Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Zo krikt u uw wettelijk pensioen op

Hoewel er al bijna 10 jaar overleg is over allerhande pensioenhervormingen vrezen steeds meer Belgen dat het wettelijk pensioen niets meer zal voorstellen tegen dat zij met pensioen mogen. Hoe kan u uw pensioen opkrikken?
©Pieter Van Eenoge
Overleeft uw pensioen deze onzekere tijden?
  • Zo berekent u hoeveel u nodig hebt om rond te komen
  • Hoeveel jaar werken voor een volledig pensioen?
  • Hoe uw wettelijk pensioen aanvullen?
De Pensioengids, zaterdag 28 maart gratis bij De Tijd

De vraag die al jaren prangend is, blijft ook nu nog onbeantwoord: wat zal het wettelijk pensioen in de toekomst nog voorstellen? Dat u nog een pensioen zult krijgen, daarover hoeft u niet te twijfelen. Het antwoord hoe dat pensioen er zal uitzien, zal hopelijk niet nóg eens een decennium op zich laten wachten.

Maar door de coronacrisis staan de pensioenhervormingen stand-by, nu een tijdelijke noodregering op de been is gebracht om de economische impact van de pandemie in te dijken. Wat kunt u concreet kunt doen om dat wettelijk pensioen aan te vullen (volgens de bestaande spelregels)?

Advertentie

Afkopen studiejaren

Een van de zaken die u kunt checken, is of het interessant is om uw studiejaren af te kopenTot 1 december 2020 kan dat nog tegen een gunstregime.

Groepsverzekering ...

Zowat 2,5 miljoen werknemers krijgen vandaag een aanvullend pensioen via het bedrijf waar ze aan de slag zijn. Toch waarschuwde de financiële waakhond FSMA onlangs dat sommige van die groepsverzekeringen misschien het beloofde pensioenbedrag niet zullen kunnen uitbetalen. Moet u zich zorgen maken?

... maar wat als u die niet heeft?

Niet alle werknemers hebben een groepsverzekering dankzij hun bedrijf. Voor hen werd vorig jaar het vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW) in het leven geroepen.

Zelfstandigen

Zelfstandigen hadden lange tijd niet dezelfde mogelijkheden om een aanvullend pensioen op te bouwen als werknemers. Maar met het VAPZ, de IPT en de POZ is daar verandering in gekomen.

Pensioensparen

Met een fiscaal voordeel worden zowel werknemers, zelfstandigen als ambtenaren aangemoedigd om aan individueel pensioensparen te doen. Hoewel de vorige regeringen allemaal graag morrelden aan dat populaire product, is het individueel pensioensparen nog altijd een aantrekkelijke manier om uw pensioenspaarpot aan te vullen.

Advertentie

Bijverdienen na uw pensioen

Het is niet omdat u met pensioen b.ent, dat u niet meer mag werken. Integendeel, vaak kan met voordelige formules nog wat worden bijverdiend, boven op het wettelijk pensioen. Maar dan moet u zich wel aan de spelregels houden

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.