Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hou het dataverbruik van uw smartphone onder controle

Nu u met bijna alle gsm-abonnementen zoveel mag bellen en sms’en als u wilt, is de hoeveelheid inbegrepen data de prijsbepalende factor geworden. Hoe haalt u het meest uit uw datapakket? En welke apps zijn de grootste dataslikkers?
©ANP

Tientallen mails die elke dag heen en weer vliegen, de contacten met de collega’s via WhatsApp, Slack en Zoom, de eindeloze Instagram- en Facebook-feeds, het occasionele YouTube-filmpje… Zeker voor werknemers die vaak onderweg zijn, is het datagedeelte van hun gsm-abonnement een echte levenslijn.

Voor veel mensen blijft het gegoochel met megabytes en gigabytes echter een abstract gegeven. De vraag is dus vooral: wat kan je met pakweg een gigabyte aan data doen? Gewoon internetpagina’s bezoeken is over het algemeen niet data-intensief. Een doorsneepagina met een handvol foto’s blijft meestal onder 1 megabyte. U mag er dus zo’n 1.000 bezoeken voor u 1 gigabyte opgebruikt hebt.

Muziekliefhebbers die alleen met de hoogste kwaliteit genoegen nemen, jagen er in minder dan zeven uur 1 gigabyte door.

Een ander paar mouwen wordt het als zo’n pagina vol foto’s, videoclips en advertenties staat. Dan loopt de rekening een stuk sneller op. Hetzelfde geldt ook voor e-mails. Gewone mails met alleen tekst zijn absoluut geen grote datavreters. Maar als u video’s, grote fotobestanden of zware powerpointpresentaties verstuurt, dan stijgt het dataverbruik zienderogen. Ook (automatisch) binnenkomende mailtjes tellen mee in uw dataverbruik.

Podcasts

Streamt u onderweg muziek via Spotify, Apple Music of een andere streamingdienst? Dan hangt uw dataverbruik vooral af van de kwaliteit waarmee die muziek binnenkomt. De website Android Authority berekende hoe lang u naar Spotify kunt luisteren met 1 gigabyte. Wie genoegen neemt met lage kwaliteit (bijvoorbeeld om podcasts te beluisteren) is meer dan 90 uur zoet met 1 gigabyte. In normale kwaliteit is dat ongeveer 23 uur. In hoge kwaliteit wordt dat bijna 14 uur. Muziekliefhebbers die alleen met de hoogste kwaliteit genoegen nemen, jagen er in minder dan zeven uur 1 gigabyte door.

Hetzelfde principe geldt voor het streamen van video, maar daar liggen de cijfers een stuk hoger. Wie onderweg een uurtje netflixt, gebruikt ongeveer 250 megabyte aan data, als je de app zelf de kwaliteit laat kiezen. Om op een klein telefoon- of tabletscherm te kijken, is dat ook wel voldoende.

Pas op met updates

Gelukkig bestaan er manieren om onderweg data te besparen, of om uw verbruik tenminste nauwkeurig in de gaten te houden. De radicaalste is om uw dataverbinding uit te schakelen en alleen nog wifinetwerken te gebruiken, al verliest u dan een pak functionaliteit.

Virussen en malware kunnen zonder dat u het beseft een pak data opsouperen.

Is het u vooral te doen om bijvoorbeeld in de trein liedjes te beluisteren of films te bekijken, dan kunt u die op voorhand thuis (of in de stationshal) via wifi downloaden en dan onderweg bekijken of beluisteren. Ook kaarten van bijvoorbeeld TomTom en Google Maps kunt u op voorhand downloaden.

Veel apps van sociale media laten ook toe om het automatisch afspelen van filmpjes in uw feed uit te schakelen. Als u absoluut een videootje wil bekijken, moet u er expliciet op klikken, al de rest wordt niet gedownload, wat alweer data bespaart. Kijk ook even na of de foto’s en filmpjes die u maakt niet automatisch naar uw Dropbox, Google Drive of iCloud gestuurd worden. Standaard gebeurt dat alleen via wifi, maar als u dat ooit veranderd hebt, krijgt u daarover geen verwittigen meer.

In dezelfde sfeer: controleer in uw instellingen ook even of ook uw apps alleen geüpdatet worden via wifi. Sommige updates, en zeker die van spelletjes, kunnen tientallen of zelfs honderden megabytes groot zijn.

Tot slot: controleer uw mobiele telefoon af en toe ook eens op malware en virussen. Dat is niet alleen bevorderlijk voor uw cyberveiligheid en privacy, het beperkt ook het dataverbruik. Die digitale rommel kan in alle stilte bandbreedte opsouperen om reclameboodschappen voor cryptomunten, pornowebsites en ander fraais te downloaden.

Meten is weten

Zowel Android als het Apple-besturingssysteem iOS beschikt over functies om het dataverbruik van elke app afzonderlijk in de gaten te houden. Zo kunt u meteen zien welke apps de meeste bits en bytes opsouperen. U kunt dan meteen ook het globale dataverkeer controleren en daar zelfs een limiet opzetten.

Om daar een goed beeld van te krijgen, moet u die gegevens wel resetten op de dag dat uw nieuwe databundel ingaat. Vindt u dat allemaal te omslachtig? Ongeveer elke telecomprovider heeft ook een eigen app waarmee u het verbruik in real time kunt controleren.

De baas en de gigabytes

Wie als werknemer een gsm- abonnement van zijn werkgever krijgt voor professionele redenen en regelmatig tegen de limieten van zijn databundel aanloopt, heeft het misschien al overwogen: zelf een voordeliger abonnement aankopen en die kosten naar de werkgever doorsluizen.

‘Juridisch is dat niet evident’, zegt Jan Vanthournout, Senior HR Legal Manager bij SD Worx. ‘De wet zegt dat een werkgever ‘het nodige materiaal’ aan zijn werknemer moet aanbieden. Vergelijk het met een schrijnwerker die een hamer krijgt van zijn baas maar liever een andere hamer wil. Het gaat niet op dan maar zelf een hamer te kopen en die kosten aan te rekenen. In principe heeft de werkgever aan zijn plicht voldaan. Je komt snel in een academisch-juridische discussie terecht.’

De eenvoudigste oplossing is pragmatisch, zegt de jurist. ‘Als u niet tevreden bent met uw gsm-abonnement, leg dat dan voor aan uw werkgever. Zeg wat uw grieven zijn en probeer er in onderling overleg uit te komen. Dat zal een stuk sneller en eenvoudiger zijn dan op eigen houtje dat soort kosten beginnen aan te geven.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud