Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Heeft de gang van uw flatgebouw al een epc?

De tijd dringt voor eigenaars van kleine appartementsgebouwen om een energieprestatiecertificaat (epc) voor de gemeenschappelijke delen te laten opmaken. Vanaf 1 januari 2024 is zo'n epc gemene delen verplicht.
Vanaf 1 januari 2024 moeten ook kleine appartementsgebouwen over een epc gemene delen beschikken. ©Wouter Van Vooren

Het epc gemene delen (epc gd) van een appartementsgebouw geeft de eigenaars informatie over de energiezuinigheid van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Dat gaat bijvoorbeeld over het dak en de buitenmuren, maar ook over de collectieve verwarmingsinstallatie. Het document bepaalt mee de kwaliteit van het individuele epc en het energielabel (van A tot F) van elk appartement. Daarnaast staan er ook aanbevelingen in om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren.

Grote flatgebouwen, vanaf 15 eenheden, moeten al sinds 1 januari 2022 over zo'n epc gd beschikken. Voor middelgrote gebouwen, met tussen 5 en 14 eenheden, is dat sinds begin dit jaar zo.  Vanaf begin volgend jaar moeten ook eigenaars van flatgebouwen met twee tot vier eenheden een geldig epc gd-attest kunnen voorleggen.

Advertentie
40.000
FLATGEbouwen
Er zijn zo'n 40.000 epc's voor gemeenschappelijke delen opgemaakt, terwijl naar schatting 120.000 gebouwen onder de verplichting vallen.

De overgrote meerderheid daarvan staat nog nergens, ook al hebben de eigenaars daarvoor twee jaar de tijd gekregen. 'We zien dat nog maar een 40.000-tal epc’s voor de gemeenschappelijke delen werden opgemaakt, terwijl naar schatting 120.000 appartementsgebouwen onder de verplichting vallen', zegt Lotte Ringoot, de woordvoerster van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). 'Veel appartementsgebouwen moeten nog een epc gd laten opmaken.'

'In zo’n korte tijd is dat onmogelijk', beseft de energiedeskundige Steven Vandekerckhove van Keurhuis uit Brugge, dat epc's opmaakt. 'We zitten ongeveer in dezelfde situatie als eind 2021, toen dezelfde verplichting inging voor flatgebouwen met meer dan 15 eenheden. Ook toen was ongeveer de helft van de gebouwen nog niet in orde.' Pas in de maanden daarna heeft die situatie zich geleidelijk aan genormaliseerd.

Syndicus

Bij Keurhuis komt ongeveer één aanvraag voor een epc gd binnen per dag. Voor een 'gewoon' epc zijn dat er gemiddeld zes à zeven per dag. 'Zolang geen verkoop gepland is, ontbreekt voor veel eigenaars de noodzakelijke aanleiding om van zo’n epc wakker te liggen. Daarnaast weten veel mensen niet dat de verplichting eraan komt.'

In de meeste gevallen informeert de syndicus van het gebouw de vereniging van mede-eigenaars (VME) over de verplichte epc gd en welke stappen moeten worden gezet. Maar niet elk appartementsgebouw heeft een syndicus.

'Bij een eenvoudig gebouw met correcte plannen moet je voor de opmaak van een epc gd rekenen op een half uur à drie kwartier. Heeft het gebouw veel insprongen of dakkapellen, dan zal dat pakweg twee uur zijn', zegt Vandekerckhove. Die complexiteit beïnvloedt ook de kostprijs voor de opmaak van het epc. Daarvoor zijn geen vaste tarieven, maar reken voor een klein flatgebouw op maximaal een paar honderd euro.

Impact op uw flat

'Het epc van de gemeenschappelijke delen heeft een grote impact op het epc van de individuele appartementen', zegt Ringoot. 'Hoe meer relevante informatie aan de energiedeskundige bezorgd kan worden, hoe correcter het eindresultaat van dat epc zal zijn. Daarvoor is het epc van de gemeenschappelijke delen onontbeerlijk.'

Als uw flatgebouw niet tijdig over een geldig epc beschikt, riskeert u een boete die kan oplopen tot 5.000 euro.

De eigenaar van een appartement of van een niet-residentiële eenheid in een appartementsgebouw moet een kopie van het epc van de gemeenschappelijke delen aan een kandidaat-koper of kandidaat-huurder kunnen tonen. Bij een verkoop wordt het epc van het appartementsgebouw samen met het epc van de gemene delen overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Ook goed om te weten: het epc is tien jaar geldig, maar moet meteen aangepast worden wanneer werken worden uitgevoerd die de energetische prestaties van de gemeenschappelijke delen beïnvloeden. Denk aan het isoleren van vloeren, muren of daken, het plaatsen van nieuwe beglazing of het vervangen van de stookketel.

Als de eigenaar of de VME niet tijdig over een geldig epc gd beschikt, kan het VEKA een administratieve geldboete opleggen. Die kan oplopen van 500 tot 5.000 euro, afhankelijk van het aantal wooneenheden in het gebouw. Let wel: het betalen van de boete ontslaat u niet van de verplichting een epc gd te laten opmaken.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.