Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Extra regels voor verhuur van uw vakantiewoning

Als u zelf of via een kantoor een vakantiewoning verhuurt, moet u maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te vermijden.
Het protocol voor vakantiewoningen somt een aantal aanbevelingen op voor het schoonmaken. ©BELGA

Bent u de eigenaar van een appartement of een studio aan de kust of een vakantiehuis in Limburg? Sinds begin deze week zijn meerdaagse uitstappen in eigen land toegelaten, wat betekent dat u uw vakantiehuis opnieuw mag verhuren.

‘Toeristische verplaatsingen over de grens zijn vanaf 15 juni toegestaan. Buitenlandse toeristen mag je vanaf dan weer ontvangen, als ze uit de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen komen. Voor andere reizigers blijven ook na 15 juni de grenzen voorlopig dicht’, zegt Kristophe Thijs, directeur communicatie van CIB Vlaanderen.

Op de website van het Nationaal Crisiscentrum staat te lezen dat alle logiesvormen mogen openen als de regels voor de sociale bubbels en de geldende protocollen worden nageleefd. ‘De sociale bubbel mag volgens de Nationale Veiligheidsraad uit maximaal tien personen bestaan’, zegt Geert Martin, diensthoofd kwaliteit van Toerisme Vlaanderen. ‘Grote vakantiewoningen mogen dus weer openen, maar met maximaal tien personen van hetzelfde gezelschap per vakantiewoning.’

Voor elk logiestype - zoals campings, vakantieparken, B&B’s en hotels - zijn specifieke richtlijnen uitgewerkt. Het protocol voor vakantiewoningen en vakantieverhuur is het resultaat van een samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen, CIB Vlaanderen en Logeren in Vlaanderen vzw. ‘De regels zijn dezelfde voor wie zelf verhuurt als voor wie een toeristisch verhuurkantoor inschakelt. De voorschriften worden continu geëvalueerd en bijgestuurd. Het is daarom aangewezen de websites van Toerisme Vlaanderen of Logeren in Vlaanderen in de gaten te houden’, zegt Thijs.

‘Uiteraard blijven daarnaast de wettelijke regels van het Vlaams logiesdecreet, dat geldt voor iedereen die tegen betaling logies aanbiedt voor minstens één nacht, van toepassing’, zegt Martin.

Wat zijn de belangrijkste zaken in het huidige protocol voor de verhuring van een vakantiewoning?

1. De boeking

Wie zelf de boekingen organiseert, doet dat zo veel mogelijk digitaal. Ook bevestigingen van reservaties, afrekeningen van de waarborg of het verbruik, en alle andere communicatie met de huurder gebeurt zo veel mogelijk digitaal. Cash betalen wordt ten stelligste afgeraden.

2. Aankomende en vertrekkende huurders in de vakantiewoning

Als u werkt met een verhuurkantoor, regelt dat de aankomst en het vertrek van de huurders. Ook voor wie dat zelf doet, zijn er richtlijnen. Bij de ontvangst moet u de anderhalvemeterregel respecteren, mag u geen handen schudden, en moet u een mondmasker en handschoenen dragen. Voorzie ook in voorzieningen voor handhygiëne.

De sleutels worden voor én na afgifte ontsmet. Verhuurkantoren trachten zo veel mogelijk contactloos te werken met bijvoorbeeld sleutelkluisjes of een sleuteldepotplaats. Het protocol somt ook een aantal aanbevelingen op voor het schoonmaken.

3. Voorzorgsmaatregelen in de logies

In uw vakantiewoning moet u enkele voorzorgsmaatregelen treffen:

  • Hang in de woning een affiche op met aanbevelingen over persoonlijke hygiëne, ventilatie en een dagelijks schoonmaakrondje. De tekst moet beschikbaar zijn in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.
  • Voorzie in voldoende antibacteriële handgel, ontsmettingsalcohol, keukenrol, een spons, een vaatdoek en een dweil. Dat materiaal wordt per huurperiode vernieuwd.
  • Bed- en badmatten zijn niet toegestaan, tenzij ze telkens gewassen worden op de aangewezen temperatuur.
  • Gebruik een vuilniszak in afsluitbare vuilnisemmers. Zorg voor afsluitbare zakken als het vuile waslinnen of afval moet worden opgehaald.
  • Minimaliseer het persoonlijke contact door geen routineonderhoud van de vakantiewoning uit te voeren, enkel op aanvraag.

Airbnb

Sinds 8 juni kan weer via het populaire platform Airbnb worden verhuurd. Dat heeft begin juni een aangescherpt schoonmaakprotocol gelanceerd. ‘Het protocol is eerst aan de hosts in de Verenigde Staten beschikbaar gesteld, binnenkort volgen de overige landen’, zegt woordvoerster Carmen Hernandez. Het verhuurplatform geeft richtlijnen om alle ruimtes schoon te maken en te ontsmetten. ‘Verhuurders die instemmen met het schoonmaakprotocol, krijgen een certificaat. Wie dat protocol niet kan respecteren, kan kiezen voor de nieuwe functionaliteit Booking Buffer. Daarbij wordt tussen twee opeenvolgende reserveringen automatisch een periode ingelast waarin niet kan worden gereserveerd. Momenteel is dat in de VS 72 uur.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud