Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Ik verhuis en ik neem mee … mijn containerzwembad

U droomt van een zwembad, maar het mag geen blok aan uw been worden? Dan kan een zwembadcontainer de oplossing zijn. Die kan mee als u verhuist. Waarop te letten?
Advertentie
©ContainerConcepts

Containers zijn al langer in trek in de interieurwereld. Hun stoere uitzicht gaat mooi samen met hedendaagse architectuur. Bovendien hoeft u niet in het geld te zwemmen om van een eigen containerzwembad te genieten.

Zeecontainers zijn vrij te koop. U betaalt gewoon de waarde van het staal. Bent u creatief, dan kan het aanlokkelijk zijn om zelf met zo’n container aan de slag te gaan. Wilt u die ombouwen tot een tuinhuis of een loungehoek, dan mag u dat gerust proberen. Maar een zwembad is toch andere koek: de kuip moet waterdicht zijn en de technieken (verwarming, filtering...) dienen op een veilige manier geïnstalleerd te worden door zwembadprofessionals.

Enkele reis

Wie denkt dat een containerzwembad eerst een heel leven op zee heeft doorgebracht, stelt Vincent Meers van het Antwerpse ContainerConcepts gerust. ‘Voor een zwembad adviseren we een nieuwe container te gebruiken.’ Dan bent u zeker dat de container geen gebreken vertoont.

Voor een zwembad adviseren we een nieuwe container te gebruiken.’ Dan bent u zeker dat de container geen gebreken vertoont.

Helemaal nieuw zijn de containers wel niet. ‘Wij vertrekken van ‘one trip containers’. Die worden in China gemaakt en dan naar Antwerpen verscheept, enkele reis. Tijdens die ene reis worden ze wel volgestopt met goederen van Aziatische makelij. Het zou zonde zijn ze leeg te verschepen.’

En dan kan uw containerzwembad vorm krijgen. ‘In de eerste fase gaat het dak eraf. We slijpen het weg tot op de hoogte die de klant wenst. Maar een container zonder dak voelt zich letterlijk onthoofd en verliest alle stevigheid. Daarom wordt een nieuwe stalen rand geplaatst om het geheel opnieuw stevig te maken. De metaalplaten aan de binnenzijde lassen we ook aan elkaar. Daarna komt er nog een vloerplaat, die we ook vastlassen.’

‘Daarna richten we het zwembad in en installeren we de technieken. Als alles is afgewerkt, brengen we de container met een kraanwagen naar uw tuin, waar hij meteen op de juiste plaats wordt gezet.’

Installeert u de container gewoon op het gras, dan moet u in vier steunpunten voorzien. Of u kunt een volledige betonnen plaat laten gieten. Kiest u ervoor de container gedeeltelijk in te graven, dan moet u een volledige plaat in gewapend beton laten gieten. De kostprijs van die voorbereidende werken komt boven op de prijs van het containerzwembad.

Installeert u de container gewoon op het gras, dan moet u in vier steunpunten voorzien. Kiest u ervoor de container gedeeltelijk in te graven, dan moet u een volledige plaat in gewapend beton laten gieten.

Voor het aanleggen van verharde constructies in de tuin heeft u in principe een omgevingsvergunning nodig, maar er zijn vrijstellingen. Wilt u zeker zijn? Informeer dan bij de gemeente of een vergunning nodig is, of een melding volstaat, of dat de werken zijn vrijgesteld.

Rustgevend

Vraag aan tien mensen wat ze fijn vinden aan een zwembad, en zeker negen antwoorden dat ze graag aan de rand van het water vertoeven. We willen water zien overgaan in het landschap en het liefst ook in de horizon. Dat werkt rustgevend. Daar hebben ingegraven zwembaden de perceptie mee.

Maar ook een containerzwembad kan rustgevend zijn. Bovendien is het een originele oplossing: met dit zwembad ziet uw tuin er gegarandeerd anders uit dan die van uw buren. Verhuist u, dan neemt u het zwembad gewoon mee. U moet dan wel een transportfirma met een kraanwagen vinden. Niet elke kandidaat-koper van een woning is fan van een zwembad. Sommigen vrezen hoge onderhoudskosten, anderen vinden het gevaarlijk voor de (klein)kinderen. Nog anderen zien een zwembad wel zitten, maar kiezen hun exemplaar liever zelf.

Hoeveel kost een containerzwembad?

 • Containerzwembad zonder raam: 20.500 euro, exclusief btw.
 • Containerzwembad met raam: 26.500 euro, exclusief btw.
 • Een ingegraven prefabzwembad: richtprijs: vanaf 25.000 tot 35.000 euro, exclusief btw.
 • Een ingegraven zwembad, ter plaatse aangelegd in beton (8 op 4 meter en 1,5 meter diep): richtprijs vanaf 50.000 euro, exclusief btw.
 • Containerzwembaden zijn kleiner en iets dieper: 6 op 2,5 meter, 1,70 meter diep.

Ingegraven

Toch liever geen container, maar een ingegraven zwembad? We onderscheiden twee types:

 1. Monoblock zwembaden zijn gemaakt uit een voorgevormde kuip. Ze worden in één stuk gegoten en kunnen in tal van materialen uitgevoerd worden, zoals polyester, vinylester, keramiek, hars, polypropyleen of epoxy.
  Vervolgens worden ze van de fabriek naar de klant gebracht, waar ze boven op een gestabiliseerde bodemplaat in de grond worden gezet. Na plaatsing moet de rand rond het zwembad nog verstevigd worden.
  Pakweg tien jaar geleden was het gamma van beschikbare maten en modellen zeer beperkt. Als klant had men toen een zeer gelimiteerde keuze. Maar intussen worden die prefabzwembaden almaar vaker op maat van de klant ontworpen, zolang ze maar niet te groot worden om getransporteerd te worden.
 2. Een zwembad in beton wordt altijd op maat ontworpen in functie van de grootte van uw tuin en uw budget. U kiest zelf de wandafwerking, de vorm en het comfort van de trap, de boordstenen, de verlichting en het type warmtepomp. Dankzij de kloeke materialen - voornamelijk beton - gaan die zwembaden een leven lang mee. Onderhoudswerken zijn nodig na twintig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud