Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Bellen in het buitenland: opgeroamd staat netjes

In de EU zijn de roamingtarieven al enkele jaren afgeschaft, maar als u naar exotischere oorden reist, moet u nog altijd rekening houden met toeslagen op uw gsm-factuur. Hoe houdt u de kosten onder controle?
Om de kosten te drukken als u buiten de EU wilt surfen, bellen of sms’en, kunt u ter plekke een simkaart kopen. ©Getty Images

Onder druk van Europa werden de roamingkosten in de zomer van 2017 afgeschaft in alle lidstaten van de Europese Unie. Dat zijn de extra kosten om in het buitenland te bellen, te sms’en of te surfen. Ook in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein - landen die niet tot de EU behoren, maar wel tot de Europese Economische Ruimte (EER) - gingen de roamingtarieven op de schop. De facto behoort ook het Verenigd Koninkrijk tot de groep landen waar u niet extra moet betalen. De Belgische gsm-operatoren hebben na de brexit geen extra kosten ingevoerd.

Monaco, Andorra en Zwitserland behoren niet tot de landen waar u zorgeloos kunt roamen. Zeker in het Alpenland heeft dat al veel argeloze toeristen met een hoge gsm-factuur opgezadeld.

De essentie

Reist u buiten Europa, dan moet u rekening houden met roamingkosten. Dat zijn extra kosten om in het buitenland te bellen, te sms’en te surfen.
Om de kosten onder controle te houden kunt u op voorhand bij uw telecomoperator een pakket belminuten en data kopen die op uw reisbestemming geldig zijn.
Een andere mogelijkheid is om ter plaatse een prepaid simkaart te kopen, zodat u ‘lokaal’ kunt bellen en surfen.

Reist u buiten Europa, dan gelden de roamingkosten nog altijd. Soms zijn ze niet van de poes. Enkele willekeurige voorbeelden voor klanten van Orange: in de Verenigde Staten een minuutje bellen naar het thuisfront in België kost 2,40 euro. Een sms versturen kost 70 cent. In Brazilië ben je hetzelfde kwijt. In Azerbeidzjan kost een minuut bellen naar België zelfs 4,20 euro.

Helemaal opletten wordt het als u data verbruikt. Zeker omdat u daarvoor niet expliciet op het internet hoeft te surfen. De meeste moderne smartphones halen ongemerkt zelf data binnen wanneer ze automatisch uw mailbox controleren of wanneer u gaat navigeren met apps als Google Maps. En dan tikt de rekening snel aan.

Orange-klanten betalen voor 1 megabyte data (vrij vertaald: bijna niets) 6 euro in de Verenigde Staten. In Brazilië is dat al 14 euro. Bij andere operatoren als Proximus en Base zijn die tarieven gelijkaardig. Een lijst met de tarieven per land vindt u op de website van de operatoren.

Roamen buiten de EU kan uw telefoonrekening doen exploderen. Belgische Orange-klanten betalen 14 euro voor 1 megabyte in Brazilië.

Oldskool

U kunt dat automatisch binnenhalen van data voorkomen door dat uit te schakelen in uw telefooninstellingen, maar dan verandert uw blitse smartphone in een oldskool gsm. Sommige operatoren bieden in hun app de mogelijkheid aan om een maximumbedrag in te stellen voor roamingkosten, kwestie van geen onaangename verrassingen op uw factuur te lezen als u weer thuis bent. Dat maximum kan op nul gezet worden. Operatoren zijn ook wettelijk verplicht om consumenten te verwittigen als zij hun forfaittarief met een bepaald bedrag hebben overschreden.

Pasje, alstublieft

Een andere interessante optie is om voor uw vertrek bij uw operator een ‘roaming pass’ te activeren. Daarmee kunt u een pakket aan data en belminuten aankopen die op uw reisbestemming geldig zijn, tegen veel voordeligere tarieven.

Orange heeft drie zulke passen. Voor enkele populaire reisbestemmingen zoals de VS, China, Canada, Zwitserland, Thailand en Tunesië kunt u een ‘data only’- pass kopen waarmee u 500 megabyte mag gebruiken voor 12 euro. Daarnaast is er een Plus-pass waarmee u 1 gigabyte aan data krijgt, 1.000 belminuten en 1.000 sms’jes voor 20 euro. Voor alle andere landen ter wereld heeft Orange de World Plus Pass in de aanbieding. Die biedt 120 belminuten, 120 sms’en en 250 megabyte voor een stevige 110 euro.

Ook Proximus bood tot voor kort een reeks pasjes aan voor reizende gsm’ers, maar sinds 1 juli heeft het een nieuwe formule: Daily Roaming Pass. Het idee achter die pas is dat reizigers buiten de EU kunnen gebruikmaken van hetzelfde aantal belminuten en data van hun Belgisch abonnement, in ruil voor een vaste fee per dag. De pas kost per 24 uur 5,95 of 11,95 euro, afhankelijk van uw reisbestemming. In ruil voor die toeslag mogen reizigers van de belminuten en data gebruikmaken die in hun Belgische abonnement vervat zitten.

Het goedkoopste tarief geldt voor landen waar veel landgenoten naartoe reizen, zoals Zwitserland, Marokko, Canada, de VS en Turkije. Het duurdere tarief is voor minder voor de hand liggende bestemmingen zoals Laos, Vietnam, Congo, Peru en Senegal. In een kleine groep landen met heel weinig Belgische bezoekers en voor maritieme netwerken en satellietverbindingen geldt het nieuwe aanbod evenwel niet. Opgepast dus als u een cruise maakt.

Proximus-klanten hoeven zelf niets te doen om de Daily Roaming Pass te activeren. Dat gebeurt automatisch zodra een gesprek of een internetsessie wordt opgestart of meer dan twee sms’en worden verstuurd. Er worden maximaal tien Daily Roaming Passes per maand gefactureerd. Wanneer een elfde schijf van 24 uur ingaat, blijft die actief voor de rest van de maand, zonder bijkomende kosten.

Base, Telenet, Mobile Vikings en Scarlet hebben geen zulke pasjes. Meer nog: bij Mobile Vikings kunt u buiten de EU zelfs helemaal geen data verbruiken, alleen nog bellen en sms’en. Check in die gevallen voor u vertrekt dus even de tarieven voor het land waar u naartoe reist. Zo kunt u min of meer inschatten hoeveel de reis uw telecomfactuur zal doen aandikken.

Er bestaan voor alle smartphones ook apps waarmee u de hoeveelheid mobiel dataverkeer die u verstookt gedetailleerd in de gaten kunt houden.

Koop lokaal

Wat als u als Base-, Telenet- of Scarlet- klant naar een ver land reist en geen zin hebt om hoge roamingtarieven te betalen? Een beproefde truc is om ter plekke een prepaid simkaartje te kopen en in uw gsm te steken. Die kunt u meestal op de luchthaven op de kop tikken of in een lokale supermarkt of een telecomwinkel. Doordat u gebruikmaakt van een kaartje van een lokale provider betaalt u sowieso lokale kosten en is van roaming geen sprake meer.

Meer nog: in veel landen hebben operatoren prepaid kaartjes op de markt gebracht die op toeristen mikken, veel data bieden en na dertig dagen automatisch vervallen. Het enige nadeel van die aanpak is dat u niet meer bereikbaar bent op uw Belgisch nummer, al kunt u dat nummer doorschakelen naar uw tijdelijk buitenlands nummer.

Nog een aandachtspunt: let er in het buitenland op dat u een kaartje van een operator kiest die zoveel mogelijk gebruikmaakt van netwerktechnologie en frequenties waarmee uw vaderlandse telefoon overweg kan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud