Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Welke beursapp past het best bij u?

De Amerikaanse beleggingsapp Robinhood trok deze week naar de beurs. Ook in België zit beleggen in de lift en maken almaar meer apps de beurs toegankelijker. Hoe kiest u de juiste app als u uw eerste stappen zet?
©Bloomberg

Beleggen is hot. Een studie van de beurswaakhond FSMA toonde in juni aan dat het aantal Belgische beleggers sinds de uitbraak van de coronacrisis is verdubbeld. Volgens de studie handelden de voorbije drie jaar 830.000 Belgen op de beurs, van wie meer dan 550.000 in aandelen.

De toevloed aan beleggers gaat hand in hand met de komst van nieuwe apps die beleggen niet alleen toegankelijker en sneller, maar ook goedkoper maken. Het recentste voorbeeld is het platform RE=BEL, waarmee de staatsbank Belfius zich begin juli op de onlinebeleggingsmarkt stortte. Een ander voorbeeld is de Nederlandse broker BUX, die een jaar geleden in ons land neerstreek en al 65.000 Belgische klanten telt.

De keuze van de juiste broker is niet onbelangrijk. Wie met zijn portefeuille wil overstappen naar een andere broker, moet mogelijk hoge transferkosten betalen.

De almaar grotere keuze aan beleggingsapps maakt het voor nieuwe en beginnende beleggers niet eenvoudig. Waarop moet u letten als u voor een broker kiest? Beleggers kijken vaak het eerst naar de tarieven die voor transacties gehanteerd worden. Dan valt meteen een groot verschil op tussen de online brokers en de klassieke banken. Wie voor 2.000 euro aan Belgische aandelen koopt, betaalt bij grootbanken zoals BNP Paribas Fortis, KBC en ING tussen 20 en 40 euro. Wie hetzelfde order doorvoert bij de acht geselecteerde brokers in de tabel betaalt hoogstens 7,5 euro.

Ook tussen de online brokers onderling zijn er grote verschillen. BUX, dat zich als de Europese Robinhood wil profileren, is van de selectie de goedkoopste en rekent voor zo’n order 1 euro aan. Als u geen gebruik maakt van limietkoersen, en u er geen probleem mee hebt dat uw order tegen de slotkoers van de dag wordt verwerkt, dan betaalt u zelfs 0 euro.

Brokers hanteren uiteenlopende tarieven naargelang de grootte van het order en de markt waarop u handelt. Het hangt dus vaak van het type order af welke online broker de goedkoopste is. RE=BEL rekent voor een klein order op Euronext Brussel een tarief aan van 3 euro, en behoort daarmee tot de goedkoopste spelers. Maar als u bij RE=BEl op dezelfde beurs een order van 3.000 euro plaatst, dan betaalt u meteen 15 euro, een tarief waarmee de broker tot de duurste van de selectie behoort. Een ander voorbeeld is Keytrade, dat voor orders op Euronext Brussel concurrentiële tarieven biedt, maar voor een klein order op de Amerikaanse beurzen 29,95 dollar aanrekent.

Andere kosten

Niet alleen bemoeilijkt de heterogeniteit van de tarieven een vergelijking, er spelen bij de keuze van de broker veel meer factoren dan het makelaarsloon. Wie in exotische markten of in geavanceerde beleggingsproducten wil beleggen, kan niet zomaar bij elke broker terecht. Bij de prijsbreker BUX is het aanbod Belgische aandelen beperkt tot die uit de Bel20. Bij DeGiro, een andere Nederlandse prijsbreker, is de toegang breder, maar moet u wel betalen als u tot andere beurzen dan Euronext Brussel of Amsterdam toegang wil.

Wie in exotische markten of in geavanceerde beleggingsproducten wil beleggen, kan niet zomaar bij elke broker terecht.

Aan de andere kant van het spectrum staan brokers die een uitgebreid aanbod nastreven. Binck wil toegang bieden tot alle internationale markten en alle producttypes. Lynx richt zich op de zeer geavanceerde belegger. Het gaat niet alleen om de belegger die bijvoorbeeld voor Mexicaanse of Chinese aandelen wil gaan, maar ook de belegger die frequent in opties en andere afgeleide producten wil beleggen. Daarbij kan hij gebruikmaken van een geavanceerd platform, dat zelfs voor professionals voldoende tools bevat. Lynx richt zich tot de zeer actieve belegger, en kan kosten aanrekenen aan inactieve beleggers.

Naast het makelaarsloon en de toegang tot de markten zijn er nog criteria. Zo is het minstens even belangrijk oog te hebben voor bijkomende kosten die aan de dienstverlening hangen. Het gaat dan om attesten voor algemene vergaderingen, kosten bij keuzedividenden... Sommige brokers rekenen bijvoorbeeld kosten aan voor realtime koersen op Euronext, terwijl dat bij andere brokers gratis is. Ook de wisselkoersmarge kan belangrijke verborgen kosten vormen voor wie handelt in aandelen die in een andere munt dan euro noteren. De verschillen tussen de brokers kunnen groot zijn en niet bij alle brokers is het tarief daarvoor transparant.

Vermijd de valkuilen

Gebruiksvriendelijke apps en lage transactiekosten mogen dan wel de toegang tot de beurs makkelijker maken, ze creëren tegelijk enkele valkuilen.

Een beginnend belegger belegt het best niet alleen in die ene gouden tip. Evenmin moet hij de ambities van daytraders koesteren. De basisprincipes van beleggen zijn zeker voor beginnende beleggers cruciaal: spreid uw beleggingen en beleg alleen in wat u kent en begrijpt.

Duurzaamheid

Op het vlak van financiële opvoeding doen de brokers verwoede inspanningen om hun klanten voldoende te behoeden voor fouten tegen de basisprincipes van beleggen. Bolero, het online platform van KBC, ondersteunt klanten met een pak aan beleggersinformatie.

Enkele apps spelen ook handig in op de toegenomen aandacht voor duurzaam beleggen. Als iemand een aandeel of fonds wil kopen bij RE=BEL, wordt eerst gecheckt of die keuze strookt met de duurzaamheidsprincipes van de bank. RE=BEL waarschuwt als dat niet het geval is, maar laat de klant de keuze het aandeel al dan niet te kopen. Ook Lynx voegde onlangs een ESG-module (Environment, Social en Governance) toe aan zijn platform, waarmee beleggers een duurzame portefeuille kunnen opbouwen op basis van gekozen interesses.

Buitenlandse spelers

Dan is er nog een aandachtspunt voor beleggers die opteren voor een buitenlandse broker. Bij BUX, DeGiro en Lynx sluit u een buitenlandse rekening af. Dat betekent dat u het bestaan van die rekening jaarlijks moet aangeven in uw belastingaangifte. Ook moet u het rekeningnummer van die rekening doorspelen aan het Centraal Aanspreekpunt bij de Nationale Bank. Die registratie heeft geen verdere gevolgen, maar het is bijkomende administratie die u het best niet vergeet.

Het is bij de buitenlandse spelers ook opletten voor de fiscaliteit. Zowel BUX, DeGiro als Lynx houdt wel de bronheffing op buitenlandse dividenden af, maar niet de Belgische roerende voorheffing van 30 procent, die ook van toepassing is. Dat betekent dat u er als belegger zelf op moet toezien dat u voldoet aan die fiscale verplichting. Dat kan door de dividenden aan te geven in uw belastingaangifte. Daarbij bent u tot 800 euro aan dividenden vrijgesteld van roerende voorheffing (inkomstenjaar 2021). Liggen de ontvangen dividenden op buitenlandse aandelen lager, dan zijn ze mogelijk vrijgesteld en hoeft u ze niet aan te geven.

We begeleiden onze Belgische klanten zodat ze zelf de Belgische beurstaks kunnen betalen.
Nederlandse broker BUX

Daarnaast is het opletten voor de inning van de beurstaks, die zowel bij de aankoop als bij de verkoop van aandelen, obligaties of fondsen van toepassing is. Het Nederlandse BUX houdt die beurstaks zelf nog niet af, al zijn er plannen om dat in de toekomst te doen. Dat betekent dat u de beurstaks voorlopig zelf moet betalen. ‘Om onze Belgische klanten daarbij te helpen, sturen we elke maand een overzicht van de orders die zijn uitgevoerd en hoeveel belasting daarop betaald moet worden. Ook geven we aan op welke manier de beurstaks betaald moet worden’, zegt BUX.

Transfer

De keuze van de juiste broker is niet onbelangrijk omdat de brokers soms hoge transferkosten aanrekenen als beleggers met hun portefeuille willen overstappen. Bij DeGiro en MeDirect lopen die kosten op tot 100 euro en meer per lijn. Lynx (gratis) en Binck (25 euro per lijn) behoren daar tot de goedkoopste spelers.

De acht geselecteerde brokers zijn niet de enige spelers op de Belgische markt. Deutsche Bank, vooral bekend voor zijn fondsenaanbod, biedt ook de mogelijkheid in aandelen te beleggen tegen lagere tarieven dan de grootbanken. Easybroker en Mexem zijn onlinebrokers die, net als Lynx, gebruikmaken van het handelsplatform van het Amerikaanse Interactive Brokers. Mexem pakt uit met opvallend lage tarieven en valt onder de Cypriotische toezichthouder. Daarnaast is het wachten op de komst van het Duitse Trade Republic, dat na de zomer in ons land wil landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud