Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.

Bent u van plan uw woning te verkopen of te verhuren? Of plant u binnenkort renovatiewerken? Het zijn sleutelmomenten waarop de woningpas zijn nut kan bewijzen. De woningpas werd eind 2018 gelanceerd en is een gratis digitaal paspoort van de Vlaamse overheid. Hij verzamelt de beschikbare informatie uit de databanken van het Vlaams Energieagentschap, het departement Omgeving, Wonen Vlaanderen en de Openbare Afvalstoffenmaatschappij op één plaats. Elke maand heeft de woningpas gemiddeld 5.000 unieke bezoekers.

Nieuw is dat de woningpas ook een overzicht biedt van alle uitgevoerde energetische renovatiewerken waarvoor u sinds 2012 een premie van de netbeheerder kreeg. Daarnaast kunt u als eigenaar ook zelf renovatiewerken - al dan niet met bewijsstukken zoals facturen en foto’s - toevoegen op een overzichtelijke tijdlijn. ‘Zo blijft de woningpas up-to-date. Zeker als u na uw energieprestatiecertificaat (epc) energetische renovatiewerken uitvoerde die uw woning verbeterden’, klinkt het bij het Vlaams Energieagentschap.

Via een beveiligde link kunt u uw architect, uw notaris of een potentiële koper toegang geven tot uw woningpas.

De nieuwe mogelijkheid komt boven op de informatie die de woningpas al bevatte. Die is onderverdeeld in verschillende thema’s zoals gebouw, energie, isolatie, installaties, bodem en vergunning. U vindt er ook omgevingsinformatie, attesten en premies. We sommen de mogelijkheden op:

  • Informatie over het gebouw zoals het bouwjaar, renovatiejaar, aantal kenmerkende oppervlaktes en volumes van uw woning.
  • Het energieprestatiecertificaat (epc) en de EPB-aangifte. Die kunt u downloaden en vergelijken met de gemiddelden van vergelijkbare woningen in uw gemeente, provincie en gewest. EPB staat voor energieprestatie en binnenklimaat en omvat de energievoorwaarden die moeten worden gehaald voor nieuwbouw. Voor epc’s vanaf 2019 is er een overzicht van de belangrijkste renovatiestappen om energielabel A te halen.
  • De isolatiescore per onderdeel (bijvoorbeeld beglazing, muren, dak) met het bijbehorende advies.
  • De details over uw verwarming, sanitair warm water, koeling, ventilatie en zonnepanelen.
  • Een inschatting van hoe geschikt uw woning is voor zonnepanelen of een zonneboiler aan de hand van de zonnekaart.
  • Informatie over mogelijke bodemverontreiniging, het bodemattest en de mogelijkheid om dat attest aan te vragen.
  • De Mobiscore van uw woning. Die is een maat voor de milieu-impact van verplaatsingen vanaf uw woonst.
  • De historiek van stedenbouwkundige vergunningen.
  • Informatie over de ruimtelijke ordening en omgevingsinformatie zoals overstromingsgevoeligheid, onroerend erfgoed en bestemming volgens het gewestplan.
  • Stappenplan met wat u moet doen om te (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren.

Om als eigenaar uw woningpas te raadplegen moet u inloggen op woningpas.vlaanderen.be met uw elektronische identiteitskaart, een federaal token of met de Itsme-app.

Sinds april kunt de woningpas delen met anderen. Via een beveiligde link kunt u uw architect, uw notaris of een potentiële koper tijdelijk de toelating geven om uw woningpas te raadplegen. ‘Er wordt gewerkt aan een optie om de woningpas niet alleen als scherm te delen, maar ook om data te delen met andere partijen zoals een vastgoed- of een verzekeringsmakelaar’, zegt Tine Vande Casteele, stafmedewerker bij het Vlaams Energieagentschap.

Toekomst

De woningpas wordt nog uitgebreid. ‘Voor de zomer van 2021 wordt de digitale kluis uitgebreid. De eigenaar zal dan naast renovatiewerken ook plannen en schema’s, niet-digitale attesten, onderhoudsdocumenten, adviezen en verslagen kunnen toevoegen en delen met anderen. De digitale kluis is dan niet bedoeld als persoonlijke opslagruimte, maar als digitaal dossier dat bij eigendomsoverdracht overgaat naar de volgende eigenaar’, zegt Vande Casteele. ‘Voorts wordt samengewerkt met de netbeheerder Fluvius om eind 2021, begin 2022 data voor digitale en analoge meters en energieverbruik toe te voegen.’

Ook de mogelijkheden voor appartementen worden uitgebreid. Voorlopig bestaat de woningpas alleen voor nieuwbouwappartementen. ‘Van die nieuwe woningen vinden we bij het kadaster tot op busnummer correcte adresgegevens. Dat is niet het geval voor veel oude appartementen. Voor die oude flats kunnen we dan ook nog geen woningpas aanbieden’, zegt Vande Casteele. Maar tegen eind 2021 komt daar voor eigenaars van een appartement die het pand ook bewonen verandering in.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud