Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Is een niet-gereglementeerd spaarboekje iets voor u?

De meeste spaarboekjes die in België worden aangeboden zijn gereglementeerde spaarrekeningen. Sommige spelers bieden ook andere boekjes aan, met alleen een basisrente maar zonder wettelijk minimum.
©ANP

Ondanks de ultralage rente blijven spaarboekjes populair in ons land en staat er bijna 300 miljard euro op geparkeerd. Wie spaart, zet zijn centen doorgaans op een gereglementeerd spaarboekje, waarvan de vergoeding niet onder 0,11 procent mag belanden.

Sommige spelers bieden ook niet-gereglementeerde rekeningen aan. Eind vorig jaar liet Triodos Bank bijvoorbeeld weten dat het traditionele spaarboekje uit zijn aanbod geschrapt werd. In de plaats kwamen twee niet-gereglementeerde rekeningen.

Het grote verschil tussen de gereglementeerde en niet-gereglementeerde rekeningen zit hem in de vergoeding en de fiscale behandeling. Op een gereglementeerd boekje krijgt u een basisrente én een getrouwheidspremie. Dat is wettelijk zo vastgelegd.

Op een niet-gereglementeerd boekje, waarvoor geen spelregels zijn vastgelegd, krijgt u alleen een basisrente. Uw geld rendeert dus meteen. U hoeft geen twaalf maanden te wachten om een premie op te strijken. Let wel: die basisrente is een brutorente. Van dat tarief moet u nog 30 procent roerende voorheffing aftrekken.

Een gereglementeerd boekje geniet daarentegen een fiscale voorkeursbehandeling. Op zo'n boekje zijn de intresten tot 990 euro (bedrag voor 2020) vrijgesteld van belastingen. Brengt uw spaarboekje meer op, dan wordt op het deel van de intresten boven dat bedrag 15 procent roerende voorheffing ingehouden.

Wettelijk minimum

De vergoeding die u op een gereglementeerd boekje krijgt, mag ook niet onder een minimum van 0,11 procent zakken (basisrente van 0,01% plus een getrouwheidspremie van 0,10%). Ook de verrichtingen die u met zo'n spaarboekje kan doen, zijn gereglementeerd. U kan bijvoorbeeld uw energiefactuur niet rechtstreeks via een spaarboekje betalen, maar u zal eerst geld naar uw zichtrekening moeten overschrijven.

Bij een gereglementeerd boekje is er geen minimale vergoeding. Dat betekent dat de rente op zo'n boekje ook 0 procent of zelfs negatief kan zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Triodos. Bij de andere spelers die een niet-gereglementeerde rekening aanbieden (MeDirect, Izola Bank en NIBC Direct) is de vergoeding wel nog positief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud