Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Winsten uit cryptomunten verzilveren eenvoudiger gezegd dan gedaan

Beleggen in cryptomunten is hot. Maar zo impulsief een aankoop van een cryptomunt kan zijn, zo moeilijk is het om de winsten van de belegging op uw bankrekening te krijgen. Met dank aan de antiwitwasregels.
©ANP XTRA

Europese beleggers die rechtstreeks in bitcoin, ethereum, litecoin of andere cryptomunten willen beleggen hebben verschillende mogelijkheden. De bekendste platformen zijn Coinbase en Binance, maar er is ook Bit4you, een cryptobeurs die vanuit België opereert. Elk platform heeft zijn eigen technische details en risico’s, maar gemeenschappelijk aan een rechtstreekse belegging in cryptomunten is dat uw centen uit het reguliere bankencircuit verdwijnen. Dat kan belangrijke gevolgen hebben.

‘We zien steeds meer cryptobeleggers die problemen ondervinden om de winsten op hun beleggingen terug te halen naar hun bankrekening’, zegt Gertjan Verachtert, advocaat bij Sansen International Tax Lawyers. ‘Ten eerste is er de onzekere fiscale behandeling van de meerwaarden. Ten tweede is er de aarzelende houding van banken om geld dat buiten het bankencircuit heeft vertoefd zomaar opnieuw op een rekening te plaatsen.’

Bij cryptobeleggingen is het niet eenvoudig het volledige traject van het geld te documenteren.
Gertjan Verachtert
Advocaat Sansen International Tax Lawyers

Over de fiscale behandeling van de meerwaarde geldt nochtans een wettelijk kader. Als de meerwaarden voortkomen uit activiteiten die te verenigen zijn met die van een goede huisvader, zijn de meerwaarden onbelast. Is sprake van speculatie, dan geldt een vast tarief van 33 procent (exclusief gemeentebelastingen) op de gerealiseerde meerwaarde. ‘Maar die grens is niet altijd zo duidelijk’, zegt Verachtert. Vaak gebruikte manieren om het onderscheid te maken zijn de professionele kennis, het aantal verrichtingen en de frequentie.

‘De fiscale administratie heeft in 2017 17 vragen opgesteld die getoetst worden om te weten of een belegging speculatief is. Ik heb cases gezien waarin 15 van de 17 vragen wijzen op een goedehuisvaderbelegging, maar waarbij de administratie toch overgaat tot een belasting van de meerwaarde’, zegt Verachtert. ‘Elk dossier moet echt afzonderlijk bekeken worden, maar de vrijstelling is vaak sterker verdedigbaar dan beleggers denken’, zegt hij.

Voorzichtig

Ook al is er een overeenstemming over de fiscale behandeling van de meerwaarde, dan nog zijn de banken niet geneigd het geld vlot aan te nemen. ‘De antiwitwasregels verplichten banken enkel geld te aanvaarden waarvan de oorsprong kan worden bewezen. Bij cryptobeleggingen is het niet eenvoudig het volledige traject van het geld te documenteren, ook omdat het vaak gaat om meerdere transacties’, zegt Verachtert. Bovendien worden de winsten overgeschreven vanaf een rekening die bij een Belgische bank niet bekend is.

De Nationale Bank (NBB), die instaat voor het toezicht op de antiwitwasregels, eist dat de banken bij repatriëringen van fondsen aan hun waakzaamheidsverplichting voldoen. ‘Onder meer moet worden nagegaan of die verrichting in lijn ligt met het normaal patroon van verrichtingen van de cliënt. Ook een onderzoek naar de oorsprong van de middelen behoort daartoe’, luidt het. De NBB merkt wel op dat dat niet betekent dat de opbrengsten van cryptoactiviteiten per definitie verdacht zijn.

Cryptobeleggers ontsnappen niet aan de verplichting hun buitenlandse rekening te melden.

De banken springen heel voorzichtig om met cryptobeleggingen. ‘Als bank geven we geen enkel advies over cryptomunten. We vragen onze klanten om waakzaam te blijven bij het gebruik van die niet-gereglementeerde activa’, zegt Hilde Junius, woordvoerster van BNP Paribas Fortis. ‘Voorts moeten we de rol spelen die we toebedeeld kregen in de antiwitwaswetgeving. Het is niet evident de kapitalen belegd in cryptomunten of de winsten behaald uit die beleggingen weer in het klassieke circuit op te nemen. Het is cruciaal dat beleggers in cryptomunten de documentatie bewaren waarmee ze de herkomst van hun belegde vermogen kunnen aantonen. De bank kan niet anders dan dat geval per geval beoordelen en evalueren’, luidt het.

Een comité bij de bank zal oordelen of die de geldsommen aanvaardt. Daarin zetelt doorgaans een fiscalist van de bank, iemand van compliance en de commercieel directeur. ‘De stem van die laatste is de voorbije jaren minder belangrijk geworden. Banken hanteren het voorzichtigheidsprincipe dat de complianceafdeling vooropstelt. Dat is zeker het geval voor cryptobeleggingen, waarvan de woordenschat bij velen nog te onbekend is’, zegt een bankier die liever anoniem blijft.

Cryptobeleggers ontsnappen niet aan de verplichting hun buitenlandse rekening te melden. Omdat een cryptobelegging gepaard gaat met een rekening op een buitenlands platform, moeten ze in hun belastingaangifte aankruisen dat ze over een buitenlandse rekening beschikken. Ook moeten ze die informatie doorspelen aan het Centraal Aanspreekpunt (CAP) bij de NBB. Dat register bevat de binnenlandse en buitenlandse rekeningnummers van alle Belgen. Voor buitenlandse rekeningen bevat de databank ook de saldi, die ze bij de internationale gegevensuitwisseling krijgen doorgespeeld van de buitenlandse fiscus. Voor cryptobeleggingen is die uitwisseling nog niet vastgelegd, maar daar komt weldra verandering in. Europa werkt aan een uitbreiding van de bijstandsrichtlijn. Die regelt al de automatische gegevensuitwisseling tussen de EU-landen voor vastgoed, lonen, bankrekeningen en financiële producten bij een buitenlandse bank. De bedoeling is dat uit te breiden naar cryptomunten en elektronisch geld. ‘We hopen in het eerste kwartaal van 2022 met een voorstel te komen, al kan de timing afhangen van andere wetgevende ontwikkelingen’, zegt Daniel Ferrie van de Europese Commissie.

Onrechtstreeks beleggen

Er bestaan manieren om te ontsnappen aan die verplichtingen. U kunt ook onrechtstreeks in cryptomunten beleggen. In Europa bestaan verschillende bitcointrackers en op de Amerikaanse beurs noteert het gesloten fonds Grayscale Bitcoin Trust. Ook kunt u beleggen in bedrijven die sterk afhankelijk zijn van cryptomunten. Het platform Coinbase noteert sinds april op de beurs. Door in die instrumenten te beleggen hoeft u uw centen niet uit het traditionele bankencircuit te halen en gaat het om een gewone belegging. Maar vergis u niet, net als de cryptomunten zijn die indirecte beleggingen niet immuun voor de achtbaanritten die de munten kenmerken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud