Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Ga op zoek naar de juiste fondsen voor uw spaarplan

Fondsenspaarplannen zijn in ons land razend populair. Verschillende banken bieden in hun plan toegang tot fondsen van verschillende fondsenhuizen. Maar hoe kiest u de juiste fondsen voor uw plan?
©Pieter Van Eenoge

Fondsenspaarplannen zijn de voorbije jaren zeer populair geworden. Grootbanken hebben er honderdduizenden lopen, al betekent dat niet dat het over evenveel verschillende beleggers gaat. Bij veel banken kan per plan maar voor één fonds gekozen worden, waardoor een belegger doorgaans meerdere plannen heeft lopen.

De troeven van de spaarplannen zijn bekend. U spaart volgens een afgesproken frequentie - maandelijks, driemaandelijks, jaarlijks… - een beperkt bedrag in een of meerdere fondsen. Op die manier bouwt u niet alleen langzaam een spaarpot op, u hoeft zich ook niet af te vragen of het wel een goed moment is om in de beurs te stappen. Door een vaste frequentie te hanteren, schakelt u elke emotie uit, en belegt u ook als iedereen in volle crisis wegrent van de beurs.

Banken beperken wel het aanbod aan fondsen in de spaarplannen. Bij de grootbanken is dat grotendeels beperkt tot de huisfondsen. Bij de fondsensupermarkten en enkele kleinere banken gaat het om een selectie van fondsen van verschillende fondsenhuizen. Deutsche Bank biedt zelfs toegang tot 32 verschillende beheerders. Het aantal fondsen loopt bij de banken op van 26 (Nagelmackers) tot 102 (Deutsche Bank).

Maar ook al is dat aanbod relatief beperkt in vergelijking met de 10.000 fondsen die op de Belgische markt beschikbaar zijn, dan nog moet u als belegger kiezen in welk fonds of welke fondsen u maandelijks zal storten. Welke hulp bieden de banken?

Grosso modo zijn er twee modellen. Ofwel geeft de bank advies, ofwel beslist u volledig zelf en biedt de bank u enkele hulpmiddelen. In het eerste geval gaat het om een adviesmodel, in het tweede om execution only.

Deutsche Bank kiest voor advies. ‘We stellen een profiel van elke belegger op waarmee we een zicht krijgen op hoeveel cash hij wil aanhouden, hoeveel bescherming hij wil inbouwen en hoeveel groei hij wil realiseren. Op basis daarvan doen we een voorstel voor een fondsenspaarplan’, zegt Knut Huys van Deutsche Bank.

In principe zijn er twee modellen bij de spaarplannen. Ofwel geeft de bank advies, ofwel beslist u volledig zelf en biedt de bank u enkele modelportefeuilles.

Ook bij Beobank staat advies centraal en worden fondsen voorgesteld op basis van het beleggersprofiel. ‘De klant wordt uitgenodigd om op regelmatige basis de opgebouwde portefeuille te herevalueren. Daarbij wordt nagegaan of het beleggersprofiel nog altijd geldt en of de portefeuilleverdeling moet worden geherbalanceerd’, luidt het.

Bij Crelan, dat toegang biedt tot fondsen van vijf verschillende aanbieders, wordt een beleggingscontract opgemaakt met advies van de agent. Ook Nagelmackers zet in op advies. ‘Wij maken gebruik van onze zelf ontwikkelde tool Personal Investment Assistant. Op basis van het risicoprofiel van de cliënt, worden oplossingen voorgesteld’, zegt Jurgen Temmerman. Al voegt hij eraan toe dat klanten die geen advies nodig hebben ook kunnen kiezen voor execution only.

Modelportefeuille

Execution only is het model waarvoor de online fondsensupermarkten Keytrade en MeDirect kiezen. Geen persoonlijk advies, maar wel enkele modelportefeuilles op de website die de belegger kan volgen. ‘We hebben vier voorbeeldportefeuilles (voorzichtig, evenwichtig, gedurfd, duurzaam) die de belegger kan volgen, maar de klant kan ook zelf zijn eigen portefeuille samenstellen. Daarbij kan hij zelf gewichten toekennen aan maximaal 40 verschillende fondsen’, zegt Roel Vermeire.

Ook MeDirect biedt inzage in modelportefeuilles voor verschillende profielen. Zo zijn er drie MeGreen-portefeuilles en vijf MeGlobal-portefeuilles. ‘MeGreen is een samenwerking met NNIP, en bestaat alleen uit (duurzame) NNIP-fondsen. MeGlobal bevat wel fondsen uit ons aanbod open architectuur’, luidt het.

Een belangrijke vraag die beleggers vaak stellen is hoe flexibel zo’n spaarplan is. Bij de meeste banken kunt u het plan kosteloos stopzetten en kunt u ook eenvoudig switchen tussen de fondsen. Al is het wel opletten voor de kleine lettertjes.

Bij Keytrade worden bij wijzigingen aan de portefeuille de orders op vaste data uitgevoerd. De verkooporders gebeuren telkens op de 15de van de maand en de aankooporders op de 5de van de maand. Het stopzetten van een plan kan ook eenvoudig, maar bij een volledige sluiting van het Keyplan binnen vijf jaar na opening betaalt u 9,95 euro bij de verkoop van elk fonds uit de portefeuille. ‘Bij een volledige sluiting na vijf jaar zijn er geen kosten’, luidt het.

Dezelfde flexibiliteit bij MeDirect. ‘U kunt op eender welk moment uw plan stopzetten en een nieuw opstarten. Als u een aantal posities wilt veranderen in de al opgebouwde portefeuille kan dat zonder in- en uitstapkosten.’

Bij Nagelmackers bestaat een switch naar een ander fonds uit het stopzetten van het ene plan en het openen van een ander. Dat komt omdat een spaarplan bij Nagelmackers maar één fonds kan bevatten. ‘De switch gaat makkelijk via online banking, of in het kantoor. De gespaarde centen blijven staan in het fonds waarin werd gespaard. De belegger kan dat uiteraard wel verkopen en het geld investeren in een nieuw gekozen fonds’, zegt Temmerman. Hetzelfde verhaal bij Deutsche Bank, waar het plan ook één fonds bevat.

Bij Beobank en Crelan ten slotte kunnen een of meerdere fondsen in het beleggingsplan op elk moment gewijzigd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud