TooGoodToGo
Elk jaar wordt over de hele wereld ongeveer 1,3 miljard ton voedsel verspild, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Er zijn veel apps die daar iets aan proberen te doen. Een van de bekendste is TooGoodToGo, dat begon in Denemarken en nu in 13 Europese landen actief is. De app geeft restaurants, bakkers, supermarkten en winkels de kans om producten en gerechten die niet verkocht raakten tegen verminderde prijzen aan te bieden, grosso modo ongeveer een derde van de verkoopprijs. We wonen in een kleine plattelandsgemeente. Daar was het aanbod niet om over naar huis te schrijven (een zakje ontbijtkoeken van bij een tankstation was ongeveer het beste wat we vonden). Maar wie in pakweg Brussel of Antwerpen woont, kan via de app prima eten voor een prikje. Onder meer Delhaize, Carrefour, Exki en Paul doen mee, net als een waslijst aan kleinere, lokale handelaars.
Questionmark
Is al die voeding in de schappen van de supermarkt wel koosjer? De van oorsprong Nederlandse app Questionmark probeert die vraag te beantwoorden. U gebruikt de app door de streepjescode van een product te scannen. De app zegt meteen hoe gezond, milieuvriendelijk en diervriendelijk uw favoriete voedingsmiddel is. De tool gebruikt daarvoor keurlijsten, zoals UTZ Certified (duurzame landbouw), MSC (duurzame visvangst), het Europees Biologisch Keurmerk of Fairtrade Max Havelaar. Ook de gezondheid van uw boodschappen wordt in overweging genomen. Bij een pakje Kettle-chips dat we scanden, klinkt het dat ‘het product niet geschikt is als onderdeel van je dagelijkse voeding’, maar hoogstens een ‘wekelijkse uitzondering’ mag zijn. Questionmark verzamelde naar eigen zeggen informatie over ongeveer 56.000 producten. Vele daarvan hebben geen keurmerken. Daar kan de app dus niet veel over vertellen. Bovendien lijken in de database nog enkele gaten te zitten. Van Bambix Berenkoeken, een blikje Pepsi Max of een pak Fairebel-melk had de app nog nooit gehoord.
Vinted
De Litouwse app Vinted bewijst allicht het best dat een businessmodel kan zitten achter duurzaamheid. Vinted is een van de populairste apps om tweedehands kledij te verkopen en groeit in een razend tempo. Het idee is simpel: in plaats van uw oude jeans, hemdjes en truien weg te gooien, verkoopt u ze op Vinted en geeft u ze een tweede leven. De app laat toe te zoeken op merk (pakweg Gucci of H&M) of kledingsoort (van broeken en jurken over hoody’s tot mutsen). Het is mogelijk favoriete verkopers te ‘volgen’ en verwittigd te worden als ze een nieuw item te koop aanbieden. Verkopen op Vinted is gratis, de kopers betalen 5 procent commissie en een vast bedrag van 70 cent. Wereldwijd hebben al zo’n 30 miljoen mensen de app geïnstalleerd, onder wie 1 miljoen Belgen. Dat maakt van Vinted de eerste Litouwse unicorn, een internetbedrijf dat meer dan 1 miljard euro waard is.
Ecosia is een groene zoekmachine die u kunt gebruiken in plaats van Google. Ecosia’s winst gaat naar herbebossing en naar het herstel van het regenwoud.
Ecosia
Wilt u graag aan een betere wereld meewerken, maar ziet u ertegen op om daar grote inspanningen voor te doen? Dan is Ecosia misschien iets voor u. Ecosia is een ‘groene’ zoekmachine die op Microsoft Bing-technologie steunt en die u kunt gebruiken in de plaats van uw vertrouwde zoekmotor (hoogstwaarschijnlijk: Google). Het bedrijf schenkt zowat 80 procent van zijn winst aan initiatieven voor herbebossing en het herstel van het regenwoud. De rest wordt niet uitgekeerd aan de eigenaars van het bedrijf, maar blijft in kas. Ecosia verdient alleen geld als de gebruikers klikken op de advertenties. Gewoon doorklikken op de zoekresultaten is niet voldoende. In totaal zegt het bedrijf al bijna 13 miljoen euro te hebben ingezet om ruim 113 miljoen bomen te planten, van Brazilië en Indonesië over Ethiopië tot in Spanje.
Peerby
Een boormachine, een hogedrukreiniger of een ijsbereider. Allicht heeft u veel spullen in huis die maar enkele keren per jaar boven water komen en de rest van de tijd stof liggen te vergaren. Peerby is een van de vele apps en sites waarmee mensen spullen kunnen delen of tegen een kleine vergoeding kunnen uitlenen. Op die manier wordt overconsumptie tegengegaan en zetten we stappen naar een duurzame wereld. Bij ons in de buurt stelde Peerby onder meer een Xbox-gameconsole, een grasmaaier en een kattenreismand voor. Die laatste bevond zich wel op 35 kilometer, wat niet meer ‘in de buurt’ is.
Sinds enige tijd heeft Peerby zijn aanbod uitgebreid met Peerby Pro, voorlopig alleen in Gent. Daarmee kunnen producenten hun spullen rechtstreeks verhuren aan de eindgebruikers. Het gaat om producten voor ‘kort/tijdelijk gebruik’, die ‘gemakkelijk te transporteren zijn’ en ‘een winkelwaarde van minstens 100 euro hebben’. Het aanbod is voorlopig klein (een vijftiental producten), met onder meer een hakselaar, een tafelbarbecue en een partytent.