord op al uw geldvragen

‘Stort indien mogelijk nu al voor uw pensioensparen'

De forse beurscorrectie en het feit dat we nog aan het begin van het jaar staan, zijn twee redenen waarom u nu al uw volledige bedrag aan pensioensparen moet storten, luidt het bij financiële planners.
©Photo News

Na de forse beurscorrectie door de coronacrisis was er de voorbije dagen een licht herstel te zien. Toch hebben de pensioenspaarfondsen hun verliezen verre van weggewerkt. Sinds het begin van het jaar noteren ‘dynamische’ pensioenspaarfondsen nog met een verlies van 15 tot 20 procent. Volgens Koen Lamberts, financieel planner en oprichter van Mysavings, is er geen reden tot paniek. ‘De beste strategie is om geduldig te wachten tot dit voorbij is. Zolang je niets verkoopt, ben je ook niets kwijt. Dit zijn theoretische verliezen.’

Overleeft uw pensioen deze onzekere tijden?
  • Zo berekent u hoeveel u nodig hebt om rond te komen
  • Hoeveel jaar werken voor een volledig pensioen?
  • Hoe uw wettelijk pensioen aanvullen?
De Pensioengids, zaterdag 28 maart gratis bij De Tijd

Wie het zich kan veroorloven, zou zelfs best overwegen nu zijn volledige bedrag te storten. ‘Door de daling van de beurzen kunt u nu meer deelbewijzen kopen dan wanneer de markten op een piek staan. Het is natuurlijk onmogelijk te weten of het huidige punt het laagste punt van het jaar is’, zegt Lamberts. ‘in principe is het altijd raadzaam je betalingen in één keer te doen, aan het begin van het jaar’, legt hij uit. 

In één keer

Waarom het volledige bedrag, en waarom aan het begin van het jaar? Simpelweg, door te betalen aan het begin van het jaar verdient u automatisch een extra jaaropbrengst. Die extra opbrengst zal volgend jaar nieuwe opbrengsten genereren, en zo verder. Dat is de magie van de samengestelde rente. Daarom adviseert hij degenen die het plafond voor 2020 nog niet hebben bereikt, hun jaarlijkse storting te vervolledigen, op voorwaarde dat ze zich dat kunnen veroorloven.

Investeren in een pensioenspaarverzekering aan het begin van het jaar is zinvol om het rendement te verhogen, maar er is geen echte marktgerelateerde dynamiek zoals bij de fondsen.
Nicolas Cellières
financieel planner en oprichter van Optivy

Volgens Nicolas Cellières, financieel planner en oprichter van Optivy, is het moment van storten minder cruciaal bij pensioenspaarverzekeringen. ‘Die defensieve producten bieden een zeer beperkt gegarandeerd rendement. Investeren aan het begin van het jaar is zinvol om het rendement te verhogen, maar er is geen echte marktgerelateerde dynamiek', legt hij uit. 

Overstappen

Zou het vandaag een goed moment zijn om over te stappen van een dynamisch fonds naar een defensief fonds, of andersom? ‘Die keuze moet niet worden gekoppeld aan de markt, maar aan het profiel van de belegger. Wat is de risicobereidheid van de belegger? We hebben de neiging mensen die dicht bij hun pensioen staan te adviseren over te schakelen naar de defensieve variant’, zegt Cellières. 

De spaarder kan zijn geld ook opnemen na 65 jaar, op een moment dat hem het beste uitkomt.
Koen Lamberts
financieel planner en oprichter van Mysavings

Voor Lamberts is er geen noodzaak om naar een defensieve variant over te schakelen. ‘De spaarder kan zijn geld ook opnemen na 65 jaar, op een moment dat hem het beste uitkomt.’ 

Ter herinnering, het is mogelijk het risiconiveau van uw pensioenspaarfonds te wijzigen. Maar overstappen van een fonds naar een verzekering of van een verzekering naar een fonds wordt beschouwd als een aflossing. Zo'n operatie wordt, voordat je 60 jaar wordt, belast tegen 33 procent.

Maxima 

1.188
euro
Wil u meer storten dan 990 euro in uw pensioenspaarfonds, stort dan minstens 1.188 euro om de fiscale valkuil te vermijden.

De spaarder heeft de keuze ofwel 990 euro te storten voor pensioensparen, wat hem een fiscaal voordeel van 30 procent oplevert (maximaal 297 euro), ofwel 1.270 euro, wat hem een fiscaal voordeel van 25 procent oplevert (317,5 euro). Wat te kiezen? Volgens Lamberts is het grootste bedrag aan te raden als de spaarder niets interessanter in gedachten heeft met het verschil van 280 euro. De fiscale winst is procentueel iets kleiner, maar de pensioenspaarpot wordt wel groter. Als hij dat niet doet, is er een kans dat de 280 euro voor iets anders wordt gebruikt. Het grotere bedrag storten is dus een vorm van spaardiscipline’, zegt hij. 

Pas ten slotte op voor de fiscale valkuil. Als u een bedrag tussen 990 en 1.188 euro stort, is uw belastingvoordeel lager dan wanneer u 990 euro had betaald. U moet dus minstens 1.188 euro betalen om de tweede optie aantrekkelijk te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud