Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Kan ik een renovatie doorrekenen in de huurprijs?

Als verhuurder installeert u een nieuwe verwarmingsketel, nieuwe ramen en laat u het dak isoleren… Toch betekent dat niet dat u ook de huurprijs zomaar kunt optrekken.
©Trui Chielens

U kunt met uw huurder een verhoging van de huur overeenkomen, maar de huurprijs kunt u alleen herzien op het einde van elke driejarige periode. Om de huurprijs na die driejarige periode te verhogen stuurt u een aanvraag – ideaal is een aangetekend schrijven – tussen de negende en zesde maand voor de vervaldatum van de driejarige periode. Herziet u de huurprijs op een ander tijdstip dan wettelijk bepaald, dan kan de huurder, ondanks een eventueel aanvankelijk akkoord, 5 jaar lang het te veel betaalde huurbedrag terugvorderen.

Vrederechter

Raken huurder en verhuurder het niet eens over een huurprijsherziening, dan zult u naar de vrederechter moeten stappen. Dat moet gebeuren tussen de zesde en derde maand voor het einde van de driejarige periode.

Advertentie

Als de verhuurder verbeteringen in de woning deed die de huurwaarde met minstens 10 procent opkrikken, kan de vrederechter een verhoging van de huurprijs goedkeuren.

Soms zal de vrederechter een verhoging van de huurprijs toestaan. Dat is onder meer het geval als door nieuwe omstandigheden de huurwaarde van het onroerend goed minstens 20 procent meer bedraagt. Het moet dan gaan om objectieve omstandigheden die de huurprijs duurzaam beïnvloeden, zoals een opwaardering van de wijk, de aanleg van nieuwe toegangswegen of de opening van een winkelcentrum in de buurt.

Ook als de verhuurder verbeteringen in de woning deed die de huurwaarde met minstens 10 procent opkrikken, kan de vrederechter een verhoging van de huurprijs goedkeuren. Maar u zult dan wel met facturen en foto’s die renovatiewerken moeten bewijzen.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.