Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoeveel kost een huurwagen op vakantie?

Uw reisbestemming afstemmen op de prijs van de huurwagen? Het lijkt de omgekeerde wereld. Nochtans zijn er grote prijsverschillen per vakantieland.
©Filip Ysenbaert

Veel toeristen beschikken ook als ze op vakantie zijn graag over een auto. Dan hoeven ze niet alleen aan het strand of het zwembad te liggen, maar kunnen ze ook vlot aan sightseeing doen.

Doorgaans kiest u eerst uw vakantiebestemming om nadien pas een huurauto vast te leggen. Maar als u op de kleintjes wilt letten, kan het nuttig zijn om eerst de prijzen van huurwagens te vergelijken. Waarop moet u letten als u een wagen huurt in het buitenland?

Om de prijsverschillen tussen een tiental landen en streken efficiënt in kaart te brengen maken we gebruik van de website Carjet.com, waarop u snel verschillende bestemmingen en verhuurders met elkaar kunt vergelijken. Maar dat is niet de enige vergelijkingswebsite. U kunt ook terecht op EasyTerra.be.

Als u met een automaat wilt rijden, moet u overal bereid zijn een meerprijs te betalen.

Hoe gingen we te werk bij onze prijsvergelijking? Als wagen kozen we een middenklasse stationcar. Dat is handig voor toeristen met veel bagage, en ook de kinderen hebben dan achteraan voldoende plaats. Voor de huurperiode gingen we voor het hoogseizoen: van 17 tot 23 juli. En we simuleerden dat we de wagen zouden oppikken in de luchthaven en hem daar weer afzetten.

We gaven geen extra bestuurder op, wat betekent dat in principe maar één persoon met het voertuig mag rijden. We krijgen de wagen volgetankt mee en brengen hem volgetankt weer binnen. Voor de verzekering kozen we voor een omniumpolis, maar we lieten een bedrag 'eigen risico' openstaan. Dat is de som die u zelf moet betalen als er schade komt aan de wagen - de franchise in vakjargon (zie verder).

Meer dan dubbel zo duur

Vermijd laadwoestijnen als u e-auto huurt

Wie op vakantie graag een elektrische auto huurt, kan in almaar meer luchthavens terecht. Van de tien locaties die wij onderzochten, waren er acht waar elektrische wagens beschikbaar waren. Alleen op Ibiza en Kreta waren ze niet te vinden.

Net als bij reguliere wagens lopen de prijzen stevig uiteen. Op Mallorca, dat veruit het grootste aanbod had, vonden we een Dacia Spring voor net geen 250 euro per week, een Tesla Model 3 voor 573 euro en een BMW iX 40 voor 844 euro.

Wie Porto graag in stijl bezoekt, kan daar opteren voor een Porsche Taycan voor 3.334 euro per week. Op Rhodos was dan weer enkel een Kia Niro te huur voor 682 euro per week.

Let wel: in veel zuiderse landen is het op sommige plaatsen lang zoeken naar snelle laadinfrastructuur. Wie in Spanje in de buurt van de steden en de stranden blijft, vindt meestal wel een snellader, maar in het binnenland is nog sprake van 'laadwoestijnen'.

Uit de vergelijking komen opvallende cijfers naar voren. De goedkoopste auto kunnen we in het Spaanse Malaga meenemen. Daar kost een Ford Focus 233 euro voor een week. Zowat 700 kilometer naar het oosten, op het Spaanse eiland Ibiza, kost een vergelijkbare - en enige verkrijgbare stationwagen - Audi A4 1.108 euro, meer dan vier keer zoveel.

De tweede duurste stad in ons voorbeeld om een auto te huren is Palma, de hoofdstad van het Spaanse eiland Mallorca. Daar kost een Audi A4 minstens 827 euro voor een week. Allicht heeft dat te maken met het relatief schaarse aanbod. Hoe minder wagens er voorhanden zijn, hoe hoger de prijs.

Als u niet zelf wilt schakelen, zult u overal een meerprijs moeten betalen. Op Mallorca en in Napels valt dat prijsverschil mee. Maar in Malaga is automatisch rijden met een stationwagen een luxe: een handgeschakelde Ford Focus mag u daar een week gebruiken voor 233,13 euro. De automatische Audi A4 kost 749,97 euro. Ook in het Italiaanse Firenze is het prijsverschil stevig: 740,27 euro voor een manuele Peugeot 308 en 1.162,17 euro voor een automatische Fiat Tipo.

Boek vroeg

Het is een goed idee om uw huurauto op voorhand in België te reserveren en niet te wachten tot u ter plekke bent. Vroeg boeken betekent niet alleen betere prijzen en een groter aanbod, het is ook veel makkelijker om aanbieders achter uw pc te vergelijken dan op een drukke luchthaven van de ene naar de andere balie te hossen.

Let wel: onze prijsvergelijking is een momentopname. De geciteerde prijzen kunnen snel veranderen.

Met of zonder franchise?

Een belangrijke component in de prijszetting van de huurwagen vormt de franchise. Dat blijkt uit de simulatie voor een huurauto in de Portugese stad Porto. Onze Opel Astra kost er met franchise 443 euro. Voor dezelfde wagen zonder franchise moeten we 488,91 euro op tafel leggen.

Eenzelfde verhaal op Mallorca: een Audi A4 kost er voor een week 827 euro mét franchisebedrag en 878 euro zonder.

Of die gemoedsrust u dat waard is, moet u natuurlijk zelf uitmaken. Kijk in elk geval goed na hoe hoog dat franchisebedrag is, want dat verschilt naargelang het type auto u huurt, uw bestemming en de autoverhuurmaatschappij.

Geen extra verzekering

Wat verzekeringen betreft, goochelen verhuurmaatschappijen graag met afkortingen als CDW, TPL, ALI en LIS. De Collision Damage Waiver (CDW) mag u min of meer vergelijken met onze omniumverzekering. Die dekt schade die u zelf aan het voertuig veroorzaakt, en diefstal. Soms komt u ook het begrip Super CDW tegen, dat is de CDW zonder franchise.

Als u een gewone verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) of Third Party Liability (TPL) afsluit, kunt u ook overwegen een Additional Liability Insurance (ALI) of Liability Insurance Supplement (LIS) te nemen. Die verzekering verhoogt de dekking wanneer de BA moet tussenkomen.

Wees op uw hoede voor opdringerige medewerkers die u ter plekke een extra verzekering willen aansmeren, bijvoorbeeld voor de banden of glasbreuk. U beslist, maar in de meeste gevallen is dat eerder nice to have dan must have.

Lees op voorhand ook de algemene voorwaarden van uw standaardverzekering, zodat u zeker niet dubbel verzekerd bent. Een verzekering voor pechverhelping is een 'onnodige' klassieker. Als u de auto betaalt met uw kredietkaart, bent u daar vaak al automatisch voor verzekerd. Check dat bij de uitgever van uw kredietkaart.

©Filip Ysenbaert

Noteer krasjes en deukjes

Het is aangewezen om bij het ophalen de huurwagen grondig te inspecteren en elk krasje en deukje te (laten) noteren op het formulier dat bij het huurcontract zit. Neem ook zelf foto’s of filmpjes van de schade en voorzie dat beeldmateriaal van een datum.

Dezelfde procedure hanteert u als u de wagen inlevert: maak opnieuw foto’s uit verschillende hoeken en met datum en inspecteer grondig de auto voor u een document ondertekent.

3.334
euro/week
Wie Porto graag in stijl bezoekt, kan daar een Porsche Taycan huren voor 3.334 euro per week.

Stuurt de verhuurder u toch onterecht een schadefactuur als u weer thuis bent, betwist die dan schriftelijk en staaf uw argumenten met de foto’s. Boekte u de auto via een reisagent, breng dan ook hem op de hoogte van het geschil.

Komt u er in onderling overleg niet uit? Dan kunt u het Europees Centrum voor de Consument inschakelen (www.eccbelgie.be). Sommige grote verhuurmaatschappijen (zoals Alamo, Avis en Hertz) hebben een eigen orgaan voor de regeling van geschillen opgericht, de European Car Rental Conciliation Service (ECRCS) (www.ecrcs.eu).

Huur geen losse gps

Het wordt minder vaak voorgesteld dan vroeger, omdat veel auto’s er standaard een aan boord hebben, maar vermijd de huur van een los gps-systeem. Dat is doorgaans peperduur, niet up-to-date en lastig te gebruiken. En u hebt zelf een veel betere gps op zak: uw smartphone. Vergeet dan wel geen kabeltje mee te nemen waarmee u uw telefoon kunt opladen via de sigarettenaansteker, want gps’en kost best wat accuvermogen.

Tot slot nog een praktische tip die u geld kan besparen. Auto’s worden verhuurd per dag. Als u een auto op maandag om 10 uur ophaalt en op zondag om 10 uur binnenbrengt, huurt u die voor exact zeven dagen. Brengt u hem echter op zondag om 11 uur weer binnen, dan wordt in de regel een volledige extra dag aangerekend, ook al had u de wagen maar een uurtje langer in bezit.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.