Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Is samen een woning huren ook interessant voor eigenaars?

Vrienden die een huis of appartement delen. In grote steden komt het steeds vaker voor. Het is financieel interessanter dan in je eentje een appartement te huren. Maar is het ook en goede zaak voor de eigenaars?
©Saskia Vanderstichele

De gemiddelde huurprijs van een appartement in Vlaanderen steeg vorig jaar met 3,2 procent naar 719 euro. Dat blijkt uit cijfers van de makelaarsfederatie CIB. In de steden liggen de cijfers nog wat hoger. De duurste Vlaamse stad om te huren is Antwerpen-centrum (916 euro), gevolgd door Leuven (847 euro), Mechelen (789 euro) en Gent (776 euro). Brussel is nog duurder. Daar telt u gemiddeld 1.106 euro neer om een flat te huren.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat huizenjagers zich groeperen om samen te huren. Doorgaans zijn het midden twintigers die lang gestudeerd hebben en uit een veilig en welgesteld nest komen. Ze zijn klaargestoomd om de arbeidsmarkt te veroveren, eventueel na een bijkomende studie. Samen met vrienden hebben ze sterkere schouders om de (huur)kosten te delen. En ze kunnen op hun ouders rekenen.

Aan de andere kant valt op dat verhuurders ook (on)bewust jonge mensen aantrekken die het pand in groep wensen te huren. Want als ze hun starterslonen samenleggen komen ze aan een mooi referentiebedrag.

Als er meerdere huurders zijn, vermeldt u die het best in het huurcontract. Met de clausule dat alle huurders hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het betalen van de huur.

Hoe pakt u dat aan, verhuren aan meerdere personen die samenwonen, maar dan zonder familieband en zonder een feitelijke of wettelijke relatie?

Wie woont er?

In principe is het toegelaten slechts één huurder in het contract te vermelden. De hoofdhuurder is dan hoofdelijk aansprakelijk om maandelijks de volledige huursom te betalen. De hoofdhuurder spreekt met de andere huurders af dat zij hun deel ‘doorstorten’. Maar gerechtsdeurwaarder Caroline De Mey vindt een contract met één hoofdhuurder riskant voor de verhuurder. ‘Als die ene huurder afhaakt, kunt u als verhuurder niemand anders van de bewoners aanspreken.’ Haar advies is alle bewoners te vermelden in het huurcontract, met een clausule die vermeldt dat alle huurders hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het betalen van de huur. Zo zijn ze allemaal contractueel gebonden om de huur te betalen.

In huizen waar meerdere huurders samenwonen, gebeurt het al eens dat een van de bewoners het pand wenst te verlaten. Meestal kennen ze dan wel een vriend (of een andere bekende) die de vrijgekomen plek wenst in te nemen.

‘In dat geval is het belangrijk dat het huurcontract wordt aangepast’, legt De Mey uit. ‘Anders blijft de eerste huurder mee aansprakelijk bij wanbetaling of bij schade die aan het huis zou worden aangericht. Maar ook voor de verhuurder is het veiliger de namen van de personen die er effectief wonen in het contract te hebben.’

Plaatsbeschrijving

‘Een goede en uitgebreide plaatsbeschrijving is altijd aan te bevelen’, zegt De Mey. ‘Maar in woningen waar intens wordt geleefd, gaat makkelijker iets stuk. Slijtage door normaal gebruik zult u sneller zien in een pand waar meerdere huurders samenwonen. Als het echt fout gaat, kunt u op basis van de foto’s in de plaatsbeschrijving aantonen dat de schade onder hun huurcontract werd veroorzaakt.’

719
De gemiddelde huurprijs van een appartement in Vlaanderen bedroeg vorig jaar 719 euro.

Juridisch gezien zijn alle roerende goederen in een huis van de mensen die er hun hoofdverblijfplaats (of domicilieadres) hebben.

‘Wie samen huurt, zou vooraf de financiële situatie van de nieuwe huisgenoten moeten kennen’, zegt De Mey. ‘Het is een vereiste om daar vooraf open en eerlijk over te praten. Want als een van de huurders schulden heeft, kan een deurwaarder alle spullen in de woning in beslag nemen, tenzij u kunt aantonen welke zaken van wie zijn. Vandaar ons advies dat de huurders samen een inventaris opmaken die vermeldt van wie welke spullen zijn. Onder elkaar is dat een rechtsgeldig bewijs. Het is belangrijk om van alles bewijsstukken zoals kassatickets en rekeninguittreksels te bewaren om dat ook tegenover schuldeisers hard te kunnen maken.

‘Maar ook als verhuurder kan het u zuur opbreken als een van de huurders schulden heeft, zeker als het om een (gedeeltelijk) bemeubeld pand gaat. Als eigenaar van de woning is het essentieel vooraf een inventaris te maken van de roerende goederen die bij het pand horen. Ook de toestellen die bij de (ingebouwde) keuken horen moeten in de inventaris vermeld worden. Want een koelkast die bij de keuken hoort, kan in beslag worden genomen als er nog een tweede ijskast in de woning is.’

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud