Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Is een zorgwoning iets voor u?

De krapte op de woningmarkt en de vergrijzing zijn grote uitdagingen waarvoor we staan. Met een zorgwoning in eigen huis denkt u toekomstgericht en creëert u een win-winsituatie. Is zo’n unit, waarin een oudere woont, iets voor u?
©Arcom Partners BV

Een zorgwoning is een meergezinswoning. In een bestaande woning wordt een zorgunit ondergebracht, waarin een oudere zelfstandig kan wonen, maar hulp van de medebewoners is niet veraf. Het kan gaan om uw eigen ouder(s), schoonouder(s) of grootouder(s), maar dat hoeft niet (zie kader).

De zorg gaat vaak in de twee richtingen: de oudere kan op de kinderen passen terwijl vader en moeder aan het werk zijn of boodschappen doen.

1/3
De zorgunit mag niet groter zijn dan een derde van de totale woonoppervlakte.

‘Die kwaliteitsnormen zijn bedoeld om de oudere een comfortabel onderkomen te bieden’, zegt Naomi De Bruyne van het Steunpunt Mantelzorg. ‘Een zorgwoning heeft beide partijen heel wat te bieden. Toch wil ik een belangrijke kanttekening maken. De wetgeving stelt dat sprake moet zijn van een zorgrelatie: u geeft mantelzorg aan een oudere of aan een persoon met een handicap. Het is niet de bedoeling zomaar lukraak een leegstaande kamer te verhuren om extra inkomsten op te strijken.’

Maar het spreekt voor zich dat een extra bewoner in huis nemen een financieel voordeel kan opleveren, omdat u de kosten kunt delen. Dat kan een slok op de borrel schelen, want het kopen van een woning wordt voor veel gezinnen stilaan onbetaalbaar. Dan is het mooi dat er woonvormen bestaan die tegemoetkomen aan de noden van vandaag.

‘Kandidaten mogen evenwel niet over één nacht ijs gaan’, zegt De Bruyne. Een huurprijs vragen mag, maar hoeft niet. Het gebeurt wel vaker dat aan familie geen huur wordt gevraagd.

Anderzijds maken huurinkomsten het leven wel comfortabeler, zeker als het gaat om een eenoudergezin met kinderen. Jonge mensen moeten vaak een grote hap uit hun budget spenderen aan de afbetaling van hun hypothecaire lening. En voor eenoudergezinnen is dat vaak een nog grotere hap.

De Nationale Bank gaat ervan uit dat u beter niet meer dan een derde van uw maandelijkse inkomsten aan het afbetalen van leningen besteedt. Dat betekent evenwel niet dat banken een iets zwaardere hypotheek sowieso weigeren.

Het is niet de bedoeling lukraak een leegstaande kamer te verhuren om extra inkomsten op te strijken.
Naomi De Bruyne, Steunpunt Mantelzorg

In bepaalde gevallen krijgen kopers met een heel stabiel inkomen - denk aan vastbenoemde ambtenaren - wel de kans om meer dan een derde van hun maandsalaris te besteden aan het afbetalen van hun woonkrediet.

Als u huur vraagt voor de zorgunit, dan kan dat bedrag ook gevaloriseerd worden als een maandelijks inkomen, maar nooit aan de volle 100 procent. Die huurgelden zijn geen garantie en kunnen wegsmelten. Denk maar aan wanbetaling door de huurder, leegstand om herstellingen uit te voeren, of de zoektocht naar een nieuwe huurder die soms meerdere maanden in beslag kan nemen.

‘Daarnaast toont de fiscus zich heel redelijk en beschouwt hen als twee aparte gezinnen. Dat maakt dat de inkomens niet worden samengeteld en dat de uitkeringen veilig zijn’, zegt De Bruyne.

In de praktijk

Elke uit het Limburgse Diepenbeek kocht in 2016 een ietwat verouderde woning op een grote lap grond, waarvoor ze een lening aanging. In het huis woonde een kwieke tachtiger: Leon (83). Die huurde de woning al sinds 1999 en wilde er graag blijven wonen.
Daar kon Elke zich in vinden, want ze had niet het budget om het huis in één keer te renoveren.
De Dienst Ruimtelijke Ordening van Diepenbeek opperde het idee om een zorgwoning te creëren in het bestaande pand.
De bovenverdieping werd
het terrein van Elke en haar dochter. Het gelijkvloers werd verdeeld tussen beiden: Leon woont in de ruimtes aan de voorkant, Elke en haar dochter hebben hun stek aan de achterkant van het huis. Dat biedt hen toe- gang tot de tuin. In de praktijk lopen de twee units in elkaar over. Zo schuift Leon geregeld aan bij het gezin aan tafel. Meestal is dat in de leefruimte achteraan, maar bij mooi weer verkassen ze samen naar de tuin. ‘Wij vinden het fijn op deze sociale manier’, zegt Elke.
‘Maar ik kan me voorstellen dat veel mensen privacy als een topprioriteit zien. Dat mag hen zeker niet tegenhouden om een zorgwoning te creëren, want dat kan perfect met de nodige privacy voor beide partijen. Alles draait om goede afspraken, van in het begin.’
Elke en Leon stelden een huurcontract op. Leon betaalt maandelijks 450 euro huur en nog eens 150 euro voor de vaste kosten. Denk aan water en elektriciteit. ‘We hebben maar één aansluiting’, aldus Elke.
‘We delen ook grotere aankopen: zo doen we het met maar een wasmachine en een stof- zuiger. Zelfs onze auto was een gemeenschappelijke aankoop.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud