Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Gevreesde coronaopstoot uithuiszettingen blijft uit

‘We waren voorbereid op een stijging, maar sinds het verbod op uithuiszettingen na de lockdown opgeheven werd, zijn er niet meer uithuiszettingen dan anders’, vernam De Tijd bij Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. ©BELGA

Om tijdens de coronacrisis het recht op wonen te vrijwaren besliste de Vlaamse regering eind maart om gerechtelijke uithuiszettingen tot 17 juli te verbieden. ‘Er bestaat een kans dat na die datum een piek aan uithuiszettingen zal volgen’, besefte Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) toen. Ook de huurdersbonden en de Verenigde Eigenaars maakten zich zorgen en hielden - voor de eerste keer ooit samen - een pleidooi voor een tijdelijke coronahuurtoelage.

De vrees blijkt voorlopig onterecht. Diependaele: 'Juiste cijfers van Justitie krijgen lukt niet, dat blijft hemeltergend. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten heeft daarom op onze vraag een rondvraag gedaan bij de gemeenten, intergemeentelijke samenwerkingen en OCMW’s. Daaruit blijkt dat er geen stijging is van het aantal vorderingen tot uithuiszetting of het aantal effectief uitgevoerde uithuiszettingen.'

Huurgarantiefonds

'De Vlaamse Regering was voorbereid op een mogelijke stijging. We hadden meerdere vangnetten opgezet, zoals het fonds ter bestrijding van uithuiszettingen.' Mensen die problemen hebben om hun huur te betalen kunnen sinds juni via het OCMW bij dat fonds terecht om te voorkomen dat ze verder in een schuldenput zakken. Dat fonds vervangt het vroegere huurgarantiefonds, dat vierkant draaide omdat het niet proactief genoeg optrad.

Jaarlijks worden in Vlaanderen zo’n 12.000 uithuiszettingen gevorderd voor de rechtbank omdat de huurder zijn huur niet correct betaalt. Zo’n 3.600 gezinnen worden ook effectief uit hun huis gezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud