Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat betekent het VoLTE-logo op uw smartphone?

Verschijnt bovenaan op het scherm van uw smartphone een vreemd symbool? Geen paniek, het is eerder goed nieuws voor uw telefoongesprekken. Want dan zijn die van een betere kwaliteit.
©doc

Als u een compatibele smartphone hebt, hebt u sinds enige tijd wellicht gemerkt dat in de buurt van uw wifilogo (of van dat van uw mobiele data) het nieuwe logo VoLTE verschijnt. Dat is de afkorting van Voice over LTE, waarbij ‘LTE’ synoniem staat voor 4G. Het is de technologie waardoor u via het 4G-netwerk kunt telefoneren.

Het geluid is alsof uw gesprekspartner zich recht voor u bevindt.
Haroun Fenaux
Woordvoerder Proximus

Daardoor komen verbindingen sneller tot stand en kunt u tegelijk bellen en surfen tegen dezelfde 4G-snelheid.

Als u tot voor kort telefoneerde, schakelde uw smartphone automatisch over op 3G of Edge. Daardoor daalde de snelheid van uw internetverbinding. Dat kon vervelend zijn als u tijdens het bellen iets op het internet wilde opzoeken.

HD-kwaliteit

Bovendien biedt VoLTE u een betere geluidskwaliteit bij telefoongesprekken. ‘In high definition, alsof uw gesprekspartner zich recht voor u bevindt’, zegt Haroun Fenaux, de woordvoerder van Proximus, de eerste operator die deze dienst in België aanbiedt.

Instellingen

Wilt u VoLTE (de)activeren?

Op iOS: Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data > Schakel LTE > Gesprekken en data

Op Android: Instellingen > Verbindingen > Mobiele netwerken > Bellen via 4G

Wilt u VoWIFI (de)activeren?

Op iOS: Instellingen > Mobiel netwerk > Bellen via wifi > Bel via wifi op deze iPhone > ON

Op Android: Telefoon > Oproep-instellingen > Bellen via wifi > ON

Op Huawei: Instellingen > Draadloos en netwerken > Mobiel Netwerk > Oproepen via wifi

De operatoren Orange, Proximus en Telenet activeren de technologie automatisch op bepaalde smartphonemodellen (en enkel bij modellen die over de recentste software beschikken). Het aanbod verschilt wel naargelang de operator. Proximus bijvoorbeeld biedt VoLTE aan voor alle iPhones vanaf model 6. Maar ook voor heel wat modellen van Samsung Galaxy, een deel van de Huawei-toestellen en tot slot ook voor enkele smartphones van LG, Nokia en Sony.

Bij Telenet is de toegang tot 4G-oproepen slechts mogelijk vanaf de iPhone 7 (Plus), enkele modellen van Samsung Galaxy en drie Pro-modellen van Huawei (P20, P30, Mate 20).

Telenet meldt dat de uitrol van 4G-oproepen geleidelijk gebeurt en dat de lijst met compatibele smartphonetoestellen weldra uitbreidt. De operator stuurt u een sms zodra dat bij u het geval is. Voor BASE-klanten zijn telefoongesprekken in 4G nog niet beschikbaar.

Factuur

De activering van de technologie door uw operator heeft geen impact op uw factuur. Oproepen via het 4G-netwerk tasten het mobiele datavolume van uw abonnement niet aan. Net als bij een klassiek telefoontje hebben ze alleen invloed op het aantal minuten dat beschikbaar is in uw forfait.

Maakt u om te bellen gebruik van toepassingen als WhatsApp of Messenger, dan gebruikt u wel mobiele data.

VoWIFI

Ook de abonnees van Orange en Telenet kunnen - op voorwaarde dat ze over een compatibele smartphone beschikken - via het wifinetwerk bellen. Naar analogie met de VoLTE-technologie spreken we dan over VoWIFI, de afkorting van Voice over Wifi.

Die oplossing is interessant als de mobiele ontvangst in uw woning niet volstaat, bijvoorbeeld door de isolatie. ‘Als dat zo is, zult u zonder onderbreking kunnen overschakelen naar het wifinetwerk en kunt u de oproep in high definition blijven voeren’, zegt Coralie Miserque, de woordvoerster van Telenet.

In tegenstelling tot die van VoLTE gebeurt de activering van de functionaliteit niet automatisch. U moet bepaalde parameters op uw smartphone instellen (zie kader).

Net als bij VoLTE hangt de beschikbaarheid op smartphones af van uw operator. Bij Orange zijn alle iPhones vanaf de versie 5s compatibel. Bij Telenet is dat het geval vanaf model 7. Binnenkort kan het ook bij de iPhone SE en de iPhone 6s.

Ook Proximus is van plan de functionaliteit in de loop van 2020 te lanceren. ‘Maar als onze klanten problemen ondervinden om thuis te bellen, hebben wij nu al een oplossing: de Mobile Coverage Extender (voor 5 euro per maand, red.)’, zegt Fenaux. ‘Dat is een doosje dat u aansluit op de modem en dat de mobiele verbinding in uw huis verlengt. In tegenstelling tot bij VoWIFI is die oplossing niet alleen voorbehouden voor enkele compatibele smartphones, maar is ze bruikbaar voor alle gsm’s.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud