Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Strengere coronaregels in Frankrijk: wat met uw vakantie?

In Frankrijk gelden opnieuw strengere coronaregels. Wat moet u weten voor uw vakantietrip naar onze zuiderburen?
De Eiffeltoren in Parijs. ©ANP

Wie naar de website van de Belgische FOD Buitenlandse Zaken surft, merkt weinig van de strengere maatregelen die de Franse president Emmanuel Macron half juli aankondigde.

Om meer Fransen naar vaccinatie te duwen, zijn de coronamaatregelen opnieuw een stukje strenger geworden. Vooral de 'pass sanitaire' krijgt een prominentere rol. Het voorleggen van dat coronacertificaat was al sinds 9 juni verplicht voor deelname aan evenementen van 1.000 personen en meer.

Sinds 21 juli wordt het gebruik van het coronacertificaat uitgebreid naar alles wat met vrije tijd en cultuur te maken heeft. Voor zowat alle activiteiten - van een bezoek aan het museum tot een wijntje in de bistro - is voortaan een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test nodig. Macron hoopt dat meer Fransen zo voor het vaccin kiezen, in plaats van eindeloos te blijven testen.

Kan ik naar Frankrijk reizen?

Wie naar Frankrijk wil, moest al een coronacertificaat kunnen voorleggen. Dat blijft zo.

Frankrijk aanvaardt het vaccinatiecertificaat zodra de wachtperiode voor bescherming verstreken is. Voor de vaccins van Pfizer, AstraZeneca en Moderna is dat twee weken na de tweede prik. Bij Johnson & Johnson is de wachttijd vier weken.

Wie nog niet volledig gevaccineerd is, moet een negatief PCR-testresultaat voorleggen dat niet ouder is dan 72 uur. Een herstelcertificaat dat bewijst dat iemand voldoende antistoffen heeft opgebouwd na een infectie is ook geldig.

Fransen volgen de aankondiging van president Macron op groot scherm in een café. ©EPA

Kan ik naar het museum of de dierentuin?

Dat kan op vertoon van uw coronacertificaat. Om naar grote evenementen te mogen (van meer dan 1.000 personen) moest u dat bewijs al kunnen voorleggen. Vanaf 21 juli geldt die verplichting ook voor kleinere evenementen (meer dan 50 personen) zoals een museum, de cinema, de dierentuin of een attractiepark.

Een bezoekje aan het Louvre, Disneyland Parijs of de Eiffeltoren? Zonder 'pass sanitaire' wordt dat een stuk moeilijker. Nog niet (volledig) gevaccineerd? Dan moet u een negatieve PCR-test tonen bij binnenkomst. Die test mag niet ouder zijn dan 48 uur.

Verandert iets aan de regels in de horeca?

Ja, maar nog niet op 21 juli. Begin augustus zullen ook restaurants, cafés en winkelcentra een vaccinatie- of herstelbewijs of een recente negatieve PCR-test vragen. Idem voor wie in Frankrijk een lange bus- of treinreis wil maken. Wie niet volledig gevaccineerd is, zal zich waarschijnlijk geregeld moeten laten testen op reis.

Wat kost een PCR-test in Frankrijk?

Ik reis met mijn kinderen. Gelden de regels ook voor hen?

De Franse minister van Volksgezondheid, Olivier Véran, maakte dinsdagavond bekend dat voor kinderen van 12 tot 17 jaar in de zomer een speciale regeling geldt. 'Voor hen is een gezondheidspas pas verplicht vanaf 30 augustus.'

De Franse regering toont zich clement omdat de meeste kinderen vaak nog geen toegang hadden tot een vaccin. Door de nieuwe maatregelen zouden ze vaak een PCR-test nodig hebben vanaf 21 juli. Maar dat probleem is nu van de baan. 'We willen de vakantie van gezinnen niet verpesten', zei Véran.

Overweegt ons land ook om het coronacertificaat overal in te voeren?

Voorlopig is de kans klein dat ons land Duitsland en Frankrijk achternagaat, waar het coronapaspoort onontbeerlijk wordt voor veel facetten van het dagelijkse leven. In Duitsland kunt u niet zomaar op restaurant of naar de bioscoop. En in Frankrijk moet u de 'pass sanitaire' voorleggen in de horeca, in winkelcentra, in ziekenhuizen, op treinen, in vliegtuigen en aan verschillende bezienswaardigheden.

De federale regering past voor zulke toestanden, maakte premier Alexander De Croo (Open VLD) begin mei al duidelijk in de Kamer. 'Ik wil geen maatschappij die evolueert naar een pasjesmaatschappij, waarbij je een pasje nodig hebt om naar de kapper te gaan. Onze vrijheid zal niet afhankelijk zijn van een pasje', klonk het. Ook tijdens het recentste Overlegcomité werd dat standpunt herhaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud