Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Laat de wifi tot buiten komen

Als het weer meezit, brengen we binnenkort weer meer tijd in onze tuinen en op onze terrassen door. Daar mag een streepje wifi bij, om een video te kijken, te surfen of een podcast te beluisteren. Zo krijgt u dat voor elkaar.
©Hollandse Hoogte / Erik-Jan Ouwerkerk

Wifi in huis is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Meestal lukt het ook het signaal van uw router enkele meters buiten op te pikken. Maar wilt u een afgelegen pergola, een volledige tuin of een carport van wifi voorzien, dan moet u waarschijnlijk uit een ander vaatje tappen.

500
Voor een outdoor’ wifi-accesspunt om aan uw gevel te hangen, varieert de prijs van 50 tot 500 euro. Al kunnen (semi)-professionele modellen nog een pak duurder zijn.

Wifi in uw tuin kan fijn zijn voor business (thuiswerken bijvoorbeeld) en voor pleasure. Zo komen meer en meer connected luidsprekers op de markt die wifi gebruiken om muziek te streamen. Doordat ze almaar vaker een batterij hebben, kunt u ze buitenshuis inzetten. Handig tijdens een barbecue.

Een andere productcategorie die komt opzetten, zijn beveiligingscamera’s met wifi. Hoe beter uw wifiverbinding buiten en hoe verder ze reikt, hoe flexibeler u bent om die camera’s op te stellen. Idem voor slimme buitenverlichting.

Tot slot sturen almaar meer automerken hun wagens via wifi software-updates toe. Tesla, maar ook sommige modellen van Jaguar en de Volvo-dochter Polestar horen daarbij. Het is ook mogelijk die updates binnen te halen door uw smartphone als ‘wifi-brug’ te gebruiken, maar als u de wagen rechtstreeks kunt verbinden, gaat het automatisch.

Wifi op het stroomnet

Om het internetsignaal van uw router buiten de muren van uw huis te krijgen, zijn verschillende oplossingen. Hebt u een mesh-netwerk (met wifi-toegangspunten die ook onderling verbinding maken), dan kunt u proberen een toegangspunt in uw huis tegen een raam te zetten en daarna bijkomende units buiten te plaatsen. Als de afstand niet te groot is, zal het ene wifi-punt binnen draadloos verbinding maken met het apparaat buiten en zijn wifi-signaal doorgeven.

IP58 of IP67?

Als u de specificaties overloopt van apparatuur die geschikt is voor buiten, komt u allicht de ‘IP-rating’ tegen. Die duidt aan hoe goed elektronica bestand is tegen stof en water. De IP-norm komt met twee cijfers. Het eerste slaat op de bescherming tegen het indringen van voorwerpen (lees: de stofbestendigheid), het tweede op de vochtbestendigheid. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de bescherming.
Voor stofbescherming is 6 de hoogste score. In dat geval heeft een apparaat een volledig dichte behuizing. Een goede stofbescherming hebt u vanaf 5. Om u een idee te geven: 4 beschermt tegen vaste voorwerpen kleiner dan een millimeter.
Het cijfer voor de waterbescherming gaat van 0 tot 9. 0 biedt geen bescherming, een apparaat met 9 is bestemd tegen besproeien onder hoge druk. Met de veel voorkomende score 8 kan een apparaat tot op een diepte van 1 meter werken.
Een apparaat met IP68 is dus volledig stofvrij en waterdicht.

Het probleem: die units hebben stroom nodig en in regel zijn ze niet waterdicht. De ‘mesh-methode’ is dus vooral nuttig om wifi in een overdekte carport te krijgen. Vaak zijn daar stopcontacten en is het mogelijk uw accesspoint te beschermen tegen guur weer. Ongeveer alle grote fabrikanten van netwerkapparatuur hebben tegenwoordig routers met mesh-technologie in de aanbieding. Vanaf ongeveer 180 euro haalt u een kit met drie wifi-punten in huis.

Over stopcontacten gesproken: u kunt uw wifi-signaal ook van binnen naar buiten krijgen via een wifi-punt dat de powerlinetechnologie ondersteunt. Daarmee wordt uw internetsignaal via het stroomnetwerk naar het accesspoint geleid. Eén powerlineadapter steekt u in een stopcontact nabij uw router, een tweede in uw tuinhuisje of carport. Van die adapters bestaan trouwens ook waterdichte versies. Die komen met een lange stroomkabel, zodat u ze ergens buiten kunt zetten om een zo goed mogelijke ontvangst te bekomen.

Bij het Duitse merk Devolo - gespecialiseerd in powerlineapparatuur - kost een outdoorversie zo’n 150 euro. Dat is alleen voor het kastje in de tuin, reken op nog eens 50 euro voor de adapter aan de kant van de router. De waterdichte Devolo Outdoor (IP65-rating, zie kader) zou probleemloos buitentemperaturen tot 40 graden aankunnen. Het toestel biedt een maximale surfsnelheid van zo’n 300 mbps, meer dan voldoende om een Netflix-film naar uw tablet te streamen.

Winnie the PoE

Een derde manier om wifi naar de tuin te halen is door een ‘outdoor’ wifi-accesspunt aan uw gevel te hangen. Die zijn gemaakt om buitenshuis hun ding te doen en zijn stof- en waterdicht. Een nadeel is dat u (licht) kap- en boorwerk voor de boeg hebt. U moet niet alleen het accesspunt tegen de buitenmuur bevestigen, maar ook een netwerkkabel trekken vanaf uw router naar het apparaat.

Een groot voordeel is dan weer de flexibiliteit. Zo’n accesspunt heeft geen traditioneel stopcontact nodig omdat het stroom krijgt via de netwerkkabel. Die technologie heet Power over Ethernet (PoE). U moet dan nog wel een extra kastje monteren bij de router (een PoE-injector) die elektriciteit uit een stopcontact klaarmaakt om via de ethernetkabel te transporteren. De meeste outdooraccesspoints krijgen zo’n injector meegeleverd.

Opgelet: ga zeker voor een dualbandapparaat, een accesspoint dat zowel de reguliere 2,4 GHz-band ondersteunt als de nieuwere 5Ghz-band. De 2,4 Ghz-band zit al behoorlijk vol, is daardoor gevoeliger voor storingen en biedt lagere doorvoersnelheden. Let ook op de netwerkaansluiting. Is uw internet thuis sneller dan 100 MB per seconde? Dan is het zinvol een apparaat te kiezen met een gigabitethernetpoort. Dan benut u die snelheid maximaal. De prijzen variëren van 50 tot 500 euro. Al kunnen (semi-)professionele modellen daar nog een pak boven zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud