Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kan ik een woning bezoeken om ze te kopen of huren?

Wat kan wel en wat niet als u tijdens deze lockdown uw woning verkoopt of verhuurt via een makelaar? Afgelopen week kwam daar meer duidelijkheid over. Een plaatsbezoek kan, maar is aan strikte regels onderworpen.
©ERA

Sinds de invoering van strengere coronamaatregelen staat het leven weer wat on hold: cafés en restaurants zijn dicht, net als winkels, kappers en schoonheidsspecialisten. Ook de vleugels van vastgoedmakelaars werden geknipt: sinds begin november zijn plaatsbezoeken met een makelaar verboden. De sector trok naar de Raad van State om dat verbod aan te vechten, maar kreeg vorige week nul op het rekest. De vastgoedmakelaars lieten het daar niet bij: enkele grote spelers stuurden een persbericht de wereld in waarin ze stelden dat plaatsbezoeken wel nog mogelijk waren, mits de makelaar de woning niet mee bezocht.

Een nieuwe FAQ-lijst met vragen en antwoorden, die vorige woensdag werd gepubliceerd, nuanceert het verbod op plaatsbezoeken. Wie via een makelaar een woning wil huren of kopen, mag die alleen bezoeken als niemand anders in het pand aanwezig is. Niet alleen de makelaar moet buiten blijven, ook de huidige bewoners (doorgaans de verkoper of verhuurder) mogen niet aanwezig zijn bij het bezoek.

Dat de verkoper niet aanwezig is als een kandidaat-koper een woning komt bekijken, is niet zo ongewoon. Doorgaans hebben vastgoedmakelaars liever dat een verkoper er niet is als kandidaat-kopers zijn pand bezoeken. ‘Een kandidaat-koper zal zich altijd wat inhouden als de eigenaar aanwezig is. Is die er niet, dan geeft hij sneller zijn mening, bijvoorbeeld dat hij de keuken helemaal niet mooi vindt’, zegt Roel Druyts, CEO van Hillewaere.

Als u een pand wilt bezoeken, kunt u een afspraak maken en de sleutels bij de makelaar oppikken. Ook virtuele bezoeken zijn in. Met een scan krijgt u dan een 3D-beeld van het pand. Op die manier kunt u vanuit uw luie zetel door de woning wandelen alsof u er middenin staat.

Een notaris die vastgoedactiviteiten doet, is onderworpen aan dezelfde regels als die voor makelaars.

Hillewaere gaat nog een stapje verder. ‘Dat virtueel bezoek kan nu ook begeleid, waarbij een makelaar tot drie personen samen door het huis gidst. Op die manier kunnen kandidaat-kopers meteen vragen stellen. Vergelijk het met een Zoom-sessie met uw makelaar terwijl u en uw partner virtueel door het huis wandelen. De technologie laat ook toe bijvoorbeeld muren op te meten, zodat een kandidaat-koper kan zien of zijn meubels wel passen in de nieuwe woonst.’

‘Het aantal virtuele bezoeken op onze site is sinds de coronacrisis exponentieel toegenomen’, zegt Druyts. ‘We zitten aan 1.000 virtuele bezoeken per dag, niet begeleid weliswaar.’ En ook al koopt u niet meteen een woning die u niet in het echt zag, voor sommige kandidaat-kopers volstaat zo’n virtueel bezoek wel. ‘We verkochten toch al drie woningen waarbij de koper het pand enkel virtueel had bezocht.’

Vastgoedmakelaars mogen dus plaatsbezoeken organiseren. Maar wat als u een huis bouwt en een afspraak hebt met uw architect? Is verhuizen nog toegestaan? We legden enkele vragen voor aan de federale overheidsdienst Economie.

Ik ga bouwen en wil een afspraak maken met een architect. Kan dat?

Omdat een architect tot paritair comité 336 voor de vrije beroepen behoort, mag hij zijn werk voortzetten. Wel moeten de regels over telewerk en preventiemaatregelen op het werk worden nageleefd. Als voor de sector geen protocol of gids bestaat, zijn de twaalf minimale regels uit het ministerieel besluit van kracht. Dat betekent één klant per 10 m². Als de voor de klanten toegankelijke oppervlakte minder dan 20 m² bedraagt, is het toegelaten twee klanten te ontvangen, mits een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon gegarandeerd is. Het dragen van een mondmasker is sterk aanbevolen als social distancing niet kan worden nageleefd.

Ik verkoop of verhuur mijn woning als particulier. Mag ik plaatsbezoeken organiseren?

Dat is toegestaan, maar de regels voor samenscholingen (maximaal vier personen) en voor privébijeenkomsten thuis (niet meer dan één duurzaam contact) zijn van toepassing.

Mogen plaatsbeschrijvingen worden opgemaakt?

Als de huurder en de verhuurder dat onderling willen doen zonder tussenkomst van een professional, zijn de regels voor samenscholingen en privébijeenkomsten thuis van toepassing. Plaatsbeschrijving door een landmeter mag ook doorgaan.

Ik moet een EPC laten opmaken of een keuring van de elektrische installatie laten doen, omdat die documenten nodig zijn voor de verkoop van mijn woning. Mag dat?

Omdat dat een wettelijke verplichting is, moet het mogelijk zijn, uiteraard met respect voor social distancing.

De bouw van mijn woning of appartement schiet goed op. Ik wil op werfbezoek gaan. Mag dat?

Dat is toegestaan, maar de regels voor samenscholingen zijn van toepassing.

Is verhuizen toegelaten?

Ja, maar de regels voor samenscholingen en voor privébijeenkomsten thuis zijn van toepassing. Verhuisbedrijven die behoren tot het paritair subcomité 140.05 mogen hun diensten fysiek aanbieden aan particulieren.

Ik wil mijn huis openbaar verkopen via het onlineplatform van de notarissen. Zijn plaatsbezoeken toegestaan?

De notaris is als essentieel beroep opgenomen in de bijlage van het ministerieel besluit dat de Covid-19-maatregelen vastlegt. Voor zover dit mogelijk is, dienen alle taken vanop afstand te worden uitgevoerd. Een notaris die vastgoedactiviteiten doet, is onderworpen aan dezelfde regels als die voor makelaars.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.